Marți, 09 August 2005 - 08:53 AM Aleg.RO: „Premierul să aleagă: vrea partener de guvernare pe președinte sau grupuri de interese“

Publicat de: Alin BOGDAN, M.S.

Gândul Băsescu se pregătește să-l facă K.O. pe Tăriceanu Președintele Traian Băsescu nu a mai rezistat în starea de non-combat în care a intrat după îndepărtarea perspectivei anticipatelor prin răsucirile de poziție ale lui Călin Popescu Tăriceanu. Ieri, într-un interviu acordat Radio România Actualități, șeful statului a declanșat atacul împotriva premierului. Potrivit lui Băsescu, Tăriceanu a decis să renunțe la demisie, influențat de un trio format dintr-un businessman cu greutate, un personaj influent din industria tutunului și un ziarist apropiat acestui grup de interese. De asemenea, în chestiunea traficului de influență la care ar marșa unii membri ai Cabinetului – ipoteză infirmată de mai-marele SRI, Radu Timofte -, președintele consideră că acesta există și că prim-ministrul a luat de bune minciunile serviciilor secrete.

Minciuna premierului?
Aproximativ trei sferturi din ora de interviu, Traian Băsescu le-a consacrat perdafului tras Guvernului și premierului Tăriceanu.
Mai întâi, a abordat tema traficului de influență din jurul Executivului, declarându-și „surpriza“ față de neștiința prim-ministrului: „Surprinzătoare pentru mine a fost abordarea publică a premierului, pentru că el știa exact despre ce e vorba și n-avea nici o legătură cu serviciile de informații; dar, pentru că a existat această solicitare publică a premierului către serviciile de informații, a existat și un răspuns al serviciilor de informații, în urma căruia Guvernul a dat un comunicat că nu există nici un fel de influențe asupra membrilor Cabinetului. Cred că este timpul să ieșim din minciună“. Președintele a povestit cum Tăriceanu a primit, de la SRI, 21 de note referitoare la acest subiect. Dintre ele, el, Băsescu, a văzut doar patru, în timp ce fostul său tovarăș de Alianță le-a avut sub nas pe toate: „Sunt documente importante, care nu pot fi făcute publice. Eventual, voi merge până la a cere declasificarea lor pentru a proba minciuna, dacă va fi cazul. Din aceste 21 de documente, eu am primit 4, iar Guvernul le-a primit pe toate 21. În ele se vorbește de influențe asupra secretarilor de stat, asupra ministerelor ș.a.m.d. pe diverse teme. Din acest motiv, mă surprinde capcana în care probabil a fost împins premierul de oameni din jurul, lui să ceară public SRI-ului să-i dea documentele. SRI-ul i le-a pus la dispoziție și eu am cerut să fiu și eu informat cu setul de documente care se transmite premierului. Am avut surpriza să constat că era foarte bine informat dl. prim-ministru despre cercurile de afaceri din jurul unor ministere și al unor miniștri - despre cercurile de influență, nu de afaceri“. Traian Băsescu a concluzionat că Popescu Tăriceanu a negat vehement teza sa pentru că „a vrut să acopere niște realități“.
După acuzația voalată de minciună, a urmat lovitura – dată, ce-i drept, cu mânuși, - pe zona de ineficiență a Cabinetului: “Dacă actualul guvern a uitat ce a promis în campanie, eu îi cer să revină la program. Încă nu e prea târziu, încă nu au reușit să fie prinși în mocirla corupției, și le cer să facă ce au spus, să facă imediat curățenie și regulă în sistemul de Sănătate, să facă imediat regulă înainte de liberalizarea totală, care a intrat de la 1 august, în sistemul energetic, să facă imediat regulă în vămi și în Poliția de frontieră; să privatizeze cele 8% din Petrom corect, și nu pe sub mână. Aici a fost apelul meu. Păcat! Premierul Tăriceanu știa lucrurile acestea, sau cea mai mare parte dintre ele, și decât să strige public la SRI să-i dea informări pe care le primise, mai bine făcea ce am promis în campania electorală. El se va bucura în continuare de tot suportul meu”. Apoi, ultimatumul: “Problema este că va trebui să aleagă, dacă vrea să-l aibă partener de guvernare pe președintele României sau grupuri din afara guvernului și în afara partidelor. Eu sunt un politician de bună-credință și vreau un parteneriat cu primul-ministru; nu vreau ca primul-ministru să fie partenerul unor grupuri din afară, îl vreau partenerul meu și nu partenerul unora care nu au câștigat legitim puterea politică. Asta-i tot”.
Misterioasa Treime
