Vineri, 29 Iulie 2005 - 08:54 AM Aleg.RO: Cine n-are cozmâncă să-și cumpere

Publicat de: Florin Negruțiu

Gândul Liberalii nu-l au pe Cozmâncă. Dacă-l aveau, ar fi pus osul la treabă. Liberalii nu-l au pe Năstase. Dacă-l aveau, ar fi vorbit în public pe aceeași limbă. Liberalii nu-l au pe Hrebenciuc. Dacă-l aveau, ar fi fost unși cu toate alifiile și n-ar mai suferi acum de dureri la încheieturi. Liberalii îl au, în schimb, pe Adrian Cioroianu. Și pot să se spele cu el pe cap. Pesedistul Ilie Sârbu l-a văzut și l-a pârât: „Păi Cioroianu, în timp ce noi ne certam pe Legea referendumului, citea romane în sală și dădea interviuri dacă este sau nu ministru al Culturii”. Iată un om înțelept. Cultura este mai bună decât gâlceava politică. Cine a fost, ieri, în Sala Omnia a Senatului ar fi zis că liberalii, asemeni junelui prim de la Cultură, au fost loviți brusc de serenitate politică. Altfel nu se explică lipsa totală a apetitului combativ în ceea ce privește propriile legi, pe care pesediștii le-au sfârtecat în voie și cu satisfacție maximă. Imaginea de ansamblu a arătat în partea stângă a sălii o haită politică vorace, dar bine strunită de Doru Ioan Tărăcilă, în partea dreaptă, grupul vesel, cu Gheorghe Funar drept primadonă, iar pe mijloc angelicele făpturi de la putere, împietrite în contemplație apolinică. Chiar și atunci când democrata Maria Petre a ridicat glasul către ăl de sus, de la prezidiu, liberalii n-au sărit să hulească.


Sesiunea extraordinară a fost convocată pentru discutarea ordonanțelor Guvernului PNL-PD, condus de liberalul Călin Popescu Tăriceanu. Ciudat sau nu, o apetență mai mare pentru muncă n-au arătat cei care, în mod natural, ar fi fost interesați să promoveze legile propriului Executiv, ci pesediștii. Mulți parlamentari de la putere au absentat, inventând tot felul de scuze penibile. „Noi ne adunăm aici doar să luăm act de ordonanțe, nu să le și aprobăm”, spunea Radu Berceanu. Unii senatori au încercat să dreagă situația, explicând că lenea liberalilor și deputaților nu este lene, ci o strategie bine gândită: noi nu venim în comisii sau la plen, pentru că vrem ca ordonanțele să se aprobe tacit! Ce spui, soro! Ar fi fost de ajuns ca actuala Coaliție de guvernare să funcționeze normal, cu toate șurubelele umaniste bine strânse în CNC-uri, și toți parlamentarii puterii să vină la muncă, pentru ca ordonanțele să treacă după chipul și asemănarea actualei majorități. Dar oamenii n-au venit la serviciu, iar dacă au venit, au votat după cum i-a tăiat capul. Ieri, în ultima zi de plen, aproape de 30 de parlamentari ai Coaliției au lipsit, ceea ce a făcut ca Legea referendumului să fie respinsă. Pentru Alianță, tot răul spre bine. Cine știe cum se vota dacă veneau toți, de ieșea legea în varianta PSD!

De mult timp, PSD a luat puterea la Senat și Cameră. Chiar dacă numeric sunt mai puțini decât membrii Coaliției, pesediștii reușesc să creeze majorități conjuncturale, atunci când e vorba de legi importante. Este un lucru cert că PSD stăpânește jocul parlamentar mai bine decât democrații și liberalii.

Cheia succesului stă în organizare. Cu toate bubele lor, cozmâncii, hrebenciucii și năstașii se dovedesc buni la casa omului. Ce-ar fi dacă liberalii i-ar împrumuta o tură, cam la anul pe vremea asta? Dar să mai vrea și cozmâncii. Căci dilema zilei în PSD este clară: „Cum să stăm în aceeași casă cu unii care își pun toată ziua - bună ziua bombe sub scaun?!”.


(985 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Florin Negruțiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Cine n-are cozmâncă să-și cumpere | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64266490936279 seconds.