Vineri, 12 August 2005 - 07:41 AM Aleg.RO: De ce tace și ce face UDMR

Publicat de: Florin Negruțiu

Gândul Sătui de scandalurile interminabile din coaliția majoritară, mai mulți lideri ai UDMR s-au oferit, mai în glumă, mai în serios, să conducă singuri România timp de șase luni. Țara și-ar recăpăta, spun ei, stabilitatea și liniștea necesare pentru sprintul decisiv spre Uniunea Europeană. Cum ar arăta o Românie condusă de UDMR? Depinde pe cine întrebi. De obicei, pozițiile majoritarilor față de UDMR sunt radicale și explică, într-o mare măsură, felul în care românii îi văd pe ungurii de lângă ei. Există o tendință, izvorâtă din naționalismul pur și dur al anilor ’90, de a-i demoniza pe maghiari și de a-i face pe udemeriști responsabili de toate relele din țara asta. Doar sunt și ei „alogeni care știu să înțeleagă și să manipuleze perfect suferințele popoarelor în mijlocul cărora trăiesc”, nu-i așa? Atitudinea aceasta o au atât cei care nu-și pot vindeca anumite traume istorice, cât și ignoranții și comozii la minte, captivi ai locurilor comune din „România Mare”. Există însă și o tendință opusă, împărtășită îndeosebi de cei care au văzut unguri doar la băi și la mare. Aspirația românilor, în special a celor din Regat, spre curățenia și ordinea Vestului se blochează, însă, la fel ca în cazul primei categorii, în șabloane, nu mai puțin păguboase. În acestă logică, ungurii sunt mai civilizați decât noi, iar UDMR ar face o altfel de politică, mai aproape de Europa și mai departe de zaiafetul bucureștean. Prin urmare, o întrebare precum cea de mai sus, chiar gratuită, ca orice joc intelectual, ar naște răspunsuri pătimașe, și de-o parte, și de alta.

Cel mai cuminte ar fi să spui că ungurii nu sunt nici mai buni, nici mai răi decât românii și că UDMR are și politicieni fini, și uscături. Este, însă, clar pentru toată lumea că, raportat la partidele „românești”, UDMR este altceva. Calitatea specială a acestei grupări care face politică rezidă din bilingvism. Marko Bela și ai lui au știut, în ultimii zece ani, să vorbească și cu comuniștii, și cu anticomuniștii, și cu stânga, și cu dreapta. Imparțial, ca tot românul, Marko Bela a fost în stare să citească, luni, poezii sub clar de lună cu Adrian Năstase, iar, marți, să joace ceardaș cu Traian Băsescu. C-așa-i în politică. Chiar dacă UDMR nu este partid politic înscris la tribunal. Sexul grupării conduse de Marko Bela a reprezentat, încă de la naștere, o enigmă și un miracol. Enigma: chiar dacă este afiliată la popularii europeni, Uniunea nu are la bază o doctrină, ci toate doctrinele, materializate în așa-numite platforme. Miracolul: a fost mereu la guvernare, fiind socotită, paradoxal, cel mai de nădejde partener pe care-l poți găsi pe piața internă. UDMR n-a trecut prin tensiuni interne majore, deși atunci când moderații lui Marko Bela i-au retras lui Laszlo Tokes funcția de președinte de onoare, mulți s-au grăbit să-i cânte prohodul. „Nici n-am fost certați”, spunea zilele trecute Marko Bela, stând la aceeași masă cu episcopul reformat. Nici nu aveau de ce. În fond, interesele radicalilor și moderaților din UDMR sunt aceleași – definite generic sub denumirea de „obiectivele comunității maghiare”. Diferă doar modalitățile de aplicare și viteza.

Ajungem, astfel, la adevărata natură a acestei grupări politice: UDMR este cel mai puternic și mai performant grup de interese de pe scena internă. O guvernare exclusivă a UDMR nu ar avea nici un efect pentru România pentru simplul fapt că un grup de interese nu-și permite acte de generozitate în afara cercului de clienți pe care-l reprezintă.


(524 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Florin Negruțiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

De ce tace și ce face UDMR | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60767912864685 seconds.