Joi, 21 Iulie 2005 - 08:30 AM Aleg.RO: S-au intetit orgoliile in sanul liberalilor

Publicat de: Marius Vulpe, C.F.

Averea Liberalii vorbesc tot mai insistent, fie pe la colturi, fie in reuniunile de partid sau chiar in declaratii publice despre schimbarea lui Calin Popescu Tariceanu din fruntea PNL. O schimbare din functie a presedintelui de partid nu se poate face decat prin intermediul unui congres - or, in acest caz, ar fi nevoie de convocarea unei astfel de reuniuni in regim extraordinar, la cererea a mai mult de jumatate din numarul filialelor PNL.

Deja au avut astfel de declaratii Valeriu Stoica si Cristian Boureanu - doi liberali aflati de mai multa vreme in opozitie cu Tariceanu.

"Exista un foarte recent sondaj CURS din care reiese ca Stolojan este preferat ca premier de 57% dintre rom?ni, in timp ce Tariceanu este preferat de numai 20% dintre cei care au raspuns la intrebarile sondajului. Sondajul a fost realizat inainte de ultimele oscilatii ale premierului referitoare la demisie", spune Cristian Boureanu.

Structurarea unor tabere divergente in cadrul PNL a fost recunoscuta de catre senatorul liberal Radu Campeanu, care a luat apararea presedintelui liberal, criticand totodata intentia unor filiale de declansare a unui congres extraordinar pentru schimbarea lui Tariceanu si pentru a angrena formatiunea pe o noua orientare doctrinara, de factura populara.

Campeanu a afirmat ca sustine pozitia lui Tariceanu privind retragerea demisiei, insa a admis ca revenirile repetate si pozitia oscilanta ale premierului afecteaza negativ imaginea PNL.

Campeanu s-a pronuntat insa pentru o independenta mai mare a partidului sau in cadrul Aliantei DA. "In politica exista intotdeauna posibilitatea de compromisuri inteligente. PNL va trebui sa-si ia in mana destinul si sa inceapa sa fie din nou stapan pe propriile idei", a spus el.

Campeanu a recunoscut ca au existat discutii aprinse in sanul partidului pe tema anticipatelor, foarte multi membri nefiind de acord cu organizarea alegerilor inainte de termen. Mai mult, pe fondul slabirii autoritatii lui Tariceanu in interiorul PNL, Campeanu a lasat sa se inteleaga ca la ora actuala, numarul partizanilor antialegeri a crescut semnificativ. Campeanu s-a disociat insa de aceste actiuni, pe care le-a calificat ca fiind "depasite si neoportune". El a refuzat sa spuna in ce filiale se discuta de schimbarea lui Tariceanu de la sefia PNL, mentionand doar ca "autorul" acestor discutii este fostul lider al partidului, Valeriu Stoica.

Surse liberale pretind ca ar exista in partid un nucleu de 26 de parlamentari PNL, a caror pozitie divergenta s-a facut auzita inca de saptamana trecuta, cand s-ar fi opus alegerilor anticipate.

Printre acestia s-ar afla, dintre cei mai cunoscuti, Crin Antonescu, Varujan Vosganian, Norica Nicolai, Radu Stroe, Paul Pacuraru, Mircea Cosea, Cristian Boureanu, Grigore Craciunescu, Emilian Francu, Ioan Ghise, Sorin Paveliu. Potrivit acelorasi surse, acestia s-ar fi temut ca nu vor mai obtine locuri eligibile pe listele pentru anticipate.

Bogdan Olteanu il pune la index pe Stoica

Bogdan Olteanu, unul dintre apropiatii lui Tariceanu, declara, in numele PNL, ca "dezaproba declaratiile si provocarile lui Valeriu Stoica care, in aceste momente deosebit de grele pentru tara, continua sa urmareasca cu obsesie indeplinirea planurilor politice personale. Actiunile sale din aceste zile dovedesc ca Valeriu Stoica, precum Emil Constantinescu, este inchis intr-o lume a itelor politice, lume din care lipseste realitatea inundatiilor. Pe de alta parte, pozitia pe care s-a inscris Valeriu Stoica aduce deservicii intereselor PNL si numai beneficii adversarilor politici, si mai ales PSD. Este drept ca pentru Valeriu Stoica, PSD nu reprezinta un adversar, daca ne amintim ca in decembrie 2000, Valeriu Stoica a impins PNL intr-o alianta "contra naturii" cu acest partid. Prin afirmatiile sale, Valeriu Stoica incearca sa induca impresia ca in PNL exista conflicte si ca foarte multi liberali sunt gata sa vina alaturi de el impotriva interesului general. Aceasta atitudine nu poate ajuta deloc PNL si nici Alianta DA, de grija careia moare acum Valeriu Stoica".


(701 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Marius Vulpe, C.F.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

S-au intetit orgoliile in sanul liberalilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.