Marți, 11 Aprilie 2017 - 08:06 AM Aleg.RO: Claudiu Florica, Dinu Pescariu si Calin Tatomir, pusi sub control judiciar in Dosarul Microsoft, cu prejudiciu de 50 milioane euro

Publicat de: ---

Money.ro

Claudiu Florica, fost sef al companiei Fujitsu Romania, Dinu Pescariu, fost tenisman, Calin Tatomir, fost director al Microsoft Romania, Ion Adrian Stanescu, consilier MCSI, Andrei Savulescu, director general MCSI, sunt urmariti penal de Directia Nationala Anticoruptie si au fost plasati sub control judiciar pentru 60 de zile, intr-un dosar de coruptie . De asemenea, procurorii cer aviz pentru inceperea urmaririi penale si in cazul lui Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale. Prejudiciul estimat se ridica la peste 51 de milioane de euro.

Foto: RomaniaTV.net Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

In noul dosar, sunt urmariti penal Claudiu Florica si Dinu Pescariu, reprezentanti in fapt/drept ai D.Con-Net AG, pentru instigare la infractiunea de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, Ion Stanescu, fost consilier asistent la Directia generala pentru politici si programe in domeniul societatii informationale din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), Andrei Savulescu, fost director general la Directia generala pentru politici si programe in domeniul societatii informationale din cadrul MCSI, ambii pentru infractiunea de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dar si Calin Tatomir, fost director general Microsoft Romania SRL, pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

In plus, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cererea si referatul in vederea sesizarii Presedintelui Romaniei, pentru solicitarea avizului necesar urmaririi penale fata de Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, pentru infractiunea de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Procurorii DNA il acuza pe fostul ministru ca ar fi luat peste doua milioane de euro pentru a favoriza firma reprezentata de Claudiu Florica si Dinu Pescariu.

"Din ordonanta intocmita de procurori au rezultat date si probe ce contureaza urmatoarea stare de fapt: 

In luna aprilie a anului 2009 expira contractul comercial de inchiriere licente Microsoft nr.0115RO/15.04.2004. In aceste conditii, Sandu Gabriel, in calitate de ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, a optat pentru varianta incheierii unui nou contract de inchiriere software, fapt care nu se putea realiza decat prin organizarea unei licitatii publice in conditiile OUG 34/2006 privind achizitiile publice.In acest context, inculpatii Pescariu Dinu Mihail si Florica Claudiu Ionut, in calitate de reprezentanti in fapt/drept ai societatii D.CON.NET AG, pentru a fi favorizati in castigarea licitatiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legatura cu ministrul de la acea vreme Sandu Gabriel caruia i-au si platit in acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte, prin Sentinta nr.258/24.03.2016 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia Penala, in dosarul nr.1191/1/2015, au fost condamnati Cocos Dorin si Sandu Gabriel pentru trafic de influenta).In urma intelegerii avute de Pescariu Dinu Mihail si Florica Claudiu Ionut cu ministrul Sandu Gabriel, acesta din urma a aprobat documentatia de atribuire aferenta procedurii de licitatie deschisa, initiata pentru Ăąâ‚ŹĆŸAchizitionarea dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare". Documentatia care a stat la baza licitatiei (referat de necesitate si caiet de sarcini) continea conditii restrictive nejustificate de participare la licitatia organizata de catre MCSI, fiind favorizata in acest mod D.Con-Net AG, in calitate de lider al unei asocieri din pare facea parte si firma Dim Soft SRL.Astfel, s-au impus conditii conform carora participante la licitatie puteau sa fie doar firme care avusesera incheiate contracte de un anumit tip si peste o anumita valoare si care sa fi fost executate in Romania, in ultimii trei ani. Conditiile respective erau indeplinite de o singura societate din lume, respectiv Dim Soft SRL.In vederea stabilirii conditiilor restrictive de participare la licitatie prin care sa fie favorizata asocierea D.Con-Net AG din care facea parte firma Dim Soft SRL, Florica Claudiu Ionut a avut mai multe intalniri cu Sandu Gabriel pentru a-i transmite acele conditii restrictive care sa fie inserate in caietul de sarcini. Documentatia de atribuire aferenta procedurii de licitatie deschisa a fost intocmita si avizata de catre functionarii din cadrul MCSI, si anume Stanescu Ion Adrian si Savulescu Andrei", se arata intr-un comunicat al DNA.In favorizarea firmei D.Con-Net AG in castigarea licitatiei, s-a implicat si Calin Tatomir, directorul general Microsoft Romania la acel moment, prin cooptarea firmei SC DIM SOFT SRL in cadrul asociatiei de firme care urma sa participe si sa castige licitatia publica. El a contribuit si la stabilirea acelor conditii restrictive pe care sa le indeplineasca doar firma cooptata de el in cadrul asocierii.

"Sprijinul acordat de catre Tatomir Calin D.Con-Net AG, in calitate de lider al asocierii, a rezultat si din faptul ca acesta a refuzat sa transmita catre un alt potential participant la licitatie, o scrisoare de confirmare din partea producatorului privind acordul acestuia pentru livrarea orelor de consultanta si suport (aceasta fiind una dintre cerintele restrictive impuse in documentatia de atribuire). In urma castigarii licitatiei publice, a fost incheiat contractul de furnizare de produse nr.35/09.09.2009 dintre MCSI si consortiul D-Con.Net AG, in calitate de lider al asocierii. Din asociere facea parte si Dim Soft SRL", potrivit sursei citate.

