Joi, 21 Iulie 2005 - 11:25 AM Aleg.RO: Cine ridicã piatra?

Publicat de: A.M. Press

azi Premierul Cãlin Popescu Tãriceanu a prezentat ieri, Camerelor reunite o declaraþie de politicã generalã privind reconstrucþia României dupã inundaþii, integrarea în Uniunea Europeanã ºi reforma în justiþie. Potrivit Constituþiei, Camera Deputaþilor ºi Senatul pot retrage, în ºedinþã comunã, încrederea acordatã Guvernului prin adoptarea unei moþiuni de cenzurã, cu votul majoritãþii deputaþilor ºi senatorilor. Moþiunea de cenzurã poate fi iniþiatã de cel puþin o pãtrime din numãrul total al deputaþilor ºi se dezbate dupã trei zile de la data când a fost prezentatã în ºedinþa comunã a celor douã Camere.
Guvernul este demis dacã moþiunea de cenzurã este adoptatã, în caz contrar aplicarea declaraþiei de politicã generalã devenind obligatorie pentru Guvern.
Deocamdatã existã discuþii dacã este vorba de aceeaºi sesiune sau dacã este sesiune extraordinarã ºi, respectiv, dacã se mai poate depune încã o moþiune de cenzurã".
În Constituþie se prevede cã, dacã o moþiune de cenzurã a fost respinsã, parlamentarii care au semnat-o nu mai pot iniþia, în aceeaºi sesiune, încã o moþiune de cenzurã, o excepþie de la aceastã regulã, fiind a cazului în care Guvernul îºi angajeazã rãspunderea în Parlament.
Birourile Permanente ale Senatului ºi Camerei Deputaþilor, reunite ieri, nu au discutat nimic privind procedurile ºi termenele pentru depunerea ºi dezbaterea unei posibile moþiuni de cenzurã, aºteptând depunerea ca atare a acesteia.
Problema de fond este, pânã la urmã, cine ridicã piatra, depunând o moþiune de cenzurã - cu speranþa cã aceasta va fi votatã ºi, pe cale de consecinþã, Guvernul sã demisioneze ºi sã înceapã procedura pentru alegeri anticipate?
A avut aprobarea conducerii Alianþei
Potrivit purtãtorului de cuvânt al PNL, deputatul Eugen Nicolãescu, membrii Consiliului Naþional de Conducere al Alianþei i-au cerut premierului sã renunþe la demisie, revenirea primului-ministru asupra demisiei fiind consideratã un gest de responsabilitate.
"Faptul cã premierul a acceptat o asemenea abordare, în condiþiile în care va cere Parlamentului angajarea rãspunderii Guvernului pe o declaraþie politicã, este o dovadã de maturitate politicã ºi respect faþã de cetãþeni", a menþionat Nicolãescu.

PD respectã decizia - "dar"...
PD respectã decizia primului-ministru de a renunþa la demisia Cabinetului, dar afirmã cã, prin evitarea alegerilor anticipate, "s-a pierdut un moment important pentru depãºirea blocajului politic actual", se spune într-un comunicat al PD. Acelaºi "respect" îl acordã PD ºi prevederilor protocolului de funcþionare a Alianþei.
v"Alegerile anticipate pot fi generate numai prin atitudinea primului-ministru. Demisia este un act unilateral, iar decizia premierului Cãlin Popescu Tãriceanu a fost justificatã prin prioritatea pe care Guvernul trebuie sã o acorde refacerii þãrii", se afirmã în comunicatul PD.

UDMR ºi Partidul Conservator s-au relaxat
Partidul Conservator salutã gestul premierului Cãlin Popescu Tãriceanu de a renunþa la demisie ºi îl considerã o dovadã de maturitate politicã ºi responsabilitate.
"Suntem convinºi cã aceastã decizie a fost luatã în urma unei analize complexe, în care interesul naþional a contat mai mult decât orice calcul politic", se spune în comunicat.
De asemenea, PC susþine demersul premierului de asumare a rãspunderii în Parlament.
Liderul UDMR Marko Bela a declarat cã "decizia greºitã a fost aceea de a anunþa declanºarea procedurii pentru anticipate. Decizia de astãzi este decizia corectã. Avem prioritãþi majore, precum inundaþiile sau integrarea", ºi, uneori, "inconsecvenþa înseamnã mai multã onestitate, decât consecvenþa", a arãtat liderul UDMR.
El a reamintit cã UDMR nu a susþinut, încã de la început, ideea demisiei cabinetului Tãriceanu ºi organizarea alegerilor anticipate.
Liderul Uniunii nu a negat faptul cã decizia premierului ar fi putut fi influenþatã ºi de vizita sa la Bruxelles, dar poziþia primului ministru "era conturatã" înainte de întrevederea cu oficialii europeni.

