Miercuri, 20 Iulie 2005 - 09:01 AM Aleg.RO: Puci la liberali?

Publicat de: Alina Mihai

evenimentulzilei Fostul lider PNL Valeriu Stoica cere demisia de urgenta a lui Tariceanu si inlocuirea lui cu Stolojan Nervozitatea in interiorul PNL a atins cote maxime ieri dupa-amiaza, cand deja circula zvonul ca Tariceanu s-a razgandit in privinta demisiei. Sub protectia anonimatului, cativa dintre ei ne-au declarat ca pregatesc debarcarea lui Tariceanu de la conducerea partidului. Aceasta idee, care anterior anuntului oficial era mai degraba o dorinta, dupa pronuntarea publica a lui Tariceanu a devenit o certitudine.
Stolojan la schimb cu Tariceanu
Fostul presedinte liberal Valeriu Stoica a declarat ieri-seara ca premierul Tariceanu ar trebui sa demisioneze urgent si sa fie inlocuit cu Theodor Stolojan pentru a salva imaginea PNL si a Aliantei. "Este greu de gasit o explicatie a acestei permanente oscilatii a lui Tariceanu. Este problema lui, pe mine ma intereseaza ce se intampla cu PNL", a declarat pentru Mediafax Valeriu Stoica. El a spus ca "performantele" premierului afecteaza pozitia PNL. In aceste conditii, numirea lui Stolojan in fruntea guvernului este singura varianta pentru refacerea credibilitatii partidului: "Aceasta varianta are insa nevoie de sprijinul conducerii PNL si bineinteles trebuie sa fie agreata si de Tariceanu, intrucat este in discutie si credibilitatea Aliantei", a subliniat fostul presedinte liberal. Cristian Boureanu considera ca decizia premierului "este personala, dar se va rasfrange si asupra PNL". "Consider ca demisia era o solutie buna si ar fi reprezentat un gest de onoare", a comentat Boureanu.
Multi liberali si-au exprimat nemultumirea fata de "lipsa de onoare" a liderului lor si au spus ca se alatura celor care, in subteran, cauta solutii pentru inlocuirea premierului de la conducerea PNL.
Exista o lista cu acuzatii la adresa lui Tariceanu. I se reproseaza ca nu a avut nici o strategie in privinta anticipatelor sau a demisiei guvernului, ca nu a comunicat cu partidul deloc ca a luat decizii de unul singur si ca a nesocotit decizia conducerii care l-a mandatat sa-si dea demisia. La toate acestea se adauga "vina" de a ingropa popularitatea partidului in sondajele de opinie.
Consultantul, gasit vinovat
Parlamentarii liberali au avut o sedinta de urgenta. Potrivit unor surse liberale, ei si-au descarcat nervozitatea pe consilierul de imagine al lui Tariceanu, Dorel Sandor, si au cerut imediat incetarea contractului de consultanta politica cu acesta. Liberalii il invinovatesc pe Dorel Sandor ca l-a consiliat prost pe Tariceanu.
Sindromul Radu Vasile
In 1999, Radu Vasile a fost fortat sa demisioneze
Decizia premierului de a renunta la demisie, in ciuda deciziei PNL si PD de a declansa alegeri anticipate, aminteste de criza "Radu Vasile", din 1999. "Meciul" de acum sase ani a pornit tot de la neintelegerile dintre premier si presedinte, pe de o parte, si premier-unele partide din coalitia de guvernamant, pe de alta parte. La fel ca si Tariceanu, Radu Vasile a refuzat cu obstinatie sa demisioneze, diferenta fata de situatia de acum fiind aceea ca presedintele Constantinescu isi exprimase public nemultumirea fata de activitatea primului-ministru. Criza din 1999 s-a adancit, culminand cu demisia din guvern a ministrilor PNTCD (partidul din care facea parte atunci si premierul), intr-o incercare de a forta demisia acestuia. Gestul ministrilor PNTCD a fost urmat si de o parte din membrii liberali ai guvernului, dar si de un reprezentant al UDMR. La finalul a doua saptamani tensionate, deznodamantul a fost scris pe 13 decembrie 1999 de presedintele Emil Constantinescu, care a semnat decretul de revocare din functie a premierului - decizie controversata din punct de vedere juridic. Dupa patru zile, Radu Vasile si-a depus si el demisia la parlament. Scenariul revocarii din functie a premierului de catre presedinte nu mai poate functiona insa acum, intrucat modificarea din 2003 a Constitutiei a eliminat "portitele" catre o astfel de solutie. (Oana Dobre, Laura Gafencu)


(618 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Alina Mihai


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Puci la liberali? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.