Marți, 09 August 2005 - 08:54 AM Aleg.RO: Nesiguranța națională

Publicat de: Cristian Tudor POPES

Gândul Siguranța națională e o noțiune dragă președintelui Băsescu. Își axează pe ea întreaga politică externă și glorifică serviciile secrete care sunt ținute a o păzi. Dar tocmai dl Băsescu este cel care subminează în mod repetat zisa siguranță națională. Poporul trebuie să aibă încredere în guvern ca instituție, să aibă siguranța că la Palatul Victoria sunt apărate interesele cetățenilor și țării. Când președintele Băsescu vorbește de grupuri de interese care influențează deciziile guvernamentale, de afacerile cu energie ieftină hidro, de Petrom, de falimentul fraudulos și atât de dureros al sistemului de Sănătate, în vreme ce premierul tace în legătură cu aceste subiecte, atunci președintele nu are altă cale decât să ceară demisia cabinetului Tăriceanu și nu pentru anticipate, ci pentru corupție și trafic de influență. Altfel, ce vrea dl Băsescu să ne spună că așteaptă să se întâmple, să iasă miniștrii Șereș și Cinteză și să-și ceară iertare plângând, la televizor? E la fel de sigur că asta nu se va întâmpla, pe cât e de sigur că întreg guvernul, în cap cu premierul, trebuie să conducă țara având o umbră deasă de nesiguranță deasupra capului, aruncată de zicerile prezidențiale. Traian Băsescu: guvernul trebuie să iasă din minciună. Or, din minciună, nu se iese decât definitiv, pe poarta Palatului Victoria…

Dl Băsescu spune că decizia de a nu-și mai da demisia, blocând anticipatele, a fost luată de premierul Tăriceanu sub influența unui om de afaceri, a unui reprezentant de multinațională de țigări și a unui ziarist. Tot un ziarist (același, altul?) este cel care, potrivit declarațiilor d-lui Băsescu, l-a sunat să-l amenințe pe președintele țării cu demolarea în presă atunci când Parchetul ancheta „un oarecare personaj“ (om de afaceri? același, altul?). Păi, dacă nu l-a dat în urmărirea organelor abilitate pe zisul ziarist, președintele a subminat siguranța națională, aruncând totodată o umbră deasă asupra breslei ziariștilor. Dacă nu menționează în clar numele omului de afaceri și al celui cu țigările, președintele lovește în mediul de afaceri din România. În fine, dacă decizia lui Tăriceanu a fost luată sub triplu trafic de influență, atunci despre ce mai vorbim? Toate aceste ziceri pentru „inițiați“, care presupun situații și persoane cunoscute în cercurile politice și de presă, fac ca discursul prezidențial să nu pară destinat cetățenilor, ci jocului politic grotesc dintre palatele Cotroceni și Victoria.

Intenția declarată a președintelui Băsescu de a nu repeta ce a făcut Ion Iliescu, acoperind ani de-a rândul corupția din guvern și PSD, nu poate fi decât bună. Faptul că președintele se bazează pe presă și pe opinia publică, iar nu pe clasa politică, pentru transmiterea și susținerea pozițiilor sale e de salutat. Dar atunci, comunicarea acestor poziții nu se face venind de la mare, direct dintr-o serie de chefuri cu manele și vorbind cu subînțelesuri într-un talk-show de un sfert de oră, fie el și la Radio România, cu un realizator absolut stimabil.

Gândesc că dl președinte ar fi trebuit să facă o conferință de presă, la care să vină cu cel puțin tot atâtea dosare, nume și diagrame cu câte a venit la „povestea răpiților din Irak” și să prezinte lucrurile cât se poate de clar și tranșant, după cum pretinde că îi e felul.

Dar teamă mi-e că dl Băsescu întreține în mod calculat această ambiguitate agresivă, care îi oferă o poziție sigură pe baza creșterii nesiguranței naționale.


(451 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Cristian Tudor POPES


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Nesiguranța națională | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 2.4916341304779 seconds.