Luni, 18 Iulie 2005 - 08:11 AM Aleg.RO: Marko Bela: Sustinem Alianta D.A. in privinta anticipatelor, dar cerem adoptarea Legii minoritatilor nationale

Publicat de: Andreea Dinescu

gardianul Negocierile privind potentialele formule de guvernare penduleaza in jurul unor contradictii. Unele voci din UDMR sustin ca aliatii liberalo-democrati se tem de potentialul de santaj pe care-l reprezinta Uniunea, pe cand altele, precum liderul formatiunii maghiare, se raliaza pozitiei de "impreunare" in perspectiva unui parteneriat. Cu toate ca presedintii organizatiilor teritoriale au stabilit, sambata, in sedinta Consiliului Consultativ al UDMR, ca declansarea alegerilor anticipate este inoportuna, Marko Bela a declarat ca vor sustine preliminarele, alaturi de membrii actualei coalitii guvernamentale. Dar ca in orice intelegere, Uniunea a solicitat, in schimb, adoptarea, la inceputul sesiunii parlamentare, a Legii minoritatilor care, implicit, pledeaza pentru autonomie culturala si descentralizare profunda.


UDMR: Nimic nou in campanie

"Opinia unanima a Consiliului Consultativ este ca aceasta decizie (n.r., de organizare a alegerilor anticipate), in acest moment, nu e bine venita, insa programul de guvernare este in continuare valabil, dezideratele din acesta sunt in continuare valabile.

Cu toata aceasta opinie diferita, de ordin tactic, in continuare, ne asumam aceasta coalitie. Vrem realizarea a tot ce este in programul de guvernare", a declarat presedintele UDMR, potrivit Mediafax. Acesta a adaugat ca organizatiile teritoriale ale Uniunii incep pregatirile pentru campania electorala. "Mesajul sau programul nu trebuie sa difere de cel de acum un an, pentru ca sunt prioritati si deziderate stabilite si valabile pentru patru ani, nu pentru un an sau o jumatate de an", a conchis Marko Bela. In privinta listelor electorale, se vor pastra acelea asupra carora populatia maghiara si-a exprimat acum un an opinia.

Liderul UDMR a precizat, in legatura cu obiectivul electoral al Uniunii, ca aceasta isi propune sa depaseasca sase procente din voturile electoratului.


Legea minoritatilor, un deziderat politic

Retorica electorala pe care va merge UDMR va avea in vedere Legea minoritatilor. Presedintele UDMR, Marko Bela, a apreciat, in acest sens, ca "ar fi bine" ca proiectul legislativ sa fie adoptat inaintea datei de alegeri anticipate, adica pana la a doua jumatate a lunii octombrie. El a precizat insa ca aceasta conjunctura politica nu este prea favorabila. "Sansele sunt mai putine. Intr-o astfel de perioada, va fi mult mai greu. Tot ce va pot spune este ca, in mod cert, nu ne-au crescut sansele", a declarat Marko Bela, intrebat daca va incerca sa urgenteze adoptarea acestei legi pana la anticipate. Pe de alta parte, conducerea Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), CNS si UCM au solicitat, tot sambata, la Targu Mures, inceperea unui dialog cu UDMR pentru a forma o strategie electorala care sa reprezinte toti maghiarii din Transilvania.


Puskas Balint: Eliminarea UDMR din coalitie

Prin alegeri anticipate, Alianta D.A. intentioneaza sa scape de UDMR, este de parere senatorul udemerist Puskas Balint. El a precizat, potrivit A.M. Press, ca formatiunea maghiara "este un partener de coalitie incomod pentru Alianta D.A., intrucat se afla intr-o posibila pozitie de santaj". Mai mult, liberalo-democratii "incearca sa obtina prin anticipate o majoritate comoda, care sa elimine Uniunea din pozitia-cheie pe care o detine in prezent", a declarat senatorul. Acesta a adaugat ca in interiorul Aliantei au existat divergente ca urmare a unor compromisuri facute in favoarea UDMR dupa intrarea la guvernare, cum ar fi cele generate de Legea minoritatilor. Parlamentarul opineaza ca alegerile anticipate nu sunt o prioritate si ca in momentul de fata exista altele mai arzatoare, cum ar fi inundatiile si integrarea in Uniunea Europeana.


(683 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Andreea Dinescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Marko Bela: Sustinem Alianta D.A. in privinta anticipatelor, dar cerem adoptarea Legii minoritatilor nationale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63969683647156 seconds.