Miercuri, 05 Aprilie 2017 - 05:34 AM Aleg.RO: Daniel Constantin: In bugetul Ministerului Mediului sunt resurse financiare suficiente ca sa se poata acorda marirea salariala

Publicat de: ---

ziarulfinanciar

Daniel Constantin a declarat marti, la incheierea mandatului de ministru al Mediului, ca in bugetul din acest an al institutiei sunt resurse financiare suficiente pentru ca de la 1 iulie sa poata fi acordata marirea de salariu, precizand ca ramane ca succesorul sau sa analizeze daca, pe baza hotararii din decembrie a Curtii Constitutionale, pot fi marite salariile cu aplicare din 1 ianuarie 2017 .

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

"Este, de fapt, o aliniere a salariilor pe aceeasi familie ocupationala. Din acest punct de vedere, am initiat un demers la nivelul Parlamentului, un amendament la Senat, care acum este in Camera Deputatilor si sper sa treaca. Am analizat, in egala masura, daca decizia Curtii Constitutionale data in decembrie ar putea fi aplicata si la nivelul Ministerului Mediului. Ramane ca doamna ministru Gratiela Gavrilescu sa decida, sa analizeze daca pe baza acelei decizii a Curtii Constitutionale se pot mari salariile incepand cu 1 ianuarie 2017", a spus Daniel Constantin.

Acesta a precizat ca, in perioada in care a fost ministru al Mediului s-a elaborat Ordinul de ministru privind aceste mariri de salarii, dar ramane ca noul ministru sa decida daca din punct de vedere politic este prioritar sau nu ori daca din punct de vedere legal, dupa ce va veni si raspunsul de la Curtea de Conturi, poate sa aplice acest ordin.

Daniel Constantin a mai spus ca, in acest an, sunt 12 programe, cu finantare de aproape 900 de milioane de lei, unele dintre acestea fiind deja in dezbatere publica.

„Parte din aceasta finantare venea din Fondul de Mediu, aproximativ 400 de milioane de lei, iar 500 de milioane trebuiau date pe baza unei ordonante ce urma sa fie aprobata de Guvern, fiind finantare din tranzactionarea certificatelor de dioxid de carbon, bani care sunt in Ministerul de Finante si care au mai fost folositi in trecut, pentru achizitionarea de mijloace de transport pentru copiii din zonele care nu au acces la unitatile de invatamant", a precizat fostul ministru.

Daniel Constantin a subliniat ca, dupa ce s-a aprobat Legea celor 102 taxe, Fondul de Mediu a avut de suferit, pentru ca, din peste un miliard de lei cat a colectat anul trecut, anul acesta, cu eliminarea timbrului de mediu, nu mai colecta decat aproximativ 500 de milioane de lei.

In ce priveste programul „Rabla", Daniel Constantin a spus ca finantarea este la acelasi nivel ca si anul trecut, noutatea fiind ca in acest an incepe mult mai devreme, din 24 aprilie putandu-se aplica pentru tichetul de 6.500 de lei.

"Anul trecut a fost lansat in iunie, noi l-am pus in dezbatere publica inca din 13 martie si urmeaza ca pe 24 aprilie sa se finalizeze perioada de dezbatere publica de 45 de zile lucratoare. Deci, teoretic, din 24 aprilie, cei care vor sa aplice, pot beneficia de acel tichet in valoare de 6.500 de lei, putand avea acces si la eco-bonusuri de 1.500 de lei si 2.500 de lei, in functie de emisiile masinii. Este un program deja finalizat, in dezbatere publica si care va fi accesibil la sfarsitul lunii aprilie", a precizat Constantin.

Despre programul „Rabla Plus", Daniel Constantin a spus ca valoarea tichetului pentru achizitionarea de autoturisme electrice si hibrid este dubla fata de anul trecut, respectiv 45.000 de lei.

"Program a fost lansat in dezbatere publica si, dupa 45 de zile, el va fi disponibil, respectiv din 2 mai se poate deja aplica. Bugetul alocat este de 45 milioane de lei, mai mult decat in 2016, putand fi achizitionate 1.000 de autoturisme electrice", a mai spus Daniel Constantin.

Fostul ministru al Mediului a precizat ca acest program vine la pachet cu o alta masura, si anume lansarea de sume nerambursabile pentru cei care vor sa faca statii de incarcare electrica.

Despre programul „Casa Verde", Daniel Constantin a spus ca ghidul acestuia este finalizat 99 la suta si el poate fi pus in dezbatere publica, iar bugetul a crescut de la 65 de milioane de lei la 80 de milioane de lei, beneficiari fiind persoane fizice, unitati administrativ-teritoriale, institutii publice si institutii de cult.

"Din pacate, va trebui sa se lucreze foarte mult la capacitatea Administratiei Fondului pentru Mediu, pentru ca sunt foarte multe proiecte depuse anul trecut care nu sunt inca evaluate. Capacitatea de acolo nu este suficienta, fie nu sunt distributi cum trebuie, fie resursele umane trebuie suplimentate in perioada imediat urmatoare", a adaugat fostul ministru al Mediului.

Daniel Constantin a mai spus ca programul "Casa Verde Plus" este modificat mult fata de 2016, bugetul pentru acesta a crescut de la 65 de milioane la 80 de milioane de lei, iar ghidul este finalizat 99% si poate fi pus la dispozitie dupa ce noul ministru al Mediului va veni cu imbunatatirile pe care le considera necesare.

Fostul ministru al Mediului a mai spus ca Romania se confrunta cu doua probleme majore, poluarea si management defectuos al deseurilor, de aceea a considerat necesar sa propuna programe de constientizare a acestor probleme, la care sa aiba acces unitatile administrativ-teritoriale, institutiile de invatamant si organismele nonguvernamentale.

"Acestea pot aplica, pot elabora proiecte, fiecare proiect putand ajunge la 450.000 de lei, ajutand in felul acesta ca populatia sa inteleaga mai bine efectele unui management defectuos in zona deseurilor sau efectele fenomenului de poluare in atmosfera", a mai spus Daniel Constantin.

Dupa datele prezentate de Daniel Constantin a avut loc predarea-primirea mandatului la Ministerul Mediului, care va fi condus de Gratiela Gavrilescu.

Daniel Constantin a fost inlocuit cu Gratiela Gavrilescu la conducerea Ministerului Mediului dupa ce, in 26 martie, liderii ALDE i-au retras sprijinul politic.

Citeste si Ministerul Finantelor analizeaza daca se pot face majorari de salarii in sistemul bugetar de la jumatatea anului

 


(157 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Daniel Constantin: In bugetul Ministerului Mediului sunt resurse financiare suficiente ca sa se poata acorda marirea salariala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.79543399810791 seconds.