Miercuri, 20 Iulie 2005 - 12:00 PM Aleg.RO: Solutia imorala numita Tariceanu

Publicat de: Adriana Tomasevici

evenimentulzilei Primul-ministru si-a continuat si ieri joaca de-a demisia, anuntand ca s-a razgandit: ramane in fruntea guvernului! Justificarile sale sunt puerile In urma cu sase luni, Traian Basescu lansa o expresie celebra la adresa unui partener infidel: "Solutia imorala numita PUR". Tot atunci, seful statului vorbea in premiera de alegerile anticipate.
In acest iulie teribil, premierul liberal Calin Popescu-Tariceanu a manifestat o instabilitate politica similara celei de care era acuzat partidul lui Voiculescu. A bulversat tara, anuntand ba ca demisioneaza, ba ca nu demisioneaza. In plus, a reusit sa compromita ideea alegerilor anticipate.
Motivele deciziei de ieri sunt puerile: inundatiile si integrarea europeana. Dar saptamana trecuta, cand apele inghiteau tara, iar de la Bruxelles ni se transmiteau avertismente, nu existau inundatii si integrare europeana?
Regretele lui Basescu
"S-a ratat un moment inca bunpentru organizarea alegerilor anticipate si obtinerea unei majoritati consistente in parlament, care sa permita guvernului promovarea masurilor care sa duca la o reforma profunda a institutiilor statului", s-a pronuntat ieri, prin intermediul unui comunicat, presedintele Traian Basescu.
Tariceanu renunta la demisie si creeaza haos in Alianta
Premierul Calin Popescu-Tariceanu nu mai demisioneaza, s-a razgandit pentru a treia oara in decurs de doua saptamani. Daca miercurea trecuta, dupa ce parlamentul a votat modificarea legilor justitiei la cererea Curtii Constitutionale, constata ca nu exista o majoritate suficienta proreforma si invoca soarta poporului roman pentru a-si reafirma intentia de a demisiona, ieri a revenit.
Motivele, Bruxellesul si inundatiile. Dar Bruxellesul si inundatiile erau si saptamana trecuta. Ceva l-a facut pe Tariceanu sa se intoarca din drumul spre anticipate. Potrivit unor surse din coalitie, motivele reale ar fi ca nu s-a gasit o solutie pentru a-i asigura si interimatul, si nominalizarea pentru un nou mandat, si opinia unei parti din PNL ca n-ar trebui sa intre in strategia de anticipate a presedintelui Traian Basescu. Astfel, in doua saptamani, Calin Popescu-Tariceanu a reusit sa arunce in derizoriu ideea anticipatelor.
Discurs " la Iliescu
Discursul lui Tariceanu, dincolo de stilul foarte cautat, a semanat ca doua picaturi cu cel tinut, acum o saptamana, de Ion Iliescu. In ambele alocutiuni s-a vorbit despre inundatii, despre popor si despre necesitatea ca liderii sa nu-i abandoneze pe cei aflati in necaz. Daca la anuntarea intentiei de a demisiona a imprumutat de la Traian Basescu sintagma "sistem ticalosit", in momentul in care a renuntat la demisie, influenta sefului statului nu a mai putut fi detectata in cuvantarea premierului.
"Nu este momentul abandonului. Un conducator curajos nu-si abandoneaza poporul la greu. Azi, prioritatea zero este reconstructia tarii, sprijinul neconditionat dat populatiei. Intre a fi consecvent si a demisiona si a conduce eforturile de refacere a tarii am ales solutia care si moral, si politic, si patriotic trebuia aleasa", a spus Tariceanu. "Nu este momentul ca guvernul sa dezerteze de la raspunderile care ii revin, sa ignore starea de spirit din tara, sa puna interese inguste, politicianiste, care tin de impartirea puterii, deasupra interesului national", spunea, in conferinta de presa, Ion Iliescu.
Tariceanu a avut insa si elemente "originale". A parafrazat un citat biblic: "Acela sa arunce cu piatra in mine care ar fi facut altfel in acest moment", a spus ca in locul unui pod distrus de inundatii "vom face altul, mai trainic si mai frumos".
Bruxelles: zambete enigmatice
Luni seara, in timpul conferintei de presa sustinute impreuna cu comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, prim-ministrul nu mai parea atat de "definitiv si irevocabil" convins sa se retraga din fruntea guvernului. El a afirmat ca "va lua o decizie" pe care toata lumea o credea deja luata abia dupa intoarcerea la Bucuresti. A stat aproximativ douazeci de minute cu ziaristii, timp in care a arborat un zambet enigmatic si le-a spus bancuri.
