Luni, 08 August 2005 - 08:24 AM Aleg.RO: Stângul la libera circulație a persoanei

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Cred că, uneori, confruntați cu cohortele de români care-i năpădesc de la o vreme în forme mai mult sau mai puțin organizate, occidentalii îl regretă pe Ceaușescu. Niciodată în istorie granițele României, păzite cu fața spre interior, n-au fost mai ermetice și campionii democrației și ai libertății de circulație își permiteau să-l pună la colț pe dictator salutând cu urale prezența oricărui evadat 'pe fâșie' sau înnot peste Dunăre.

De la Revoluție încoace frontierele României au fost mai degrabă niște ficțiuni administrative, toți cei care au dorit să părăsească țara reușind să o facă cu infinit mai puține riscuri și eforturi chiar dacă cu o cheltuială mai mare.

Punctele de trecere a frontierei au devenit veritabile 'vămi', în sensul clasic, istoric, al termenului, unde cei care treceau erau încasați în beneficiul noii clase de îmbogățiți de graniță.
Există, dealtfel, în orașele cu treceri intens frecventate, veritabile car tiere selecte în care se înalță, trufașe, vilele vameșilor și ale polițiștilor, fiecare cu atributele ei pe patru roți de multe zeci de mii de dolari.

Această bunăstare, tolerată din interes, s-a construit pe seama amărâților care nemaigăsind de lucru prin industria falimentară sau falimentată a țării, au pornit în bejenie spre țările cu nevoi - Italia, Portugalia, Spania (surori de gintă) sau (cu mai puțină convingere) în Germania, Franța sau Austria.

Românii din străinătatea europeană, care muncesc și trimit bani acasă destabilizând balanța valutară, numără vreo două milioane de capete, ceea ce constituie un record de migrație nemaiîntâlnit în istorie. Unii dintre ei au situații corecte și stabile, alții împușcă euro pe unde pot și cum pot.

Cu toate nemulțumirile lor, occidentalii au nevoie de această masă de manevră pentru muncile pe care nu le mai fac ai lor. Fenomenul tinde însă să scape de sub control și această îngrijorare - presată de organismele comunitare - a dat naștere gestului neobișnuit, brutal și chiar neconstituțional, de reținere a pașapoartelor celor care nu sunt în regulă.

Între necesitatea de a instaura o ordine - prevăzută dealtfel în legi uitate sau ignorate - și imperativul liberei circulații a individului european este o 'fâșie' subțire pe care tot mai mulți o ignoră sau o calcă cu nonșalanță.

Pe acest fond, ministrul Blaga se află în delicata situație de a face ce i se cere de la Bruxelles și de a înfrunta valul de mânie populară, alimentat cu interes de cele mai diferite categorii de politicieni.

Oprirea exodului necontrolat și instaurarea unei ordini la granițe rămâne însă un subiect delicat, dintre cele care pot acționa clauza de salvgardare și nu cred că vreunul dintre cei care clamează acum pe tema abuzului de stat își va recunoaște, atunci, partea de vină. Că de merite...


(454 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Stângul la libera circulație a persoanei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.7887020111084 seconds.