Duminică, 31 Iulie 2005 - 09:30 AM Aleg.RO: La inițiativa UDMR, guvernul a modificat condițiile călătoriilor în străinătate

Publicat de: ---

AMOS News <IMG hspace=5 src="http://www.informatia.ro/images/articles/sigle/UDMR.jpg" align=left vspace=5>Politicienii UDMR au grijă ca recentele modificări ale reglementărilor privitoare la trecerea frontierei să nu poată împiedica accesul liber al maghiarilor din Transilvania în Ungaria., a declarat vicepremierul Markó Béla într-un interviu acordat agenției ungare de știri, MTI, în legătură cu faptul că guvernul român a modificat prin ordonanță reglementările privind călătoria cetățenilor români în țările din UE și în alte state. Președintele UDMR, a arătat că la inițiativa UDMR, în ședința sa de joi, executivul a modificat printr-o hotărâre a guvernului reglementările în cauză. În conformitate cu aceste modificări, scrisoarea de invitație din străinătate îi scutește și în continuare pe cei care călătoresc în străinătate de prezentarea unei sume obligatorii în valută.

La 1 octombrie intră în vigoare ordonanța guvernamentală nr. 28/2005, care modifică și completează condițiile legale de călătorie în țările UE și în alte țări pentru cetățenii români.

Vicepremierul Markó Béla a menționat că noile reglementări au fost impuse de cerințele statelor membre ale UE și ale UE însăși, știut fiind că una din cerințele principale ale aderării la UE a României este controlul corespunzător la granițe, stoparea și descoperirea elementelor indezirabile ale traficului frontalier (criminalitatea organizată transfrontalieră, traficul cu ființe umane, imigrația ilegală, călătoriile cu scopul muncii ilegale).

Lucrul este în mod special valabil pentru țări candidate la aderare ca România, ale căror hotare vor fi granițele externe ale UE, întrucât în interiorul hotarelor UE practic nu există control la granițele interne, sau numai în cazuri speciale. Dispariția practică a hotarelor interne presupune securitatea și supravegherea maximă a granițelor externe, iar România trebuie să îndeplinească în acest sens obligații foarte stricte.

UE cere garanții României că cetățenii ei care călătoresc în țările UE, sau cetățenii străini care tranzitează România, nu trec granița pentru a se angaja la negru sau pentru alte scopuri ilegale.

Dar noi, politicienii UDMR avem grijă ca noile reglementări, pe alocuri mai severe, să nu poată stânjeni circulația liberă a acelora care călătoresc pentru diverse manifestări, tratament spitalicesc, pentru studii, ca bursieri, sau în vizită, invitați de rude, a spus Markó Béla, care a reamintit că UDMR a obținut și până acum ca acestor persoane să nu li se pretindă suma în valută echivalentă cu 500 de euro.

Ordonanța guvernamentală a păstrat exceptările de până în prezent, dar a anulat tocmai prevederea favorabilă celor care călătoreau în baza unor invitații. După ce am purtat convorbiri amănunțite cu ministrul de interne, am convenit ca prevederea de exceptare a celor care călătoresc pe bază de invitații să fie reintrodus în OG nr. 28. Astăzi am și aprobat aceasta în guvern, a menționat Markó Béla.

În consecință invitația din străinătate îi scutește și în continuare de obligația prezentării sumei în valută. Invitația trebuie să menționeze însă că amfitrionul asigură invitatului său pe tot timpul sejurului cazare și cheltuieli de întreținere. Deci oamenii cu venituri modeste sau în vârstă, din Transilvania, părinți și bunici, nu trebuie să se teamă, călătorind în vizită la rude, cu invitații, că li se va cere să aibă asupra lor valută în valoare de 500 de euro.

La fel nu trebuie să aibă valuta obligatorie cei care călătoresc în străinătate pentru tratament medical, la simpozioane, conferințe, manifestări culturale sau sportive, ori cei care sunt nevoiți să călătorească din cauza îmbolnăvirii grave sau decesului unor rude. În aceste cazuri este suficientă prezentarea unor documente doveditoare.


(938 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

La inițiativa UDMR, guvernul a modificat condițiile călătoriilor în străinătate | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.663743019104 seconds.