Joi, 21 Iulie 2005 - 11:15 AM Aleg.RO: Cronica unei tradari anuntate

Publicat de: Victor RONCEA

ziua Blestemul Romaniei, bine punctat de Basescu in disputa sa electorala cu Nastase, continua sa apese prezentul si viitorul tarii: fostii comunisti nu lasa puterea. Nu e vorba neaparat de adeptii ideologiei criminale care a lovit estul Europei. Ci de produsele post-decembriste ale sistemului, "descurcaretii", care, indiferent de coloratura politica, s-au evidentiat financiar producandu-se intr-o neo-nomenclatura, nu cu mult diferita ca membri de cea veche. "Baietii de Primaverii" s-au mai implinit in ultimii 15 ani, proportional cu conturile lor din strainatate. Astazi, dupa ce si-au mai inmultit si "negrisorii" din jurul lor se considera conducatorii din umbra ai Romaniei: oligarhii politici. Din varful imperiilor financiar-politice construite in marea lor majoritate cu fondurile si pe scheletul retelelor Securitatii, oligarhii au reusit in cei 15 ani sa perpetueze si consolideze vechiul sistem. Sistemul ticalosit. "Solutia imorala" care a dus la nefirescul cabinet actual - Popescu Tariceanu - in care lupii se bat pe burta cu paznicii este exemplul cras care a facut multi responsabili occidentali sa ridice din sprancene, interogativ. Solutia morala la aceasta coabitare, anti-nationala in fond, era cea enuntata de Traian Basescu inca din ianuarie, de altfel motivul principal pentru care Occidentul a considerat, pana mai ieri, ca noua Romanie isi doreste cu adevarat schimbarea: alegerile anticipate.

Timp de sase luni tara a fost ca si blocata. Parlamentul, dominat de supusii fostei stapaniri. Parghiile administratiei locale si centrale, in mainile fidelilor PSD. Serviciile de informatii, motoarele ilegalitatilor secrete, la fel. O tara care, chipurile, se afla pe drumul integrarii europene. O tara careia Comisia Europeana nu inceteaza sa-i spuna, de la Bruxelles sau Bucuresti, ca nu anul conteaza, 2007 sau 2008, ci implinirea celor mai importante deziderate politice, fara de care implantul romanesc va fi rejectat de organismul european: reforma Justitiei si eradicarea coruptiei generalizate.

Blocajul reformei Justitiei a dus, in sfarsit, la decizia declansarii procedurii alegerilor anticipate. Tara parea, brusc, mai putin intunecata. Pana a fost inundata. Puhoaiele s-au revarsat peste terenurile defrisate de tovarasii de afaceri oneroase ai fostei guvernari indiguite pe hartie cu munti de Euro. Premierul actual, dupa ce s-a ratoit la primii sinistrati si-a revenit putin si, dupa un weekend la mare in goana Porche-ului personal, pe timp de inundatii, s-a gandit sa-si anunte, putin, demisia. "O decizie irevocabila".

Si totusi, dupa sejurul "programat" de la Bruxelles, cand totul nu mai era decat "o chestiune de ore", premierul opreste timpul tarii in loc. Dintr-odata, reformele pentru scoaterea intregii tari din malul coruptiei si istoriei nu mai sunt la fel de importante. Brusc, Tariceanu si-a amintit ca ar fi vrut (sau n-ar fi vrut) sa-i faca un hotel unei sinistrate. "Poporul" l-a chemat la el. "Daca as demisiona astazi as da dovada de lasitate. Un lider curajos nu isi abandoneaza poporul pus la grea incercare", a declamat Tariceanu. "Etichetati-ne cum doriti, insa intre coerenta si continuarea reconstructiei, am ales solutia cea mai morala si patriotica", a trambitat demogogic fostul demisionar pentru a invoca apoi, pe langa aluviunile politice ajunse la gatul sau, si riscurile incetinirii procesului integrarii europeane. Adica exact pretextele urlate cu obstinatie de reprezentantii "sistemului ticalosit", odinioara hulit: PSD-ul troikai Iliescu-Nastase-Geoana. Care jubila ieri sub betia puterii redobandite.

Si totusi, numai cu cateva zile inainte, seful delegatiei Comsiei Europene la Bucuresti, britanicul Jonathan Scheele explica si pentru mintile cele mai incetosate: "demisia Cabinetului Tariceanu nu va afecta in nici un fel procesul de aderare, este suficient ca angajamentele asumate sa fie indeplinite la timp". Olli Rehn, comisarul Uniunii Europene pentru extindere enuntase la fel de clar: "Romania si Bulgaria vor intra in Uniune in 2007 daca isi rezolva problemele cu Justitia si coruptia". Daca. Ori, cum va rezolva Romania aceste nenorociri blestemate cu aceeasi vechi "tovarasi de drum", adversari declarati ai Dreptatii si Adevarului? Este adevarat, Olli Rehn isi exprima ingrijorarea "pentru situatia politica din Romania", dar ne temem ca era vorba tocmai de cea generata de inconsecventa si incoerenta coabitarii bolnave din Piata Victoriei. Cot la cot cu "sistemul ticalosit" Popescu Tariceanu - manipulat sau nu - a demonstrat ca reteaua securisto-comunista a trecutului a invins din nou. In Alianta, timpul adevarului a adus vremea tradarii. Namolul din Palatul Victoria s-a revarsat asupra intregii Romanii. Cine pune mana pe lopeti?


(583 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Victor RONCEA


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Cronica unei tradari anuntate | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.