După ce a catalogat drept minciuni informațiile conform cărora l-a presat pe Tăriceanu să-și dea demisia, șeful statului a ținut să povestească și modul în care premierul a renunțat la planul comun privind anticipatele: „Decizia s-a luat, din păcate, în afara structurilor partidului și a fost dată Alianței ca o pastilă și eu știu, repet, din nou nu va exista nici o notă a SRI, dar lumea e mică și eu mă învârt în această lume. Știu despre întâlnirea premergătoare anulării cu un important om de afaceri, cu un foarte important ziarist care are și el afaceri legate de omul de afaceri și cu un foarte important reprezentant al unui trust de țigări, care a avut loc la două zile după întâlnirea dintre ziarist și omul de afaceri Acolo s-au schimbat deciziile luate, democratic, în forurile de conducere ale Alianței”. După părerea lui Traian Băsescu, acest grup de presiune care l-a sucit pe premier a acționat mai degrabă ca o structură mafiotă: „Schimbarea deciziei politice în alte structuri decât în structurile politice nu are nimic comun cu democrația și, mai mult decât atât, deși respectivul ziarist vorbește că în toate țările sunt grupuri de interese care influențează decizia politică, răspunsul meu la campania pe care o duce este unul singur: da, dar grupurile mafiote nu. Grupurile de interese, da. Ele o fac transparent, sunt organizate în structuri ale societății civile”.
În fine, mărturisind că nu vrea să ajungă un președinte tip Ion Iliescu, care, deși constată nivelul ridicat al corupției, îi lasă în pace pe corupți, șeful statului a explicat de ce a recurs la urecheala publică a Executivului: ”Nu accept să treacă mandatul și să spun: m-au înfrânt «structurili» sau structurile. Mă bat cu ele și încerc să trezesc Guvernul să se bată cu aceste structuri”
Băsescu mai crede în anticipate
Și de această dată, președintele s-a folosit de moment pentru a explica faptul că anticipatele sunt cea mai bună cale pentru ca Alianța D.A. să guverneze singură. Băsescu a declarat, la postul public de radio, că rămâne în continuare adeptul alegerilor anticipate, chiar dacă sondajele arată că 60% dintre români nu sunt de acord cu ele. ”Faptul că, după sondaje, 60% din electorat nu dorește anticipate rămâne doar o cifră, care pentru mine nu are decât semnificația faptului că nu s-a explicat suficient și, probabil în cursul emisiunii, o să vă pot aduce probe care justifică alegeri anticipate - ieșirea din ambiguitate, o guvernare puternică cu o majoritate solidă, șansă pe care guvernul Tăriceanu nu o are acum”, a declarat Băsescu.
Despre servicii: “Nu am deocamdată ce pune în loc”
Pentru prima dată de la instalarea sa la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu recunoaște că mult disputata “perioadă de grație” acordată șefilor serviciilor secrete nu are legătură cu o evaluare a calității manageriale a acestora, ci doar cu lipsa unor înlocuitori. “Nu e pentru mine o prioritate să schimb șefii serviciilor de informații, atâta timp cât nu am deocamdată ce pune în loc…”, a spus președintele. De asemenea, el a subliniat că păstrarea celor din fruntea SRI și SIE mai are legătură și cu faptul că el nu are încredere în forța coaliției guvernamentale de a-i vota persoanele propuse drept înlocuitori. “Când voi avea certitudinea că prin Parlament trec propunerile președintelui, probabil că voi avea și o astfel de opțiune legată de șefii de servicii. Deocamdată, sunt câțiva parteneri nesiguri în majoritatea actuală. S-ar putea să fiu în situația penibilă în care să propun o schimbare și Parlamentul să o refuze. Prefer să mă feresc singur de penibil”, a afirmat Băsescu.
“A-l trata cu seriozitate pe Dan Voiculescu ar fi o mare greșeală“
“Acum, a-l trata cu seriozitate pe domnul Voiculescu ar fi marea greșeală pe care aș putea s-o fac…“, a afirmat Băsescu vis-à-vis de atacurile pe care liderul PC le-a declanșat la adresa sa. Președintele consideră că atitudinea lui Voiculescu nu-I spune nimic, așa cum s-a întâmplat și în cazul “acelui politician (n.r. - Adrian Severin), care constata că din tată care se numea Băsescu și mamă care se numea Olteanu a ieșit un tătar”.
Familistul victimă a presei
Ca și în alte ocazii, Băsescu nu a pierdut ocazia de a insista că este un om simplu, dar și de a mârâi la presa “ticăloșită”. Astfel, el a declarat că nu se lasă prins în chingi de către cei care lucrează în sistem și că a rămas, după 8 luni, același “familist” care bea șpriț. “Acum, ca președinte, ar trebui să stau într-o vilă, să mănânc ce gustă întâi cei care controlează alimentația președintelui, să beau apă dintr-o sticlă din care întâi au băut alții sau s-a făcut analiză. Eu nu pot, nu pot pentru că sunt un om sociabil și îmi iau soția de braț și mă duc în restaurant, mănânc o mâncare pe care o comand acolo, beau dintr-o sticlă de apă sau un șpriț așa cum se găsește, și asta e treaba”, s-a justificat Băsescu. El pretinde că acest fel incomod de a fi îl aplică și în relația cu presa și a ținut să arate că este un președinte care nu va avea sprijinul ei pentru a-și duce la bun sfârșit mandatul. Băsescu a declarat că este convins de acest lucru pentru că are informații că există legături între anumiți ziariști și grupări de natură mafiotă, dar și pentru că unele persoane din presă se victimizează, folosindu-se de o presupusă implicare a sa în pierderea vreunui contract cu o televiziune.


(446 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Alin BOGDAN, M.S.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

„Premierul să aleagă: vrea partener de guvernare pe președinte sau grupuri de interese“ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.75596714019775 seconds.