Joi, 21 Iulie 2005 - 08:25 AM Aleg.RO: Cine ridică piatra?

Publicat de: A.M. Press

azi Premierul Călin Popescu Tăriceanu a prezentat ieri, Camerelor reunite o declarație de politică generală privind reconstrucția României după inundații, integrarea în Uniunea Europeană și reforma în justiție. Potrivit Constituției, Camera Deputaților și Senatul pot retrage, în ședință comună, încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor. Moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere.
Guvernul este demis dacă moțiunea de cenzură este adoptată, în caz contrar aplicarea declarației de politică generală devenind obligatorie pentru Guvern.
Deocamdată există discuții dacă este vorba de aceeași sesiune sau dacă este sesiune extraordinară și, respectiv, dacă se mai poate depune încă o moțiune de cenzură".
În Constituție se prevede că, dacă o moțiune de cenzură a fost respinsă, parlamentarii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, încă o moțiune de cenzură, o excepție de la această regulă, fiind a cazului în care Guvernul își angajează răspunderea în Parlament.
Birourile Permanente ale Senatului și Camerei Deputaților, reunite ieri, nu au discutat nimic privind procedurile și termenele pentru depunerea și dezbaterea unei posibile moțiuni de cenzură, așteptând depunerea ca atare a acesteia.
Problema de fond este, până la urmă, cine ridică piatra, depunând o moțiune de cenzură - cu speranța că aceasta va fi votată și, pe cale de consecință, Guvernul să demisioneze și să înceapă procedura pentru alegeri anticipate?
A avut aprobarea conducerii Alianței
Potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, deputatul Eugen Nicolăescu, membrii Consiliului Național de Conducere al Alianței i-au cerut premierului să renunțe la demisie, revenirea primului-ministru asupra demisiei fiind considerată un gest de responsabilitate.
"Faptul că premierul a acceptat o asemenea abordare, în condițiile în care va cere Parlamentului angajarea răspunderii Guvernului pe o declarație politică, este o dovadă de maturitate politică și respect față de cetățeni", a menționat Nicolăescu.

PD respectă decizia - "dar"...
PD respectă decizia primului-ministru de a renunța la demisia Cabinetului, dar afirmă că, prin evitarea alegerilor anticipate, "s-a pierdut un moment important pentru depășirea blocajului politic actual", se spune într-un comunicat al PD. Același "respect" îl acordă PD și prevederilor protocolului de funcționare a Alianței.
v"Alegerile anticipate pot fi generate numai prin atitudinea primului-ministru. Demisia este un act unilateral, iar decizia premierului Călin Popescu Tăriceanu a fost justificată prin prioritatea pe care Guvernul trebuie să o acorde refacerii țării", se afirmă în comunicatul PD.

UDMR și Partidul Conservator s-au relaxat
Partidul Conservator salută gestul premierului Călin Popescu Tăriceanu de a renunța la demisie și îl consideră o dovadă de maturitate politică și responsabilitate.
"Suntem convinși că această decizie a fost luată în urma unei analize complexe, în care interesul național a contat mai mult decât orice calcul politic", se spune în comunicat.
De asemenea, PC susține demersul premierului de asumare a răspunderii în Parlament.
Liderul UDMR Marko Bela a declarat că "decizia greșită a fost aceea de a anunța declanșarea procedurii pentru anticipate. Decizia de astăzi este decizia corectă. Avem priorități majore, precum inundațiile sau integrarea", și, uneori, "inconsecvența înseamnă mai multă onestitate, decât consecvența", a arătat liderul UDMR.
El a reamintit că UDMR nu a susținut, încă de la început, ideea demisiei cabinetului Tăriceanu și organizarea alegerilor anticipate.
Liderul Uniunii nu a negat faptul că decizia premierului ar fi putut fi influențată și de vizita sa la Bruxelles, dar poziția primului ministru "era conturată" înainte de întrevederea cu oficialii europeni.

