Luni, 08 August 2005 - 04:48 AM Aleg.RO: Geoană către Năstase: „Liderul partidului este unul singur.“ Năstase către Geoană: „La Congres s-a stabilit o formulă de funcționare a partidului 1+599.999?“

Publicat de: Florin Negruțiu

Gândul Schimb acid de replici, ieri, între numărul 1 și numărul 2 din PSD, după ce Mircea Geoană i-a cerut public lui Adrian Năstase să se dea un pas în spate, pentru primenirea imaginii partidului. În interviuri succesive acordate principalelor agenții de știri din România, cei doi au coborât în stradă conflictul care mocnea de câteva săptămâni în spatele birourilor capitonate din Kiseleff. Din America, unde se află într-un periplu prelungit, Geoană a trimis acasă, via Rompres, mesaje pline de nerv(i): “Liderul partidului este unul singur, iar aceasta este o regulă pentru toată lumea. Adrian Năstase știe că din partea mea se bucură de tot respectul, dar trebuie să înțeleagă că, acum, expunerea mediatică excesivă dăunează”. Atacat direct, Năstase a replicat, prin Mediafax, că-l așteaptă pe Geoană la o viitoare ședință de partid: “Va trebui să lămurim dacă la Congres s-a stabilit o formulă de funcționare a partidului 1+599.999 sau dacă a fost aleasă o echipă de conducere cu roluri complementare”. În timp ce președintele și președintele executiv se ceartă care-i liderul, Ion Iliescu și Petre Roman fac planuri pentru “polul stângii”.
M-am săturat să fiu un prostănac
“Poate că sună emfatic ceea ce spun, dar, de acum încolo, nu voi mai ezita să spun lucrurilor pe nume. Prostănac e cel care cunoaște adevărul și nu face nimic ca să îl apere”. Iar Mircea Geoană a început, de peste mări și țări, să spună lucrurilor pe nume. Practic, Geoană i-a reproșat pentru prima oară public lui Năstase că i-a predat un partid cu serioase probleme de imagine și i-a recomandat clar să se dea un pas în spate. Geoană a reluat ceea ce presa ultimei săptămâni a scris, citând un raport secret al lui Vasile Dâncu, despre recomandarea pe care specialiștii în imagine, tocmiți de Mircea Geoană, i-o făceau lui Adrian Năstase în ceea ce privește adoptarea unei “austerități comunicaționale”, până când PSD va scăpa de imaginea de partid corupt. Iată ce spune acum președintele PSD: “Există o discuție mai largă privind nevoia de mai multă austeritate comunicațională a liderilor partidului. Iar prin aceasta înțeleg un stil mai sobru și mai reținut de a ne adresa publicului. Ținta mea e să transform PSD-ul din acest punct de vedere. Să batem țara în lung și în lat, în loc să batem la ușile televiziunilor. Nu este un principiu care se aplică preferențial, ci este valabil inclusiv în cazul meu”. După care Geoană a revenit la Adrian Năstase, căruia i-a transmis că trebuie să înțeleagă principiul “austerității”. Generos, șeful PSD l-a asigurat pe fostul premier că revenirea este oricând posibilă: “Potențialul său este important și o revenire este foarte posibilă dacă înțelege nevoia de schimbare”.
Geoană se declară lucrat de colegii din PSD
Iritarea lui Mircea Geoană pare să fi venit din articolele de presă din ultimele zile, care arătau modalitatea în care soacra sa și-a făcut rost, în condiții dubioase, de certificat de revoluționar, de pe urma căruia s-a bucurat de numeroase bneficii, sporind averea familiei. Geoană spune că, de fapt, ținta atacului este el, nu Margareta Costea, “un om deosebit” și “un profesor universitar de 69 de ani”. Cine a comandat aceste atacuri? “Cei care își văd amenințate pozițiile și interesele de apariția unei noi clase de oameni politici, care nu au de-a face cu maniera coruptă și mafiotă de a face politică în România, inclusiv din PSD”.
Scrisoare către Iliescu: “E ușor să dai lecții de pe margine”
Pe finalul epistolei-interviu către cei de acasă, Geoană l-a avut în vedere și pe Ion Iliescu. Acestuia i-a transmis indirect că “este ușor să stai pe margine și să dai lecții”, să vorbești despre “capitalismul de cumetrie”, fără să faci nimic pentru a-l elimina. El i-a invitat pe Ion Iliescu, Emil Constantinescu și pe Traian Băsescu, precum și pe “oamenii nepătați ai momentului”, să facă parte dintr-o “coaliție a binelui”, care să elimine “forțele răului care își dau mâna și cumpără, șantajează sau asasinează moral pe cei care vor să schimbe statu-quo-ul creat”. Pe același ton apocaliptic, Geoană a anunțat că menirea sa este să ducă PSD la guvernare: “Să ne lepădăm de Satana corupției, să devenim atractivi pentru noi categorii de public, să devenim partidul întregii stângi românești, nu partidul lui Iliescu, Năstase sau Geoană”. Geoană mai crede că forțele răului descrise mai sus au produs atacurile la adresa soacrei sale.
Năstase nu vrea să fie un simplu activist “din 599.999”
La ieșirea nervoasă a lui Geoană, Năstase a formulat doar o amenințare surdă: “Am citit cu interes declarațiile lui Mircea Geoană. Consider că va trebui să clarificăm anumite aspecte la o viitoare ședință a conducerii partidului. Va trebui să lămurim, între altele, dacă la Congres s-a stabilit o formulă de funcționare a partidului 1+599.999 sau dacă a fost aleasă o echipă de conducere cu roluri complementare”. Năstase a spus că el mizează pe “varianta de echipă” și și-a exprimat speranța că “Mircea va înțelege miza unei formule politice prin care să putem folosi în viitor toată artileria partidului pentru bătăliile care ne așteaptă”. El i-a atras atenția lui Geoană că modernizarea partidului n-a început cu anul 2005 și că nu actualul președinte al PSD este inițiatorul acestui proces, ci el, Adrian Năstase.
După Iliescu, Roman face anticameră la Geoană
Săptămâna aceasta ar urma să aibă loc o întâlnire între Mircea Geoană și Petre Roman, pentru discutarea unui program-cadru care să stea la baza constituirii așa-numitului “pol de stânga”, care să reunească partide social democrate, personalități de stânga și sindicaliști. Inițiativa îi aparție lui Petre Roman, care le-a trimis, de câteva săptămâni, lui Geoană, Năstase și Iliescu o schiță a programului său, în patru puncte. Singurul care a avut timp să se uite peste el și să-l discute mai amănunțit a fost Ion Iliescu. El și cu Roman s-au întâlnit la sfârșitul săptămânii trecute și, preț de două ore, au discutat despre diverse forme de colaborare, una dintre acestea fiind inspirată după modelul “măslinului” lui Romano Prodi.


(412 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Florin Negruțiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Geoană către Năstase: „Liderul partidului este unul singur.“ Năstase către Geoană: „La Congres s-a stabilit o formulă de funcționare a partidului 1+599.999?“ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.2746629714966 seconds.