Miercuri, 12 Aprilie 2017 - 08:18 AM Aleg.RO: Legea care elimina "Conflictul de interese" din Codul Penal, retrimisa la Comisia juridica

Publicat de: ---

Antena 3

Camera Deputatilor a retrimis, marti, la Comisia juridica legea care modifica articolele 301 si 308 din Codul Penal, inlocuind sintagma "Conflictul de interese" cu "Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane" pentru a clarifica notiunea de "prejudiciu de interes public" .

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

Plenul Camerei Deputatilor a votat cu majoritate de voturi propunerea deputatului PSD Ioan Munteanu de a retrimite proiectul de lege la Comisia juridica, pentru o saptamana, pentru a se putea clarifica notiunea de "prejudiciu de interes public".

In forma adoptata de Comisia juridica, articolul 301 din Codul Penal face trimitere la "Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane" si prevede la alineatul 1 ca "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act prin care s-a obtinut un folos patrimonial pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica pe o perioada de 3 ani", potrivit amendamentului depus de deputatul UDMR Marton Arpad si aprobat de Comisia juridica.

In forma initiala, articolul 301 prevedea ca "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

Comisia juridica a decis ca dispozitiile alin.(l) nu se aplica in cazurile in care actul sau decizia se refera la: emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative; exercitarea unui drept recunoscut de lege sau in indeplinirea unei obligatii impuse de lege, cu respectarea conditiilor si limitelor prevazute de aceasta, amendamentul apartind deputatului Eugen Nicolicea.

Deputatii din comisie au eliminat punctul c) al alineatului 2, "exercitarea atributiilor de serviciu privind acordarea catre subalterni a drepturilor legale ale acestora".

In forma adoptata de comisie, articolul 308 - Infractiuni de coruptie si de serviciu comise de alte persoane, din Codul Penal prevede ca "Dispozitiile art.289 - 292, art.295, art.297 - 300 si art.304 privitoare la functionarii publici se aplica in mod corespunzator si faptelor savarsite de catre sau in legatura cu persoanele care exercita, permanent ori temporar, cu sau fara o remuneratie, o insarcinare de orice natura in serviciul unei persoane fizice prevazute la art.175 alin.(2) ori in cadrul oricarei persoane juridice", eliminandu-se astfel trimiterea la articolul 301 din continutul articolul 308.

"Masurile propuse de aceasta initiativa au aplicabilitate generala, fiind in acord si cu jurisprudenta recenta in materie a CCR, Decizia nr. 2/2014 cu privire la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1 punctul 5 si a art 2 punctul 3 din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative si a articolului unic din Legea pentru modificarea 253 din Codul Penal", se arata in expunerea de motive.

Comisia juridica a adoptat un raportul favorabil privind proiectului de Lege pentru modificarea art.301 si art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal.

Camera Deputatilor este for decizional.


(1386 )

 

Link-uri înrudite

· Alte ºtiri din sursa
Antena 3

· Alte ºtiri de la ---


Azi: Cea mai cititã ºtire din sursa Antena 3:

Legea care elimina "Conflictul de interese" din Codul Penal, retrimisa la Comisia juridica | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparþin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conþinutul acestora.