Luni, 25 Iulie 2005 - 08:16 AM Aleg.RO: Victimele revocării demisiei

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Că demisia lui Tăriceanu ar fi produs, pe harta politică, un dezastru mai mare decât inundațiile, este clar. Cum în orice decizie cu asemenea consecințe se regăsesc și perdanți și beneficiari, hai să încercăm să vedem cine și ce are de pierdut de pe urma revocării irevocabilei demisii tăricene. Primul perdant este premierul însuși. Prestigiul său, atâta cât mai era după șifonările repetate produse, pe de o parte, de ineficiența și brambureala unui cabinet de strânsură, iar pe de alta tutelei agresive a președintelui, pare a fi ajuns la o cotă minimă, ce stârnește îngrijorare printre puținele minți lucide din PNL.

Una dintre acestea este Stoica, cel care a mai salvat odată, in extremis, partidul de la o catastrofală ieșire din scena politică parlamentară.

Stoica se întreabă retoric dacă, cu Tăriceanu în frunte și cu Băsescu în spinare, partidul mai are vreo șansă să rămână nu doar 'numărul unu' în Alianță, ci chiar în procentajele asigurătoare într-o eventuală confruntare anticipată.

Candidatura lui Stolojan este tot mai vehiculată în ideea că acesta este singurul care ar mai putea împiedica eșecul de partid.

Principalul perdant este, însă, PRM-ul. Partidul lui Corneliu Vadim Tudor, aflat într-un vizibil recul la alegerile din decembrie și măcinat de tot soiul de disidențe determinate de stilul imprevizibil al liderului, este principalul beneficiar al valului de dezamăgire generat de prestația Alianței.

Pentru cei pentru care PSD nu a însemnat o opțiune valabilă, unicul reper rămâne PRM-ul, care culege roadele unei radicalizări tot mai accentuate a electoratului flotant.

Este evident că în cazul unor alegeri anticipate în toamnă, existau toate șansele ca PRM să revină pe poziția a doua, cea pe care a ocupat-o în 2000, pe fondul disoluției fostei Convenții Democratice.

Ultimul, dar nu cel de pe urmă, dintre perdanți este chiar președintele Băsescu, 'părintele anticipatelor', care vede pierzându-se la orizont catargele corăbiei în care sperase să încarce procentajul asigurător pentru următorii trei ani de guvernare.

Graba sa nu a fost deloc nejustificată, el intuind că fiecare zi de exercițiu al guvernării Alianței aduce cu sine erodarea de imagine și opțiuni, într-un context complex, marcat de restricțiile pe care le impune programul dur de îndeplinire a condițiilor de aderare.

Este de înțeles nemulțumirea sa în fața pierderii unei șanse aproape unice: aceea de a cupla viitoarele alegeri legislative cu cele prezidențiale când, teoretic cel puțin, el ar fi putut să devină remorcherul unei noi ofensive aliate.


(619 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Victimele revocării demisiei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5876681804657 seconds.