Vineri, 29 Iulie 2005 - 08:45 AM Aleg.RO: Basescu se zburleste la Alianta

Publicat de: Cristian Oprea

Cotidianul Intr-o intilnire cu presa straina, in traditia deschisa de Ion Iliescu, presedintele Basescu le-a povestit corespondentilor straini ca blocarea anticipatelor prin „decizia individuala a primului-ministru“ poate facilita compromisuri cu PSD ale actualei guvernari. Presedintele Traian Basescu a reiterat ieri, in cadrul unei intilniri neoficiale cu Asociatia Presei Straine, faptul ca nu i-a cerut premierului Calin Popescu Tariceanu sa demisioneze din fruntea guvernului si ca, de fapt, PNL luase aceasta decizie, transmite BBC. Seful statului a afirmat ca „s-a cerut partidelor sa declanseze procedurile pentru alegeri anticipate, dupa care s-a anulat totul printr-o decizie individuala a primului-ministru“. Basescu a negat ca guvernul s-ar confrunta cu o criza, subliniind faptul ca ar fi vorba mai curind „de o biziiala publica ce da impresia unei crize“. Traian Basescu a admis insa ca unele lucruri sint in neregula. In opinia sa, un exemplu ar fi luarea deciziei, in coalitie, referitoare la declansarea alegerilor anticipate, apoi totul s-a intors prin decizia individuala a prim-ministrului. Dupa cum a atras atentia Basescu, marele pericol al actualei guvernari ar fi un compromis cu PSD-ul care, spune el, ar impiedica liberalizarea economiei si ingradirea coruptiei. „Ma intereseaza in mod fundamental functionarea Aliantei D.A.“, a spus presedintele.

„Voi interveni in Alianta“

El a adaugat precizarea potrivit careia multi dintre liderii PNL cauta solutii la probleme interne in afara partidului. „Ar trebui sa se aseze la un loc si sa le rezolve“, a aratat presedintele. Basescu a insistat, in fata corespondentilor presei straine, asupra faptului ca nu va lasa lucrurile sa evolueze negativ. „Daca Alianta se indreapta spre un derapaj major care duce spre criza, voi interveni. La fel, daca disputa din PNL aluneca spre o criza a Aliantei, voi interveni“, a spus presedintele.

Tariceanu il ironizeaza pe presedinte

In replica, premierul Tariceanu a aratat ca seful statului - ales din partea Aliantei - „nu are cum sa fie detasat de problemele politice“ si ca declaratiile referitoare la o eventuala interventie pentru normalizarea situatiei din Alianta sint firesti. Desi nu ar fi cazul, atita timp cit - dupa cum a descris situatia premierul - realitatea politica din Alianta si cea din PNL „nu justifica o astfel de interventie“. In opinia sa, relatiile din interiorul Aliantei sint foarte bune, iar PNL a transat la Delegatia Permanenta discutiile privind anumite optiuni, „motiv pentru care nu are rost sa vorbim despre probleme in Alianta sau PNL“. Dupa seria anuntatelor demisii ale premierului, urmate de retragerea lor, presedintele Basescu l-a criticat pe Calin Popescu Tariceanu pentru inconsecventa, dar mai ales pentru faptul ca, prin decizia de a ramine in fruntea guvernului, „a fost ratat momentul optim“ pentru declansarea alegerilor anticipate, in urma carora se spera la o majoritate confortabila.


(1066 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Cristian Oprea


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Basescu se zburleste la Alianta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55816888809204 seconds.