Vineri, 29 Iulie 2005 - 08:53 AM Aleg.RO: Imparțialul Băsescu amenință că se va amesteca în treburile Alianței

Publicat de: Alin BOGDAN

Gândul Președintele Traian Băsescu se implica direct și fățiș în viața liberal-democraților, dacă Alianța o va lua pe tobogan. “Nu voi lăsa lucrurile să evolueze negativ..." "...Dacă Alianța se îndreaptă spre un derapaj major, care duce spre criză, voi interveni. La fel, dacă disputa din PNL alunecă spre o criză a Alianței, voi interveni”, le-a spus, ieri, președintele ziariștilor străini acreditați la București, cu care a avut o întrevedere neoficială. Șeful statului a recunoscut că-l interesează în mod deosebit funcționarea alcătuirii politice liberal-democrate, dar a ținut să diminueze proporțiile scandalului din interiorul PNL: “Nu este o criză politică reală, în adevăratul sens al cuvântului, ci, mai curând, o bâzâială publică”. Apreciind că liberalii caută să-și rezolve problemele mai mult în afara partidului, el le-a recomandat să se așeze la aceeași masă și să găsească soluții în interior.


Băsescu a respins ipotezele vehiculate în mass-media, conform cărora el s-ar fi implicat în ultimele evoluții din PNL: “Dacă aș fi intervenit până acum, situația ar fi fost tranșată într-un fel sau altul”. Ba, a susținut chiar că a intervenit pe lângă pediștii revoltați de piruetele în jurul demisiei lui Călin Popescu Tăriceanu, pe care i-ar fi îndemnat să nu strice echilibrul din interiorul Alianței. Despre șeful Executivului, președintele s-a exprimat în termeni relativ pozitivi. Mai întâi, a dat asigurări că, deși el personal este un adept înfocat al organizării de alegeri anticipate în acest an, nu l-a presat pe premier să demisioneze și nici nu l-a bătut la cap să-și mențină decizia inițială de a provoca scrutin înainte de termen. Apoi l-a atins ușor, dezmințind teza pe care Tăriceanu a propagat-o atunci când a anunțat că nu mai demisionează, conform căreia mărimile europene ar fi ordonat ca Executivul să rămână pe loc: “Decizia a fost luată în exclusivitate de premier, fără să existe presiuni în acest sens de la Bruxelles”. Lovitura numărul doi: “Unele lucruri sunt în neregulă, de exemplu, faptul că în coaliție s-a decis declanșarea alegerilor anticipate, apoi totul s-a întors prin decizia individuală a primului ministru”. Totuși, Băsescu a calificat relația pe care o are cu Tăriceanu drept una “bună, corectă și instituțională”.

Premierul, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că președintele, Traian Băsescu, nu are motive să intervină în problemele Alianței D.A. Tăriceanu este de părere că o eventuală implicare a lui Traian Băsescu în politica Alianței „nu se justifică”. „Situația politică din Alianță și cea din PNL nu justifică o astfel de intervenție. Relațiile în interiorul Alianței sunt foarte bune, iar PNL a tranșat la Delegația Permanentă discuțiile privind anumite opțiuni, motiv pentru care nu are rost să vorbim despre probleme în Alianță sau PNL”, este răspunsul dat de Tăriceanu.


(1022 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Alin BOGDAN


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Imparțialul Băsescu amenință că se va amesteca în treburile Alianței | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61672520637512 seconds.