Marți, 19 Iulie 2005 - 08:41 AM Aleg.RO: Basescu ajuta anticipatele cu un referendum

Publicat de: Mihaela Ganet

Cotidianul Presedintele Basescu pregateste o miscare politica surprinzatoare: referendum simultan cu anticipatele. Lovitura dubla: salvarea legilor Justitiei si ajutor pentru Alianta in campanie. Guvernul a modificat in secret, printr-o ordonanta de urgenta, legea referendumului, astfel incit presedintele sa poata consulta populatia si in legatura cu reforma Justitiei. Miscarea are in primul rind o miza politica. Organizarea referendumului in aceeasi zi cu anticipatele ii va permite lui Basescu sa devina locomotiva Aliantei in campania electorala.

Mai multi lideri din coalitie au confirmat ieri faptul ca Renate Weber, consilierul prezidential pe probleme juridice, analizeaza in aceste zile, la sugestia presedintelui Basescu, felul in care seful statului ar putea cere romanilor sa se pronunte prin referendum in problema reformei Justitiei, in aceeasi zi in care ar urma sa voteze si pentru un nou Parlament, adica in aceeasi zi cu anticipatele.

Masinaria legislativa

Surse din Administratia Prezidentiala au confirmat ieri intentia presedintelui Basescu, echipa de juristi condusa de Renate Weber urmind sa-i prezinte acestuia in citeva zile o analiza care sa cuprinda in ce conditii va putea fi organizat referendumul. Deja primul pas a fost facut saptamina trecuta, cind guvernul a modificat in secret prin ordonanta de urgenta legea de organizare si desfasurare a referendumului, extinzind aria de „probleme de interes national” pe care populatia se poate pronunta prin referendum. Prin modificarea confirmata ieri de Palatul Cotroceni, presedintele poate cere consultarea populara inclusiv cu privire la reforma Justitiei, pina in prezent putind fi supuse referendumului doar regimului proprietatii, organizarea administrativa, organizarea invatamintului, sistemul de aparare, regimul cultelor, integrarea si ratificarea unor tratate.

Justitia in mina poporului

Concret, se ia in calcul o consultare populara de principiu cu privire la reforma Justitiei, care sa cuprinda implicit capitolul Curtea Constitutionala. Raspunsul pe care il va oferi electoratul urmeaza ulterior sa ia o forma legislativa in spiritul proiectului de lege prin care guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament si a fost respinsa de Curtea Constitutionala. Modificarea legii referendumului, deja operata, era, de altfel, si la mina unui guvern interimar, pentru ca legea de organizare si functionare a Executivului a fost modificata in acest sens tot prin ordonanta de urgenta, acum doua saptamini. Totodata, pentru organizarea referendumului este nevoie de consultarea Parlamentului, ceea ce ar presupune ca organizarea acestuia ar trebui supusa votului Parlamentului inainte de dizolvarea lui.

Referendum de campanie

Potrivit legii, insa, presedintele nu este obligat sa tina cont de hotarirea adoptata prin vot de catre Parlament, dat fiind ca ea nu este decisiva. Organizarea referendumului odata cu anticipatele ar urma sa fie explicata public, prin faptul ca astfel ar urma sa fie facuta si o economie la buget. Mult mai important insa, presedintele ar putea cere astfel un vot popular pe tema reformei Justitiei, adica exact acolo unde Parlamentul, controlat de cei doi presedinti PSD, a esuat. Totodata, desfasurarea unei campanii in favoarea referendumului, in paralel cu campania electorala, il va transforma pe presedinte intr-o locomotiva de imagine pentru Alianta, dar poate asigura si o mobilizare la vot mai mare decit o indica in prezent sondajele. •

Razvan Mihai Ungureanu, aproape interimar

Liberalii continua cautarea unui premier interimar care sa conduca guvernul pina la anticipate. Recent intrat in cursa, dar cotat cu mari sanse, este ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, el fiind si in contact direct pe linie de integrare cu oficialii UE. Sansa a doua o are ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, stiut fiind faptul ca Armata joaca un rol decisiv pe “frontul” inundatiilor.
In ceea ce priveste cele doua guverne de “sacrificiu”, acestea ar urma sa aiba premieri diferiti. Pentru liberali este foarte important ca al doilea guvern care va trebui sa cada sa aiba un premier reprezentativ si o echipa solida. Asta pentru cazul ca ar putea sa nu fie respins de Parlament si va trebui sa conduca destinele Romaniei pina in 2008. Din acelasi motiv, reprezentantii PC vor ramine si in guvernul interimar, si in cele de sacrificiu, pentru ca, daca acesta nu va cadea in Parlament, Alianta sa nu se trezeasca, totusi, cu un cabinet minoritar. Negocierile parlamentare vor continua in aceasta saptamina, UDMR si PC dorind un prag parlamentar de 4%, fapt cu care liberalii ar fi, in cele din urma, de acord si pe care si PSD l-ar sustine, ca sa cistige PC de partea sa.(L.G.)

Demisia lui Tariceanu, o chestiune de ore

— Cristian Matache, Bruxelles

Demisia premierului Tariceanu este o chestie de ore a apreciat ieri de la Bruxelles ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Opinia sa nu a fost contrazisa de Tariceanu: „O decizie privind demisia nu o iau la Bruxelles si nu o anunt la Bruxelles. Aceasta este o problema legata de atmosfera politica romaneasca“, a declarat aseara premierul roman, dupa intilnirile cu comisarii europeni.

Olli Rehn, comisarul UE pentru extindere, a pastrat o rezerva fata de problema iminentei demisii a Cabinetului Tariceanu. Rehn a accentuat insa ca UE este foarte interesata de lupta anticoruptie: „Prioritatea cea mai importanta pentru Romania este aderarea la UE. Lupta impotriva coruptiei este foarte importanta. In acest context, reforma judiciara este prioritara. Acum este momentul implementarii, iar eu cred ca nu mai e timp de pierdut daca Romania vrea aderarea la UE in 2007. Sta in miinile Guvernului Romaniei sa se asigure ca reforma va fi implementata“. Sfatul sau catre Tariceanu: „Mesajul meu e incurajator. Romania sa continue reforma“. Comisarul european a precizat ca UE va sustine financiar Romania in conditiile inundatiilor din ultimul timp.

Premierul Tariceanu a stat la intilnirea cu comisarul pentru concurenta, Neelie Kroes, mai mult decit prevazusera initial. Problemele pe care trebuie sa le rezolve Romania privesc ajutoarele de stat care s-au dat, ani de zile, preferential. De altfel, Kroes a declarat la Bucuresti ca nu va recomanda aderarea Romaniei la UE, daca nu se fac reformele cerute.


(729 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Mihaela Ganet


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Basescu ajuta anticipatele cu un referendum | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62965512275696 seconds.