Valoarea totala a contractului reprezentand suma ce trebuia platita de minister era de 90.182.344,76 euro, platile fiind efectuate conform graficului convenit prin contract.

Prejudiciul in dosar este de peste 50 de milioane de euro, arata DNA.

"Furnizorul de licente a facturat catre SC DIM SOFT SRL, membra a asocierii care a castigat licitatia, doar 38.786.000 euro, reprezentand pretul licentelor cu discount, reducere aplicata in considerarea Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. Liderul asocierii, D.Con-Net AG, a refacturat insa catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale suma de 90.182.344,76 euro. Prejudiciul retinut este in suma de 51.396.344,76 euro si reprezinta diferenta dintre suma platita de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (90.182.344,76 euro) si suma care a fost facturata de catre furnizorul de licente catre SC DIM SOFT SRL (38.786.000 euro). Totodata, a fost creat un folos necuvenit in favoarea D.Con-Net AG", arata procurorii DNA.

Persoanele care ar fi contribuit la producerea acestui prejudiciu sunt Ion Stanescu, Andrei Savulescu, Gabriel Sandu, Claudiu Florica, Dinu Pescariu si Calin Tatomir.

 

Claudiu Florica a stat mai bine de o ora la DNA, la iesire acesta refuzand sa spuna daca a dat declaratii in dosarul "Microsoft 2" sau daca procurorii l-au chemat intr-un alt dosar. Dupa ce a iesit din sediul DNA, Claudiu Florica nu a vrut sa stea de vorba cu jurnalistii, el trecand strada in fuga, pentru a intra in curtea unui imobil de vizavi, unde are locuinta.

Potrivit unor surse judiciare, citate de news.ro, procurorii DNA l-au chemat luni pe Claudiu Florica pentru a-i aduce la cunostinta ca este suspectat intr-un nou dosar.

La DNA, a ajuns si Dinu Pescariu, denuntator in dosarul Microsoft 2. La intrarea in sediul DNA, Pescariu a refuzat sa faca declaratii presei.

Claudiu Florica, fostul sef al companiei Fujitsu in Romania, este pus sub acuzare din 21 noiembrie 2016 in dosarul "Microsoft 2", pentru complicitate la abuz in serviciu privind incheierea si derularea contractelor pentru licente IT cu ministere.

Tot in noiembrie 2016 au mai fost pusi sub acuzare Silviu Hotaran si Ovidiu Artopolescu, fosti directori ai companiei Microsoft, pentru complicitate la abuz in serviciu.

In aceeasi zi, DNA a cerut aviz de la Camera Deptuatilor pentru urmarirea penala a deputatului PSD Eugen Bejinariu, acesta fiind suspectat, in dosarul Ăąâ‚ŹĆŸMicrosoft 2", de abuz in serviciu. Cererea DNA in cazul deputatului Bejinariu este in prezent la Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

Procurorii DNA vor sa il puna sub acuzare pe Eugen Bejinariu pentru ca, in perioada in care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, incalcand dispozitiile privind achizitiile publice, a initiat si a sustinut proiectele hotararilor de guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 si nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat incheierea, intre Guvern si Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de inchiriere de licente referitor la produsele Microsoft, invocandu-se, in mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, in scopul favorizarii acesteia prin evitarea organizarii unei licitatii publice.

In 12 decembrie 2016 au fost pusi sub acuzare fostii ministrii Dan Nica, Alexandru Athanasiu si Adriana Ticau, in cazul lui Nica si Athanasiu fiind luata atunci masura controlului judiciar.

Alexandru Athanasiu, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2003-2005, Dan Nica, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada 2000 - iulie 2004, si Silvia Adriana Ticau, secretar de stat la Ministerul Comunicatiilor in perioada 2003 - iunie 2004 si ministru al Comunicatiilor in perioada iulie - decembrie 2004, sunt acuzati, in dosarul "Microsoft 2", de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Actiunea penala in cazul celor trei fosti ministri a fost pusa in miscare dupa ce presedintele Klaus Iohannis a avizat cererea de urmarire penala a acestora.

Potrivit procurorilor, desi Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria nu avea calitatea de unic distribuitor al produselor Microsoft pe teritoriul Romaniei, iar Claudiu Florica, Silviu Hotaran si Ovidiu Artopolescu, pentru a crea aceasta aparenta si a ajuta demnitarii sau functionarii implicati in initierea si sustinerea hotararilor de guvern, prin care s-a aprobat incheierea atat a contractului cadru de licentiere Microsoft cat si a actelor aditionale la acestea, sa justifice in mod nelegal achizitia licentelor din sursa unica, au semnat oferte comune sau adrese din care sa rezulte ca derularea contractului comercial se va realiza doar prin aceasta firma.

Dosarul "Microsoft 2" este desprins din cauza in care, in 3 septembrie 2016, au fost condamnati definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan la sase ani de inchisoare, fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocos si Nicolae Dumitru la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare. In primul dosar Ăąâ‚ŹĆŸMicrosoft", Claudiu Florica este martor denuntator.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit noua milioane de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltarii Regionale si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Claudiu Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor.


(766 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Money.ro

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Money.ro:

Claudiu Florica, Dinu Pescariu si Calin Tatomir, pusi sub control judiciar in Dosarul Microsoft, cu prejudiciu de 50 milioane euro | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.