Miercuri, 28 Decembrie 2016 - 05:52 AM Aleg.RO: Batalia pentru premier. Politologul Andrei Taranu: Alegerile generale sunt alegeri parlamentare, nu sunt alegeri pentru primul ministru

Publicat de: ---

Bursa

Procesul desemnarii unui premier, alcatuirea unei noi echipe guvernamentele si investirea unui nou Executiv de catre Parlament sunt ingreunate de declaratia mai scurta de un minut prin care presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca Sevil Shhaideh nu este agreata pentru a fi desemnata premier . Patru ore mai tarziu a venit si reactia PSD. Liderul partidului, Liviu Dragnea, a vorbit chiar despre suspendarea presedintelui. Subiectul a fost comentat intr-o Editie speciala la TVR 1 de Ecaterina Andronescu (PSD), Ionut Stroe (PNL) si politologul Andrei Taranu.

Andrei Taranu spune ca in Romania alegerile sunt personalizate prea mult: "Alegerile generale sunt alegeri parlamentare, nu sunt alegeri pentru primul ministru. Exista aceasta obsesie a personalizarii alegerilor, care face ca institutiile sa nu functioneze", e de parere politologul.

Andrei Taranu mai spune ca marea problema a conflictului izbucnit pe scena politica este ca presedintele nu  dat nicio explicatie. "Daca ar fi existat o minima explicatie din partea presedintelui, de ce a luat aceasta decizie, probabil toata lumea ar fi fost multumita. Oricare ar fi fost raspunsul, probabil ca altfel ar fi fost si reactia PSD-ALDE, si a PNL-ului si a tuturor. Altfel, ne aflam in mijlocul unei furtuni de supozitii".

Senatoarea PSD Ecaterina Andronescu a declarat ca nu intelege de ce presedintele nu comunica motivele respingerii propunerii PSD. "Eu nu inteleg de ce atunci cand ai de gestionat o tara nu poti sa treci peste orgoliu. Fiecare om are orgolioul lui, iar Cioran spunea ca un om fara orgoliu nu face nimic in viata lui [...] Dar sa nu comunici din orgoliu mi se pare de neacceptat."

Deputatul PNL Ionut Stroe spune ca decizia presedintelui de a nu o desemna pe Sevil Shhaideh "este in total acord cu institutiile si cu interesele statului roman", dar apreciaza ca erau binevenite cateva explicatii ale sefului statului: "Intr-adevar, trebuia sa vorbeasca putin mai mult, poate ar fi lamurit parte din vulnerabilitatile sau problemele legate de nominalizarea doamnei Shhaideh si ar fi generat si un oarecare compromis onorabil in relatia cu PSD-ul, in sensul oferirii unei noi posibilitati de nominalizare a altui om care nu are problemele pe care posibil doamna Shhaideh sa le aiba."


(642 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Batalia pentru premier. Politologul Andrei Taranu: Alegerile generale sunt alegeri parlamentare, nu sunt alegeri pentru primul ministru | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.