Miercuri, 29 Martie 2017 - 05:31 AM Aleg.RO: Igor Dodon, obligat sa-si ceara scuze publice pentru declaratiile sale impotriva romanilor si unionistilor

Publicat de: ---

Bursa

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost obligat sa-si ceara scuze publice pentru declaratiile sale instigatoare la discriminare pe criteriu etnic si politic . O decizie in acest sens a fost luata de Consiliul pentru prevenirea si combaterea discriminarii, in urma unor afirmatii discriminatorii ale lui Igor Dodon impotriva unionistilor si romanilor, informeaza marti Radio Chisinau.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

Presedintia Republicii Moldova a anuntat ca va veni cu o reactie dupa ce va lua cunostinta de decizia Consiliului.

Mai multi membri marcanti ai societatii civile au inaintat o petitie la Consiliul pentru prevenirea si eliminarea discriminarii si asigurarea egalitatii, prin care sustin ca, prin afirmatiile pe care le-a facut in timpul cand era deputat, lider al Partidului Socialistilor (PSRM) sau candidat in alegeri, Igor Dodon a instigat la discriminare impotriva unionistilor si a persoanelor de etnie romana.

Petitionarii, printre care generalul Ion Costas, jurnalistul Val Butnaru, activistul civic Oleg Brega si altii, afirma ca declaratiile lui Igor Dodon si ale membrilor PSRM impotriva unionistilor si romanilor sunt discriminatorii si incita la violenta fata de cetatenii moldoveni care impartasesc optiunea politica unionista.

'S-a pronuntat de cateva ori impotriva oamenilor care au murit pentru tara, pentru neam, pentru fasia asta de pamant, pentru integritatea tarii. I-a numit dusmani ai neamului, depune coroane de flori la cei care ne-au ucis. Cum sa fii de acord cu aceste idei? Omul acesta nu prea are repere si niste limite in a umili poporul si neamul din care el face parte', a declarat generalul Ion Costas, unul dintre semnatarii petitiei.

Unul dintre membrii Consiliului, Andrei Brighidin, si-a exprimat speranta ca Dodon va prezenta scuze publice, in caz contrar inactiunea sa va fi contestata in instanta.

'Vom merge pana la capat pentru a nu admite situatii similare pe viitor si pentru a transmite un mesaj foarte clar tuturor politicienilor ca libertatea de exprimare nu este absoluta si nu justifica niciun caz de instigare la discriminare', a declarat Andrei Brighidin.

Solicitat de Radio Chisinau, consilierul in domeniul juridic al sefului statului, Maxim Lebedinschi, a declarat ca Presedintia nu a primit inca aceasta hotarare si va veni ulterior cu o reactie. Potrivit hotararii, Igor Dodon este obligat sa-si ceara scuze publice in termen de zece zile de la primirea actului.

Textul deciziei publicate pe pagina web a Consiliului face referire la faptul ca Igor Dodon sustine ca a facut acele declaratii in perioada cand era deputat si ca ele exprimau opinia politica bazata pe strategia politica a partidului pe care-l reprezenta.


(353 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Igor Dodon, obligat sa-si ceara scuze publice pentru declaratiile sale impotriva romanilor si unionistilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.74933886528015 seconds.