"O hotãrâre înþeleaptã"
Preºedintele Senatului, Nicolae Vãcãroiu, a declarat cã, "este o decizie înþeleaptã, pe care eu o apreciez. Era mai bine dacã nu se punea deloc pe tapet aceastã problemã, pentru cã, acum, este o situaþie de excepþie în toatã þara, din cauza inundaþiilor ºi toatã atenþia trebuie îndreptatã cãtre sinistraþi", a afirmat Vãcãroiu.
El crede cã premierul a revenit asupra demisiei din cauza mai multor factori. "În opinia mea, premierul ºi-a dat seama cã demisia lui nu rezolvã problemele. Dupã 7 luni de guvernare, ar trebui sã facã o analizã a activitãþii Guvernului ºi sã ia unele decizii referitoare la remaniere, astfel încât sã putem vorbi de eficienþã în actul de guvernare", a subliniat Vãcãroiu. El a adãugat cã un alt motiv pentru care Tãriceanu a renunþat la demisie constã în responsabilitãþile premierului referitoare la integrarea în UE.
Vãcãroiu a refuzat, însã, sã spunã cum va vota PSD în Parlament dacã Tãriceanu îºi va asuma din nou rãspunderea. "Dacã se iau unele mãsuri pânã atunci, dacã vor fi schimbaþi miniºtri, secretari de stat, o sã vedem cum vom reacþiona. Oricum, anticipatele ar fi însemnat patru luni pierdute pentru Guvern", a menþionat Vãcãroiu.

Valeriu Stoica trece la atac
Fostul preºedinte liberal Valeriu Stoica afirmã cã premierul Cãlin Popescu Tãriceanu ar trebui sã demisioneze urgent ºi sã fie înlocuit cu Theodor Stolojan pentru a salva imaginea PNL ºi a Alianþei. "Sunt surprins de ultimele declaraþii ale premierului. Este greu de gãsit o explicaþie a acestei permanente oscilaþii a lui Tãriceanu. Este problema lui, pe mine mã intereseazã ce se întâmplã cu PNL", a afirmat Stoica.
El a spus cã "performanþele" premierului afecteazã poziþia PNL pe scena politicã ºi cã, în aceste condiþii, numirea lui Stolojan în fruntea Guvernului este singura varianta pentru refacerea credibilitãþii partidului. "Guvernul trebuie întãrit prin aducerea unui premier nou ºi a unor noi miniºtri cu experienþã alãturi de cei care sunt buni în actualul Cabinet", a mai spus Stoica.
"Aceastã variantã are însã nevoie de sprijinul conducerii PNL ºi, bineînþeles, trebuie sã fie agreatã ºi de Tãriceanu, întrucât este în discuþie ºi credibilitatea Alianþei", a subliniat fostul preºedinte liberal.

Radu Câmpeanu apãrã prestigiul PNL
Fostul lider al PNL, Radu Câmpeanu, membru al Biroului Permanent Central al partidului, a declarat, ieri, presei cã, în unele filiale ale partidului, se discutã despre declanºarea unui congres extraordinar pentru schimbarea preºedintelui Cãlin Popescu Tãriceanu, însã el respinge astfel de propuneri.
"În unele judeþe s-a discutat despre congres extraordinar ºi combinaþii populare, însã asemenea propuneri nu sunt oportune. Aceastã modã este depãºitã. PNL nu are nevoie de congrese extraordinare ºi diverse combinaþii populare. Noi avem un anumit trecut ºi nu trebuie sã discutãm de combinaþii ieftine", a afirmat Câmpeanu.
El a refuzat sã spunã în ce filiale se discutã de schimbarea lui Tãriceanu de la ºefia PNL, menþionând doar cã "autorul" acestor discuþii este fostul lider al partidului Valeriu Stoica.
"Sunt diverºi în teritoriu care au aceste pãreri, dar cei de la centru s-au pronunþat împotrivã", a mai spus reprezentantul conducerii PNL.
Câmpeanu a spus cã susþine poziþia lui Tãriceanu privind retragerea demisiei din postul de premier, însã a admis cã revenirile repetate ale acestuia afecteazã imaginea PNL.


