Miercuri, 10 August 2005 - 08:34 AM Aleg.RO: Soarta coaliției în patru se decide azi

Publicat de: Raluca DUMITRIU, M.S

Gândul Liderii PD, PNL, UDMR și PC se vor întâni azi, la Palatul Victoria, pentru a decide viitorul Guvernului și al coaliției guvernamentale. Potrivit declarațiilor făcute de președinții celor patru partide, discuțiile nu vor fi deloc simple și cu atât mai puțin liniștite. Declarațiile războinice ale democraților, urmate apoi de cele ale conservatorilor și nu în ultimul rând de antenționările președintelui Traian Băsescu, la adresa liderului PNL, premierul Călin Popescu Tăriceanu, au creat o situație tensionată recunoscută de toți cei implicați.

Voiculescu ba pleacă el, ba așteaptă să fie dat afară
Ieri, nimeni nu pare a fi dornic să facă pasul înapoi și chiar mai mult președintele PC, Dan Voiculescu, a declarat că nu este de acord cu politica pumnului în gură practicată de PD, ci doar cu o negociere. Venit de la Londra special pentru a se întâlni cu ceilalți președinți din coaliției, Voiculescu a afirmat că nu va accepta calendarul pregătit de către liberali și democrați pentru a-și demonstra fidelitatea față de coaliția guvernamentală dacă aceștia la rândul lor nu vor fi de acord să susțină niște proiecte cu caracter social la care partidul pe care îl conduce ține foarte mult. Președintele conservator susține că nu i se poate reproșa că ar fi fost infidel față de partenerii de guvernare pentru că, pur și simplu, în documentul pe baza căruia funcționează coaliția nu era stipulată schimbarea președinților Parlamentului, ci doar respectarea programului de guvernare. În cazul în care nu i se vor accepta propunerile, Voiculescu amenință că își va lua partidul și va pleca de la guvernare deși este nesigur asupra modalitații: să aștepte să fie scos pe tușă de Băsescu după ce va da cu flit democraților și liberalilor sau să plece ca un gest de onoare. Președintele PC este sigur doar de faptul că, în cazul în care va pleca, va face un mare scandal pentru ca lumea să afle despre acest lucru.”Dacă ieșim, o să o facem cu scandal. Când ieși de la guvernare, trebuie să ieși cu scandal, să afle toată lumea”, a amenințat Vociulescu.
Boc: „Calendarul pe primul loc”
Președintele PD Emil Boc nu se lasă impresionat de jocul de glezne al omologului său conservator și susține că pe primul loc nu se află decât calendarul Alianței D.A. „Primul pe ordinea de zi este calendarul de acțiuni propus de Alianță. Restul rămâne de văzut”, a afirmat Boc. Surse din cadrul PD susțin că liderii partidului au stabilit, la o nouă întâlnire cu Traian Băsescu, să joace foarte dur cu partenerii lor de guvernare. Potrivit surselor, se va merge pe această variantă inclusiv față de premier care va fi permanent amenințat fie cu dosare ale unor lideri PNL, fie cu ruperea protocolului Alianței.
UDMR: „Disputele să se rezolve în interiorul coaliției, nu în public”
„Dacă președintele are rețineri față de activitatea prim-ministrului sau a Guvernului, ar trebui să încerce să discute nu prin declarații de presă, ci în mod direct, cu premierul sau cu unul din membrii Guvernului”, l-a sfătuit liderul UDMR, Marko Bela, pe șeful statului. Președintele Uniunii a apreciat, ieri, că „disputele” și bănuielile lui Traian Băsescu față de activitatea lui Călin Popescu Tăriceanu trebuie rezolvate în interiorul coaliției. Pe de altă parte, el a subliniat că Președinția și Guvernul sunt două instituții diferite, care nu se subordonează una alteia.


(444 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Raluca DUMITRIU, M.S


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Soarta coaliției în patru se decide azi | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.74296498298645 seconds.