Luni, 10 Ianuarie 2005 - 10:46 AM Moralitatea în politică

Publicat de: e.fogarasi

azi Că dl Băsescu este un politician redutabil, nu mai este un secret si lucrul se vede cu ochiul liber. Un politician care stie să împingă lucrurile până la limita extremă pentru a se replia apoi cu naturalete. Si care nu pune prea mare pret pe precedente sau antecedente, considerând că politica este arta de a te descurca optim la momentul potrivit. Într-o iesire fără precedent pentru institutia prezidentială românească, dl Băsescu a lăsat la o parte orice echidistantă (Iliescu ar fi fost linsat public dacă făcea asa ceva) si a crucificat partidul lui Dan Voiculescu, acuzându-l de imoralitate si exprimându-si dorinta de a-l scoate de pe scena politică. Ce-a făcut PUR-ul ca să binemerite o asemenea atentie? Nimic altceva decât ce-a făcut Traian Băsescu, în legislatura '97-2000, când a fortat demisia premierului Ciorbea. Cât de moral a fost procedeul său? Cât de moral a fost jocul pe care l-a făcut PD-ul de-a lungul întregii guvernări? Greu (sau usor) de spus.
Apoi, iată-l pe dl Băsescu devenit brusc un nostalgic al PSD-ului si al stilului de guvernare al acestuia. După ce i-a suduit pe toate căile că au acaparat toată puterea – si guvern, si parlament, si presedintie – iată-l acum dorindu-si să guverneze în aceeasi formulă, gata să facă orice compromis – sau să utilizeze orice formulă, fie ea si neconstitutională – pentru a scăpa de Năstase si Văcăroiu, a căror prezentă pare să-l încurce. Cu aplomb încearcă să ne convingă că e doar spre binele tării dacă Alianta detine toate pârghiile si va putea face ce va vrea, cum au făcut cei dinainte. Nu poti, atunci, să nu-i dai dreptate lui Dan Voiculescu care spune că asa-zisa imoralitate a partidului său constă doar în manevra de echilibrare a scenei politice.
„Ce-i rău în asta?" – zice umanistul, si nu văd ce replică i s-ar putea da. Acest echilibru politic n-ar face – dacă există bună-credintă la toate nivelurile – decât să garanteze că vor fi luate doar cele mai bune măsuri si că nu se va manifesta tentatia abuzului.
Sigur, se pot face alegeri anticipate. Este, însă, problematic, dacă ele vor consolida un anumit echilibru. Este cert, însă, că vor da peste cap, în primul rând, programul nostru de aderare europeană, ceea ce este suficient.
Punctul pe Y de Octavian Andronic


(1137 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la e.fogarasi


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Moralitatea în politică | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57608008384705 seconds.