Opiniile PNL

S-a consultat premierul Cãlin Popescu Tãriceanu cu conducerea liberalã înainte de a renunþa la demisie? Aceasta este întrebarea pe care A.M. Press a adresat-o unor fruntaºi ai PNL.
Valeriu Stoica, fost preºedinte PNL: "Nu am nici o cunoºtinþã despre discuþiile avute în interiorul PNL, înainte de anunþarea deciziei de renunþare la demisie. Însã, ºtiu cu siguranþã cã domnul Cãlin Popescu Tãriceanu nu s-a consultat cu toatã conducerea PNL în privinþa acestui fapt. Nu a avut o decizie a partidului sau a Biroului Permanent, care sã valideze aceastã formã".
Mircea Ionescu-Quintus, preºedinte de onoare al PNL: "Noi am stabilit întâi cã este necesar sã vadã care-i atmnosfera la Bruxelles. Era o problemã importantã de politicã externã. Noi toþi am spus cã dacã inundaþiile sunt în plinã desfãºurare, iar situaþia în þarã atât de gravã, logic este sã se ocupe de rezolvarea acestei situaþii dezastruoase. Nu a fost nici o pãrere sã-ºi dea demisia, arãtând cã nu-l intereseazã ce se întâmplã cu þara. Eu chiar mai înainte cu o sãptãmânã m-am exprimat, eu ºi Mona Muscã de fapt, cã nu este momentul demisiei. Nimeni din Biroul Permanent Central (duminicã seara - n.r.), nu s-a pronunþat pentru demisie pe fondul inundaþiilor din þarã. Ar fi fost nevoie de un premier interimar, de pierdere de timp. Aºa, dupã ce a spus cã nu demisioneazã, la o orã Cãlin Popescu Tãriceanu era deja în Bacãu, ocupându-se concret de problemele din zonele afectate.
În legãturã cu ce afirmã domnul Valeriu Stoica - legat de îndepãrtarea domnului Tãriceanu ca preºedinte al partidului ºi ca premier - este regretabil. Domnul Stoica, fost preºedinte al liberalilor, nu cunoaºte obligaþia statutarã de a nu ieºi cu declaraþii în public înainte de a discuta acea chestiune în interiorul partidului. Este o încãlcare foarte gravã a statutului PNL. Dacã nu se liniºteºte, destabilizând partidul în aceste împrejurãri, îl vom liniºti noi".
Ludovic Orban, preºedintele Organizaþiei PNL Bucureºti ºi membru în Consiliul Naþional de Coordonare al Alianþei D.A.: "Nu vreau sã comentez în nici un fel aceastã decizie. Ar însemna sã dau cu bocancii în Tãriceanu, care oricum este în corzi".
Puiu Haºotti, vicepreºedinte PNL: "Premierul poate demisiona sau renunþa la funcþia pe care o deþine fãrã sã apeleze la consultãri cu partidul. Primul ministru Cãlin Popescu Tãriceanu a fost ºi este sprijinit în toate demersurile sale de PNL, în ciuda tuturor speculaþiilor. În calitate de vicepreºedinte al formaþiunii, afirm cã acoperirea statutarã este de sutã la sutã".
Adrian Cioroianu, senator PNL: "Decizia premierului Cãlin Popescu Tãriceanu de a renunþa la demisie a fost una personalã. La ultima întâlnire a Biroului Permanent al formaþiunii, la care am participat - mai precis -duminicã seara, nu a fost discutat un asemenea subiect. Nu a fost, în consecinþã, o decizie luatã de partid".
Adrian Iorgulescu, senator PNL: "Demisia reprezintã un act personal. Aceastã hotãrâre nu s-a luat în interiorul formaþiunii, deoarece reprezintã o decizie care nu are nevoie de acordul colegilor de partid. Dacã vreau sã demisionez, nu trebuie neapãrat sã mã consult cu formaþiunea din care fac parte".
Radu Câmpeanu, senator PNL ºi fost lider al partidului: "Sunt foarte de acord cu hotãrârea luatã de Cãlin Popescu Tãriceanu, pentru cã nu era cazul de anticipate. Vorba aceea, þara piere ºi baba se piaptãnã. Guvernul are obligaþii fundamentale ºi de ele trebuie sã se þinã, nu de demisie. Prima obligaþie o reprezintã rezolvarea problemelor sociale, economice, umane din zonele afectate de inundaþiile catastrofale. A doua problemã a guvernului este îndeplinirea planului de acþiune pentru îndeplinirea condiþiilor integrãrii la termen în Uniunea Europeanã. Demisia - ºi nu este doar punctul meu de vedere, ci al majoritãþii liberalilor autentici - era un lucru dãunãtor".


(612 )

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte ºtiri din sursa
Azi

· Alte ºtiri de la A.M. Press


Azi: Cea mai cititã ºtire din sursa Azi:

Cine ridicã piatra? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparþin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conþinutul acestora.