De neclintit
Inainte de a anunta oficial ca nu se mai retrage, Tariceanu a avut inca o intalnire intre patru ochi cu Traian Basescu. Ieri-dimineata, in timp ce la Palatul Victoria avea loc reuniunea Comitetului pentru Situatii de Urgenta, cei doi discutau in biroul premierului. In timpul convorbirii care a durat aproximativ o ora, Traian Basescu i-ar fi spus lui Tariceanu ca e liber sa ia ce decizie doreste in chestiunea demisiei sustin surse guvernamentale.
In jurul pranzului, mai-marele guvernului avea sa discute, timp de patru ore tot la sediul executivului, si cu membrii Consiliului de Coordonare a Aliantei D.A. Surse din coalitie sustin ca PD a pledat pentru demisie si anticipate primul-ministru invocand ca argument impotriva acestora integrarea europeana.
Basescu: "S-a ratat un moment bun pentru anticipate"
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a luat nota de decizia premierului Calin Popescu-Tariceanu. Presedintele Basescu considera ca s-a ratat un moment inca bun pentru organizarea alegerilor anticipate si obtinerea unei majoritati consistente in parlament, care sa permita guvernului promovarea masurilor care sa duca la o reforma profunda a institutiilor statului. Acest punct de vedere presedintele Basescu l-a exprimat si in cadrul discutiei pe care a avut-o in cursul diminetii de astazi, cu premierul Calin Popescu-Tariceanu. De asemenea, in discutiile pe care presedintele le-a avut cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, cu diverse ocazii, seful statului s-a pronuntat intotdeauna in favoarea alegerilor anticipate, fara ca vreodata sa ii solicite premierului demisia. Presedintele Basescu considera ca demisia este un act de vointa al primului- ministru. Relatia presedinte-prim-ministru a fost tot timpul una institutionala, asa cum este prevazuta de Constitutie si legi, declaratiile celor doi demnitari reprezentand expresia vointei fiecaruia. Avand in vedere decizia premierului Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Romaniei va acorda in continuare tot sprijinul guvernului pentru atingerea obiectivului privind integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007.
Departamentul de comunicare publica al Administratiei Prezidentiale
Uite demisia, nu e demisia!
6 iulie 2005: Apreciaza ca anticipatele nu sunt oportune.
7 iulie 2005: Anunta ca intentioneaza sa demisioneze, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale patru articole din pachetul justitia.
12 iulie 2005: Declara ca va reveni asupra demisiei numai daca ii vor fi admise conditiile privind reforma in justitie modificarea unor articole din Constitutie si din legea Curtii Constitutionale.
13 iulie 2005: Parlamentarii reformuleaza trei din cele patru texte respinse de Curtea Constitutionala, anunta ca isi mentine decizia de a demisiona.
17 iulie 2005: Declara ca va prezenta, intr-o reuniune a conducerii PNL, variantele privind demisia actualului cabinet.
18 iulie 2005: La Bruxelles, declara ca o decizie privind eventuala demisie a guvernului in vederea organizarii alegerilor anticipate va fi anuntata la Bucuresti.
19 iulie 2005: Renunta la demisie.
Tariceanu isi cauta puterea in parlament
Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a decis: nu-si da demisia, deci nu avem alegeri anticipate. In schimb, va veni joi in fata parlamentului cu o declaratie politica privind reconstructia in urma inundatiilor, integrarea europeana si reforma in Justitie pe care isi va asuma raspunderea. Potrivit Constitutiei, guvernul isi poate asuma raspunderea pe o declaratie de politica generala, un program sau un proiect de lege. Guvernul este demis daca o motiune de cenzura depusa in trei zile de la momentul asumarii raspunderii este adoptata de parlament. Daca nu, atunci declaratia de politica generala devine obligatorie pentru executiv. Este putin probabil ca opozitia sa depuna o motiune de cenzura impotriva guvernului pentru ca toata lumea este de acord cu integrarea in Uniunea Europeana, refacerea Romaniei in urma inundatiilor si reforma Justitiei.
Reactii partide
PSD: "Trebuie sa alegem raul mai mic"
SatisfacTtie. PSD considera ca "in momente de criza Romania trebuie guvernata", chiar daca "actualul guvern a dat dovada de incompetenta". "Pozitia PSD ramane neschimbata. Actualul guvern a dat dovada, in sase luni, de incompetenta. Romania are insa nevoie sa fie guvernata in momente de criza. De aceea, intre doua rele trebuie sa alegem raul cel mai mic", a declarat ieri presedintele PSD, Mircea Geoana. El crede ca discutiile pe care Tariceanu le-a avut la Bruxelles "au avut o contributie majora in decizia premierului". (Silviu Sergiu)
UDMR: "O decizie foarte buna"
Sustinere. Presedintele UDMR, Marko Bela, a caracterizat drept "o decizie foarte buna a premierului" renuntarea la demisia guvernului si demararea procedurii alegerilor anticipate.
