Marți, 19 Iulie 2005 - 08:43 AM Aleg.RO: Se adâncesc frecușurile dintre maghiari

Publicat de: ---

azi Reprezentanții Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), CNS și UCM au solicitat, sâmbătă, la Târgu Mureș, începerea unui dialog cu UDMR pentru a forma o strategie electorală care să reprezinte toți maghiarii din Transilvania, a declarat președintele CNMT, Laszlo Tokes. Acesta consideră că iminenta criză de guvern care ar putea declanșa alegerile anticipate dă posibilitatea "democratizării vieții publice a maghiarilor din Transilvania", aducând "pluralismul democratic și egalitatea de șanse", care lipsesc din viața microsocietății maghiare din România. "Ce spun nu se îndreaptă contra UDMR, dimpotrivă, am vrea un dialog general între toți factorii vieții publice a maghiarilor din Transilvani", a declarat Tokes.
"UDMR nu vrea să tragă la căruță, ci să se suie în ea!"
"Dorim să ajungem la înțelegere cu UDMR în privința organizării alegerilor și a asigurării reprezentării parlamentare prin înțelegere, pe principiile noastre de autonomie (...). Noi dorim o autonomie adevărată, nu cea din proiectul de lege a minorităților proiectat de experții UDMR. Dorim o adevărată autonomie, un adevărat dialog și o adevărată unitate în jurul autonomiei, de principiu, și nu una totalitară, promovată de conducerea UDMR. Suntem gata ca, potrivit Legii electorale, să facem tot ce e cu putință pentru a dobândi reprezentarea în Parlamentul României", a declarat Tokes.
În opinia sa, "ar fi un criteriu decisiv ca persoanele care candidează în prealegeri să-și însușească principiul politic al autonomiei", a conchis Tokes.
Președintele Consiliului Aleșilor UCM, Szilagy Zsolt, a susținut că UDMR are nevoie de toate forțele din cadrul comunității maghiare, pentru că, altfel, nu va realiza pragul de 5%. Întrebat dacă UCM va reîncerca să intre în alegeri în concurență cu Uniunea condusă de Marko Bela, Szilagy a răspuns că această formațiune "așteaptă mai întâi răspunsul UDMR". El a precizat că, dacă Marko Bela nu va accepta această mână întinsă, "este foarte posibil" să nu susțină listele cu care va intra în alegeri UDMR.
"Noi propunem ca toate forțele maghiare din Transilvania să tragă aceeași căruță. Probabil domnul Marko știe ce înseamnă să spună și cum evoluează în timp situația. Anul trecut n-am avut ocazia unor alegeri cumsecade (...) Cei din UDMR nu vor să tragă căruța, ci să se suie pe ea. Pe rol e însă interesul poporului nostru, al comunității noastre", a subliniat Szilagy Zsolt.

Marko vrea Legea minorităților
Tot sâmbătă și tot Târgu-Mureș, dar în altă locație decât Tökes, președintele UDMR, Marko Bela, aprecia că "ar fi bine" ca Legea statutului minorităților naționale să fie adoptată până la alegerile anticipate. Proiectul de lege a trecut de comisiile din Senat și ar putea să fie aprobat în toamnă, având în vedere că Parlamentul își reîncepe lucrările din luna septembrie, iar înainte de a doua parte a lunii octombrie nu se vor putea organiza alegeri anticipate. El a apreciat, însă, că actuala conjunctură politică nu este prea favorabilă. "Șansele sunt mai puține. Într-o astfel de perioadă, va fi mult mai greu. Tot ce vă pot spune este că, cu certitudine, nu ne-au crescut șansele", a declarat Marko Bela, întrebat dacă va încerca să urgenteze adoptarea acestei legi până la anticipate.


(556 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Se adâncesc frecușurile dintre maghiari | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5120849609375 seconds.