Joi, 28 Iulie 2005 - 08:52 AM Aleg.RO: Tăria lui Tăriceanu

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Extrem de interesant și de sugestiv cum se pot întoarce lucrurile de pe urma unui singur gest. Impresia pe care o lăsa, de șapte luni încoace, premierul Tăriceanu era aceea de colaborator obedient și lipsit de personalitate al președintelui Băsescu. Rarele sale pusee de orgoliu erau prompt sancționate de la Cotroceni și șeful Guvernului se întorcea spășit la varianta emisă de ‚his master’s voice’.

Autoritatea prezidențială părea a fi copleșit cu totul acționarul majoritar al Alianței, fiecare zi contribuind, aproape pe nesimțite, la majorarea capitalului social și politic al democraților, veritabili pui de cuc în cuibarul național-liberal.

Devenit șef de partid în conjunctura favorabilă a retragerii lui Stolojan și șef de guvern în aceleași condiții, Tăriceanu părea sortit unei figurații la nivel înalt, într-o piesă în care actorul principal juca toate rolurile.

Întorsătura a venit tocmai pe fondul acestor slăbiciuni și nesiguranțe. După câteva gândiri și răzgândiri, Tăriceanu a ieșit, surprinzător, la rampă, cu o replică ce nu era cuprinsă în scenariu: nu mai demisionez! Or, această replică dădea peste cap toată intriga, dar mai ales deznodământul: anticipatele, cele atât de dragi titularului de la Cotroceni, singurul care nu avea nimic de pierdut de pe urma lor.

O vreme l-am suspectat pe premier de a fi fost înțeles cu Băsescu în acest sens: prea nu îi ieșea din cuvânt până atunci. Fierberea care a urmat în propriul partid, cu întoarcerea fățișă împotriva sa a doi dintre miniștrii principali (Flutur și Muscă) și cu oferta neobișnuită a lui Stolojan de a reveni în partid purtau clar marca inspirației băsesciene. Era un fel de pisică arătată șoricelului neascultător.

La fel de surprinzător, acesta a acționat cu calm și înțelepciune, fără a forța nota, obținând în cele din urmă un succes aproape total în propria sa tabără.

Practic, de la revocarea irevocabilei demisii, trecând prin vizitele vădit lipsite de entuziasm populist în teritoriu și până la rezolvarea crizei interne de partid, Tăriceanu a dat primele sale dovezi de om politic capabil să depășească condiția de instrument al altcuiva. Toate acestea reușesc și un alt lucru, la fel de neașteptat: să-i ridice cota de popularitate în public și să-i certifice autoritatea de șef al Executivului.

‚Revolta’ lui Tăriceanu este de bun augur pentru partidul său, care stopează astfel declinul de popularitate și de autoritate în sânul Alianței, și de prost augur pentru Băsescu, pus pentru prima dată în fața condiției sale constituționale, de conducător cu puteri limitate. De aici, șirul lecțiilor de acest fel poate continua spre binele inclusiv al președintelui, pe care îl vor ajuta să-și vadă mai limpede rolul și locul în piesa politică de actualitate.


(1006 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Tăria lui Tăriceanu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57402992248535 seconds.