Luni, 18 Iulie 2005 - 08:28 AM Aleg.RO: Demisia premierului și declanșarea anticipatelor învolburează apele politice

Publicat de: ---

Gândul "Mai am încă multe de făcut la Ministerul Agriculturii. Sunt aici să-mi duc mandatul până la capăt și nu în altă parte”. Așa a comentat, ieri, ministrul Flutur informațiile potrivit cărora ar urma să fie șef interimar al Cabinetului, după demisia lui Tăriceanu. Vicepreședintele PNL a insistat asupra faptului că ministerul pe care-l conduce mai are de îndeplinit o serie de angajamente până la aderarea României la UE, prioritară fiind urgentarea reformei în agricultură. “Am un proiect foarte curajos, cu lucruri exacte de făcut la minister”, a adăugat el. (L.V.)
Demisia lui Tăriceanu, programată pentru marți dimineața
Dacă Alianța D.A. merge până la capăt cu planul inițial, atunci prim-ministrul ar trebui să demisioneze după vizita de astăzi, de la Bruxelles. Cum programul premierului este foarte aglomerat iar întoarcerea în țară este anunțată pentru ora 2.00 noaptea, Tăriceanu ar trebui să demisioneze în cursul zilei de marți. Șeful Guvernului are o zi grea la Bruxelles, unde va avea întâlniri cu vicepreședintele Comisiei Europene Gunter Verheugen, responsabil cu politica industrială, cu Neelie Kroes – comisarul european pentru concurență, cu vicepreședintele CE Franco Frattini, responsabil cu domeniul justiției, și cu Ollie Rehn – comisarul european pentru extindere. Călin Popescu-Tăriceanu va încerca să-i convingă pe înalții oficiali europeni că, și în caz de anticipate, România va respecta calendarul de aderare și va încerca să obțină o amânare până în primăvară a raportului de țară, pe care Comisia Europeană ar trebui să-l prezinte pe 25 octombrie. (L.R.)
UDMR se pregătește de alegerile „inoportune“
Vrând-nevrând, udemeriștii au început să se pregătească pentru eventualitatea organizării unor alegeri înainte de termen. Liderii Uniunii au convocat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Târgu Mureș, Consiliul Consultativ al președinților de organizații locale, pentru a analiza amănunțit situația actuală a formațiunii. Concluziile au fost că UDMR va păstra același mesaj electoral ca la scrutinul de anul trecut și că, în principiu, ordinea pe listele parlamentare va rămâne neschimbată. Decizia finală în această ultimă privință va fi luată însă de Consiliul Reprezentanților Unionali. În același timp, președintele Uniunii, Marko Bela, a afirmat că mizează pe obținerea a cel puțin 6% din voturi. Dar ceea ce au ținut să sublinieze, în repetate rânduri, participanții la reuniunea Consiliului Consultativ, în frunte cu Marko Bela, a fost faptul că organizarea alegerilor anticipate este inoportună. Cu toate acestea, udemeriștii vor rămâne solidari partenerilor de coaliție. „În ciuda opiniei diferite de ordin tactic, în continuare ne asumăm această coaliție. Noi intenționăm să mergem cu aceeași coaliție. Nu caut motive să mă răzgândesc și nu cred că se va schimba polul de putere după alegerile anticipate”, a arătat președintele UDMR.
În plus, Marko Bela a precizat că UDMR se axează în perioada următoare pe obținerea autonomiei culturale. „Mesajul sau programul nu trebuie să difere de cel de acum un an, pentru că sunt priorități și deziderate stabilite și valabile pentru 4 ani, nu pentru un an sau o jumătate de an”, a spus liderul Uniunii, ca răspuns la declarația lui Laszlo Tokes, potrivit căreia conjunctura politică actuală creează posibilitatea solicitării autonomiei culturale. De asemenea, Marko Bela consideră că, în acest moment, va fi „mult mai greu” ca Legea privind statutul minorităților naționale să fie adoptată. „Tot ce vă pot spune este că, în mod cert, nu ne-au crescut șansele”, le-a mărturisit liderul Uniunii participanților la Consiliul Consultativ, lăsând să se înțeleagă că va încerca să urgenteze adoptarea legii până la alegerile anticipate. El a explicat că, dacă alegerile vor avea loc după prima jumătate a lunii octombrie, ar exista timpul fizic pentru ca proiectul de lege, care a trecut de comisii la Senat, să fie adoptat, în septembrie, de Camerele reunite. (R.D.)
Mircea Geoană se joacă și el de-a politica în Dolj
Prezent, sâmbătă, în Dolj, pentru a acorda sprijin sinistraților din comuna Mischii – localitatea unde președintele PSD a copilărit - Mircea Geoană nu a scăpat ocazia să-l atace dur pe președintele României, Traian Băsescu. „Am solicitat decretarea stării de urgență în județele calamitate, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, pentru aprobarea unei legi de rectificare a bugetului și pentru identificarea neîntârziată a surselor bugetare masive de care țara are nevoie în aceste momente. Traian Băsescu trebuia să facă apel către Banca Mondială, Uniunea Europeană, să găsească resursele necesare pentru asemenea situație. Dorim crearea unui fond național, Solidaritatea. Solicităm Uniunii Europene ca fondurile PHARE și de asistență nerambursabilă, care nu au fost cheltuite în această perioadă, să fie dirijate exclusiv pentru infrastructura românească. Dar Băsescu vrea alegeri anticipate cu orice sacrificiu“, a declarat Mircea Geoană, sâmbătă, la Craiova. În ceea ce privește funcția de premier, pe care liberalii ar vrea să i-o ofere lui Theodor Stolojan în urma alegerilor anticipate, Mircea Geoană considă că este evident faptul că liberalii duc lipsă de oameni cu experiență. „Criza de oameni buni la Alianță este atât de mare încât invocarea lui Stolojan e un fel de ritual. Este adevărat că Stolojan este un om competent, care are morală profesională, dar ca om politic nu mai are sprijin semnificativ din partea PNL“, a declarat Mircea Geoană. Acesta îl vede pe Theodor Stolojan un condamnat sigur, care urmează să fie manevrat, ca o păpușă, de la palatul Cotroceni. De altfel, tot așa vede liderul PSD și viitorul PNL, care va plăti pentru toate greșelile de acum: „PNL va plăti singur pentru ce face astăzi. Va fi un fel de PNȚCD, care, după ce a ieșit de la guvernare CDR, a plătit singur toate greșelile Convenției. De fapt asta urmărește și Băsescu. Să scape PD-ul și să îngroape PNL-ul“, a mai declarat Mircea Geoană. (I.P.)


(652 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Demisia premierului și declanșarea anticipatelor învolburează apele politice | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70059490203857 seconds.