"O hotărâre înțeleaptă"
Președintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a declarat că, "este o decizie înțeleaptă, pe care eu o apreciez. Era mai bine dacă nu se punea deloc pe tapet această problemă, pentru că, acum, este o situație de excepție în toată țara, din cauza inundațiilor și toată atenția trebuie îndreptată către sinistrați", a afirmat Văcăroiu.
El crede că premierul a revenit asupra demisiei din cauza mai multor factori. "În opinia mea, premierul și-a dat seama că demisia lui nu rezolvă problemele. După 7 luni de guvernare, ar trebui să facă o analiză a activității Guvernului și să ia unele decizii referitoare la remaniere, astfel încât să putem vorbi de eficiență în actul de guvernare", a subliniat Văcăroiu. El a adăugat că un alt motiv pentru care Tăriceanu a renunțat la demisie constă în responsabilitățile premierului referitoare la integrarea în UE.
Văcăroiu a refuzat, însă, să spună cum va vota PSD în Parlament dacă Tăriceanu își va asuma din nou răspunderea. "Dacă se iau unele măsuri până atunci, dacă vor fi schimbați miniștri, secretari de stat, o să vedem cum vom reacționa. Oricum, anticipatele ar fi însemnat patru luni pierdute pentru Guvern", a menționat Văcăroiu.

Valeriu Stoica trece la atac
Fostul președinte liberal Valeriu Stoica afirmă că premierul Călin Popescu Tăriceanu ar trebui să demisioneze urgent și să fie înlocuit cu Theodor Stolojan pentru a salva imaginea PNL și a Alianței. "Sunt surprins de ultimele declarații ale premierului. Este greu de găsit o explicație a acestei permanente oscilații a lui Tăriceanu. Este problema lui, pe mine mă interesează ce se întâmplă cu PNL", a afirmat Stoica.
El a spus că "performanțele" premierului afectează poziția PNL pe scena politică și că, în aceste condiții, numirea lui Stolojan în fruntea Guvernului este singura varianta pentru refacerea credibilității partidului. "Guvernul trebuie întărit prin aducerea unui premier nou și a unor noi miniștri cu experiență alături de cei care sunt buni în actualul Cabinet", a mai spus Stoica.
"Această variantă are însă nevoie de sprijinul conducerii PNL și, bineînțeles, trebuie să fie agreată și de Tăriceanu, întrucât este în discuție și credibilitatea Alianței", a subliniat fostul președinte liberal.

Radu Câmpeanu apără prestigiul PNL
Fostul lider al PNL, Radu Câmpeanu, membru al Biroului Permanent Central al partidului, a declarat, ieri, presei că, în unele filiale ale partidului, se discută despre declanșarea unui congres extraordinar pentru schimbarea președintelui Călin Popescu Tăriceanu, însă el respinge astfel de propuneri.
"În unele județe s-a discutat despre congres extraordinar și combinații populare, însă asemenea propuneri nu sunt oportune. Această modă este depășită. PNL nu are nevoie de congrese extraordinare și diverse combinații populare. Noi avem un anumit trecut și nu trebuie să discutăm de combinații ieftine", a afirmat Câmpeanu.
El a refuzat să spună în ce filiale se discută de schimbarea lui Tăriceanu de la șefia PNL, menționând doar că "autorul" acestor discuții este fostul lider al partidului Valeriu Stoica.
"Sunt diverși în teritoriu care au aceste păreri, dar cei de la centru s-au pronunțat împotrivă", a mai spus reprezentantul conducerii PNL.
Câmpeanu a spus că susține poziția lui Tăriceanu privind retragerea demisiei din postul de premier, însă a admis că revenirile repetate ale acestuia afectează imaginea PNL.