"Momentul anticipatelor nu era oportun. Ma bucur ca liberalii si democratii au cazut de acord", a spus Marko Bela. El a adaugat ca UDMR ar fi fost solidara cu Alianta PNL-PD indiferent de decizia pe care ar fi luat-o. Marko Bela a afirmat insa ca formatiunea sa nu a fost entuziasmata de alegerile anticipate, intrucat acestea nu constituiau unica solutie. (Oana Dobre)
PD regreta renuntarea la anticipate
Ambiguitate. Liderii PD au reactionat sec, expediind un comunicat de presa in care anunta ca "respecta decizia premierului Tariceanu". Un singur regret au democratii, ca "prin evitarea alegerilor anticipate s-a pierdut un moment important pentru depasirea blocajului politic actual, care poate afecta realizarea cerintelor impuse de Uniunea Europeana in privinta reformelor". (Alina Mihai)
PNL: Fara comentarii
Fandare. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a refuzat sa comenteze decizia lui Calin Popescu-Tariceanu de a renunta la demisie. "Nu pot comenta decizia presedintelui pentru ca ea angajeaza si partidul. Deci nu ma pot pronunta ca purtator de cuvant", s-a scuzat acesta. Intreabat daca Tariceanu a consultat partidul inainte de a reveni asupra demisiei, Nicolaescu a mentionat ca "au existat discutii duminica". (Alina Mihai)
PRM propune un guvern de tehnicieni
Critici. "Acest guvern care si-a dovedit incapacitatea la inundatii nu mai poate fi mentinut in functie. PRM opteaza pentru un guvern de tehnicieni. Joaca de-a demisia dovedeste dispretul coalitiei guvernamentale fata de institutiile statului si fata de prestigiul pe care trebuie sa-l aiba acestea", a declarat Lucian Bolcas vicepresedinte PRM.
PC saluta decizia
Jubilare. "Este un gest de maturitate si responsabilitate politica, mai rar inalnit gestul prin care un om politic pune pe primul loc interesul national si renunta la un interes politic, de moment, conjuctural. Este un gest de stabilitate. Ii vom da votul de sustinere in parlament, a declarat Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al partidului lui Voiculescu. (Laura Gafencu)
Ce spun analistii
Sebastian Lazaroiu
"Este de admirat gestul lui Tariceanu. E un liberal vechi, de prin '90. Sa recunoastem ca iti trebuie mult curaj sa sacrifici propria imagine si pe cea a partidului pe care-l reprezinti. In aceste conditii nu o sa ne integram in UE in 2007. Cred ca joi, Tariceanu va avea sustinere printre parlamentari, avand in vedere faptul ca nimeni nu-si doreste cu adevarat sa avem alegeri anticipate. A fost doar cu vorba... Reprezentantii PSD, PNL, UDMR si PC sunt cu siguranta cei mai fericiti ca nu vor fi anticipate. Asa ca s-a cam terminat cu anticipatele. Liberalii isi vor duce crucea. Daca Tariceanu va insista ca decizia ii apartine, isi va cara singur crucea. Daca va spune ca a intervenit si Basescu, atunci toata greutatea o va imparti cu acesta. Si il va trage in jos pe Basescu. PNL este strivit de propriul lider. M-ar mira totusi sa intervina o ruptura in acest partid. Oricum, Alianta va mai dura o vreme. Atat cat vor democratii, ca nu cred ca le convine sa stea prea mult cu un pietroi de gat".
Cristian Parvulescu
"Este o decizie greu de inteles, mai ales ca nu s-au schimbat datele problemei. Il afecteaza pe Tariceanu pe termen lung, fiind clar o lovitura de imagine. Nu mai este credibil, dupa ce a fost atat de inconstant si a facut greseala de a prelua argumentatia contracandidatilor din PSD si PC. In loc sa se refere la alegeri anticipate, a pus mare accent in discursul sau pe problema inundatiilor. Or, ele nu mai reprezinta cea mai inportanta problema a Romaniei in acest moment. Castigurile sunt la nivelul grupurilor de interese, PSD, care are acum putin ragaz pentru a-si rezolva problemele interne, cat si pentru Partidul Conservator, care isi va consolida pozitia in coalitie si va face legaturi intre Alianta si PSD. Pupat Piata Independenti!"


(650 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Adriana Tomasevici


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Solutia imorala numita Tariceanu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.