Miercuri, 28 Decembrie 2016 - 05:52 AM Aleg.RO: Cum poate fi suspendat din functie Klaus Iohannis

Publicat de: ---

jurnalulnational (adsbygoogle = window .adsbygoogle || []).push({});

De la declansarea procedurii si pana la demiterea propriu-zisa a presedintelui trebuie urmati, insa, mai multi pasi. Procedura este prevazuta in Constitutia Romaniei, in Regulamentul Parlamentului, precum si in Legea referendumului, scrie adevarul.ro.

În primul rand, majoritatea parlamentara trebuie sa faca dovada ca presedintele a incalcat Constitutia. Potrivit Articolului 95 din Constitutia Romaniei, „in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa”. Majoritatea PSD - ALDE detine o majoritate de aproape 60% in Parlament. Regulamentul Parlamentului prevede ca propunerea de suspendare este initiata de o treime din parlamentari. Dupa ce propunerea este prezentata in plenul comun al celor doua Camere, este sesizata Curtea Constitutionala (CCR), care da un aviz consultativ.

În termen de 24 de ore de la primirea avizului CCR, Camerele Parlamentului se intrunesc in sedinta comuna pentru a hotari asupra propunerii de suspendare din functie. Hotararea se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, iar votul este secret, prin bile. Daca se ajunge la organizarea unui referendum, cetatenii vor fi intrebati daca sunt de acord cu demiterea presedintelui si vor putea raspunde cu „Da” sau „Nu”. Cvorumu de participare pentru a fi validat Referendumul a fost modificat de la 50% la 30%, la referendumul de demitere al fostului presedinte Traian Basescu, care a ramas in functie la limita.


(477 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Cum poate fi suspendat din functie Klaus Iohannis | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63385987281799 seconds.