Opiniile PNL

S-a consultat premierul Călin Popescu Tăriceanu cu conducerea liberală înainte de a renunța la demisie? Aceasta este întrebarea pe care A.M. Press a adresat-o unor fruntași ai PNL.
Valeriu Stoica, fost președinte PNL: "Nu am nici o cunoștință despre discuțiile avute în interiorul PNL, înainte de anunțarea deciziei de renunțare la demisie. Însă, știu cu siguranță că domnul Călin Popescu Tăriceanu nu s-a consultat cu toată conducerea PNL în privința acestui fapt. Nu a avut o decizie a partidului sau a Biroului Permanent, care să valideze această formă".
Mircea Ionescu-Quintus, președinte de onoare al PNL: "Noi am stabilit întâi că este necesar să vadă care-i atmnosfera la Bruxelles. Era o problemă importantă de politică externă. Noi toți am spus că dacă inundațiile sunt în plină desfășurare, iar situația în țară atât de gravă, logic este să se ocupe de rezolvarea acestei situații dezastruoase. Nu a fost nici o părere să-și dea demisia, arătând că nu-l interesează ce se întâmplă cu țara. Eu chiar mai înainte cu o săptămână m-am exprimat, eu și Mona Muscă de fapt, că nu este momentul demisiei. Nimeni din Biroul Permanent Central (duminică seara - n.r.), nu s-a pronunțat pentru demisie pe fondul inundațiilor din țară. Ar fi fost nevoie de un premier interimar, de pierdere de timp. Așa, după ce a spus că nu demisionează, la o oră Călin Popescu Tăriceanu era deja în Bacău, ocupându-se concret de problemele din zonele afectate.
În legătură cu ce afirmă domnul Valeriu Stoica - legat de îndepărtarea domnului Tăriceanu ca președinte al partidului și ca premier - este regretabil. Domnul Stoica, fost președinte al liberalilor, nu cunoaște obligația statutară de a nu ieși cu declarații în public înainte de a discuta acea chestiune în interiorul partidului. Este o încălcare foarte gravă a statutului PNL. Dacă nu se liniștește, destabilizând partidul în aceste împrejurări, îl vom liniști noi".
Ludovic Orban, președintele Organizației PNL București și membru în Consiliul Național de Coordonare al Alianței D.A.: "Nu vreau să comentez în nici un fel această decizie. Ar însemna să dau cu bocancii în Tăriceanu, care oricum este în corzi".
Puiu Hașotti, vicepreședinte PNL: "Premierul poate demisiona sau renunța la funcția pe care o deține fără să apeleze la consultări cu partidul. Primul ministru Călin Popescu Tăriceanu a fost și este sprijinit în toate demersurile sale de PNL, în ciuda tuturor speculațiilor. În calitate de vicepreședinte al formațiunii, afirm că acoperirea statutară este de sută la sută".
Adrian Cioroianu, senator PNL: "Decizia premierului Călin Popescu Tăriceanu de a renunța la demisie a fost una personală. La ultima întâlnire a Biroului Permanent al formațiunii, la care am participat - mai precis -duminică seara, nu a fost discutat un asemenea subiect. Nu a fost, în consecință, o decizie luată de partid".
Adrian Iorgulescu, senator PNL: "Demisia reprezintă un act personal. Această hotărâre nu s-a luat în interiorul formațiunii, deoarece reprezintă o decizie care nu are nevoie de acordul colegilor de partid. Dacă vreau să demisionez, nu trebuie neapărat să mă consult cu formațiunea din care fac parte".
Radu Câmpeanu, senator PNL și fost lider al partidului: "Sunt foarte de acord cu hotărârea luată de Călin Popescu Tăriceanu, pentru că nu era cazul de anticipate. Vorba aceea, țara piere și baba se piaptănă. Guvernul are obligații fundamentale și de ele trebuie să se țină, nu de demisie. Prima obligație o reprezintă rezolvarea problemelor sociale, economice, umane din zonele afectate de inundațiile catastrofale. A doua problemă a guvernului este îndeplinirea planului de acțiune pentru îndeplinirea condițiilor integrării la termen în Uniunea Europeană. Demisia - și nu este doar punctul meu de vedere, ci al majorității liberalilor autentici - era un lucru dăunător".


(571 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la A.M. Press


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Cine ridică piatra? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64647603034973 seconds.