Miercuri, 12 Aprilie 2017 - 05:18 AM Aleg.RO: Mai multe ONG-uri cer respingerea amendamentelor aduse de Florin Iordache legii finantarii partidelor

Publicat de: ---

Antena 3

Mai multe ONG-uri membre ale Campaniei Politica fara Bariere, alaturi de Centrul pentru Inovare Publica si Centrul pentru Studiul Democratiei, solicita deputatilor respingerea amendamentelor depuse de social-democratul Florin Iordache si adoptate de Comisia juridica a Camerei la legea finantarii partidelor si a campaniilor electorale, prin care a fost abrogata sanctiunea confiscarii sumelor obtinute si utilizate ilegal de formatiunile politice .

Foto: Facebook / Florin Iordache Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

"La initiativa deputatului Florin Iordache, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, comisia a admis o serie de amendamente care abroga sanctiunea confiscarii sumelor obtinute si utilizate ilegal de partide in campania electorala. Astfel, partidele pot sa depaseasca plafoanele si sa angajeze cheltuieli in afara legii, fara a se teme de sanctiune. Amendamentele ar anula in mod practic rolul unei legi a finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale, intrucat ar elimina sanctionarea competitorilor electorali pentru nerespectarea legislatiei. Articolul 28 face referire la modul in care se pot strange si cheltui contributiile pentru campania electorala, precum si limitele acestora", arata ONG-urile semnatare intr-un comunicat de presa.

Organizatiile spun ca, prin amendamentele aduse legii, contributiile pentru campania electorala care nu respecta prevederile articolului 28 nu se mai confisca si, deci, nu mai devin venit la bugetul de stat, disparand caracterul disuasiv al sanctiunii. Mai mult, spun ONG-urile, acest lucru este intarit si de articolul 53, care confirma faptul ca sumele obtinute ilegal nu se mai confisca.

"Se elimina practic cea mai importanta sanctiune, si anume confiscarea sumelor nelegal obtinute de catre partide si candidati fara respectarea legislatiei. Aceasta era actiunea disuasiva principala, si anume pierderea banilor. Singurele sanctiuni raman cele cu amenda. Amenda in sine nu este o actiune destul de descurajanta in acest domeniu, pentru ca sumele obtinute de catre partide sunt mult mai mari decat valoarea amenzii", se mai arata in comunicat.

ONG-urile semnatare atrag atentia ca modificarile adoptate de Comisia juridica a Camerei Deputatilor anuleaza principiul unei competitii electorale echitabile, pe care este construita actuala lege a finantarii partidelor politice, avantajand partidele mari, care pot atrage fonduri mai multe. In acelasi timp, vulnerabilizeaza partidele, care vor ajunge din nou sa depinda de sponsorii lor.

"Consideram ca modificarile propuse afecteaza grav corectitudinea proceselor electorale si sunt contrare obiectivelor asumate in cadrul rundelor de monitorizare GRECO. In plus, amendamentele au fost introduse intr-un proiect de lege cu alt subiect, deja votat de Senat. Solicitam deputatilor respingerea acestor amendamente, care ar reduce semnificativ corectitudinea procesului electoral", se precizeaza in comunicatul de presa transmis de ONG-uri.

Printre semnatari se numara ONG-urile membre ale Campaniei Politica fara Bariere (ActiveWatch, Asociatia, E-Civis, Asociatia Civitas '99, Asociatia Expert Forum, Asociatia Funky Citizens, Asociatia Miscarea Civica, Militia Spirituala, Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni, Asociatia Romania Vie, Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale – CENTRAS, Centrul de Resurse pentru participare publica – CeRe, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Studii de Dezvoltare si Cooperare Internationala, Comunitatea Uniti Salvam), Centrul pentru Inovare Publica si Centrul pentru Studiul Democratiei.

Deputatul PSD Florin Iordache a depus o serie de amendamente la un proiect de lege de modificare a Legii finantarii partidelor politice prin care se abroga prevederea potrivit careia contributiile care depasesc plafoanele legale pentru campaniile electorale sunt confiscate si cea care impune contravenientilor sa verse la buget sumele care au facut obiectul contraventiilor la Legea finantarii partidelor.

La propunerea lui Florin Iordache, ar urma sa fie abrogat din Legea 334/2006 privind finantarea partidelor politice articolul care prevede ca, in cazul nerespectarii prevederilor din lege privind limita si provenienta contibutiilor pentru campania electorala, indiferent ca sunt venituri proprii, donatii sau imprumuturi, se confisca si se fac venit la bugetul de stat.

Amendamentul lui Iordache a fost facut la o initiativa legislativa a opt deputati ai minoritatilor nationale prin care acestia solicitau ca verificarea contributiilor pentru organizatiilor minoritatilor sa se faca doar in timpul campaniilor electorale si strict in ce priveste finantarea campaniilor.

Proiectul a fost adoptat de catre Senat si a ajuns in dezbaterea Comisiei juridice a Camerei Deputatilor. In cadrul dezbaterilor din comisie, deputatul Florin Iordache a depus o serie de amendamente care vizeaza nu doar finantarea organizatiilor minoritatilor nationale, ci a tuturor partidelor politice, amendamentele fiind adoptate de catre comisie.

Cel mai important dintre ele consta in abrogarea alineatului 13 al articolului 28 al Legii finantarii care stipula ca sumele care depasesc plafoanele institute de lege pentru finantarea campaniilor se confisca si se fac venit la bugetul de stat. Confiscarea a fost eliminata si in cazu depasirii plafoanelor de finantare a campaniilor pentru referendumuri.

Un alt amendament depus de catre Iordache este abrogarea articolului 53 care statua ca, pentru contraventiile la finantarea partidelor stabilite in articolul 52, "contravenientul varsa la bugetul de stat sumele de bani si/sau contravaloarea in bani a bunurilor si serviciilor care au constituit obiectul contraventiei, pe baza hotararii Autoritatii Electorale Permanente".

Proiectul de lege a fost a primit raport de admitere in forma amendata la propunerea lui Iordache si urmeaza sa intre in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.


(1294 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Antena 3

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Antena 3:

Mai multe ONG-uri cer respingerea amendamentelor aduse de Florin Iordache legii finantarii partidelor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.