Miercuri, 28 Decembrie 2016 - 05:52 AM Aleg.RO: Israelul revizuieste relatiile cu 12 tari si acuza SUA, dupa rezolutia ONU anticolonizare

Publicat de: ---

AMOS News

Guvernul Israelului a decis limitarea cooperarii cu  12 tari care au votat rezolutia ONU anticolonizare, iar premierul Benjamin Netanyahu sustine ca Administratia Barack Obama s-ar afla la originea initiativei antiisraeliene .

"Israelul va limita contactele cu zece ambasade, precum si deplasarile oficialilor israelieni in aceste tari", a transmis marti Emmanuel Nahshon, purtatorul de cuvant al Ministerului israelian de Externe.

Tarile vizate de limitarea cooperarii sunt Marea Britanie, Franta, Rusia, China, Japonia, Ucraina, Angola, Egipt, Uruguay, Spania, Senegal si Noua Zeelanda.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 524002, "containerid": "crt-524002"}); /* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_externe.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroxkksotirij', {myMaster: '_P_s98FhTTyIEIjNt7SWWEbkj2Tw6w8vh93kJe5DSy7.77' });

Premierul Benjamin Netanyahu a adus acuzatii grave Administratiei Barack Obama, care s-a abtinut de la vot in cadrul Consiliului de Securitate ONU, facilitand adoptarea rezolutiei anticolonizare. "Nu avem niciun dubiu ca Administratia Obama a initiat rezolutia, a sustinut-o, a coordonat elaborarea textului si a cerut aprobarea", a afirmat Netanyahu.

"Israelul este o tara cu mandrie nationala, noi nu intoarcem celalalt obraz. Avem o reactie inteligenta, agresiva si responsabila, un raspuns natural care sa le arate natiunilor din lume ca ceea ce s-a intamplat la ONU este inacceptabil pentru noi", a adaugat Netanyahu, citat de cotidianul Haaretz.

Guvernul Israelului l-a convocat pe ambasadorul Statelor Unite in Israel pentru a-i cere explicatii in legatura cu abtinerea de la vot in cadrul Consiliului de Securitate ONU.

Israelul va revizui relatiile cu Natiunile Unite, iar finantarea institutiilor ONU va fi suspendata, avertiza Benjamin Netanyahu zilele trecute. Premierul israelian a cerut convocarea, duminica, a ambasadorilor tarilor ce au votat in favoarea rezolutiei anticolonizare. "Am cerut Ministerului israelian de Externe ca in cel mult o luna sa reevalueze toate contactele cu Natiunile Unite, inclusiv finantarea israeliana pentru institutii ONU si prezenta la ONU a reprezentantilor Israelului", a declarat Benjamin Netanyahu. "Deja am ordonat stoparea unor finantari cu valoarea totala de 30 de milioane de shekeli (7,5 milioane euro) pentru institutii ONU, pentru cinci agentii ostile Israelului... si vor mai fi masuri...", a atras atentia Netanyahu.

Un diplomat occidental a criticat dur decizia Israelului de a convoca ambasadorii de Craciun: "Ce ar fi spus de la Ierusalim daca noi l-am fi convocat pe ambasadorul israelian de Yom Kippur?!" (n. red. - Ziua Ispasirii, una dintre cele mai mari sarbatori religioase israeliene).

Consiliul de Securitate ONU este format din cinci membri permanenti - SUA, Marea Britanie, Rusia, China si Franta - si zece membri nepermanenti, in prezent Egipt, Uruguay, Venezuela, Angola, Japonia, Malaysia, Noua Zeelanda, Senegal, Spania si Ucraina.

Consiliul de Securitate ONU a adoptat, vineri seara, o rezolutie istorica prin care se cere suspendarea activitatilor israeliene de colonizare in Cisiordania, in contextul in care Administratia Barack Obama a refuzat cererea lui Benjamin Nentanyahu si a lui Donald Trump de a bloca initiativa prin veto. Statele Unite, unul dintre cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate ONU, s-au abtinut de la vot, permitand adoptarea rezolutiei antiisraeliene cu 14 voturi pentru si 0 impotriva. Rezolutia arata ca toate coloniile evreiesti de pe teritoriile palestiniene ocupate dupa anul 1967, inclusiv din Ierusalimul de Est, nu au "nicio validitate legala". Rezolutia cere incetarea "tuturor activitatilor israeliene de colonizare", argumentand ca masura este "esentiala pentru mentinerea solutiei coexistentei a doua state". Potrivit rezolutiei, toate activitatile israeliene de colonizare sunt "incalcari flagrante" ale reglementarilor internationale.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, si presedintele-ales al SUA, Donald Trump, cerusera Administratiei Barack Obama sa blocheze prin veto, la Consiliul de Securitate ONU, proiectul de rezolutie anticolonizare.

Statele Unite au conspirat impotriva Israelului, permitand adoptarea de catre Consiliul de Securitate a rezolutiei anticolonizare, a acuzat, dupa vot, Benjamin Netanyahu, in timp ce viitorul presedinte al SUA, Donald Trump, a avertizat ca lucrurile se vor schimba la ONU dupa inceperea mandatului sau.

"Administratia Barack Obama nu doar ca a esuat in protejarea Israelului in disputa cu clica de la ONU, ci a si conspirat cu ei in culise", a transmis in cursul noptii de vineri spre sambata, potrivit cotidianului Haaretz, Biroul premierului Israelului. "Israelul respinge aceasta rezolutie ONU antiisraeliana demna de dispret si nu i se va conforma. Israelul asteapta sa colaboreze cu presedintele Donald Trump si cu toti prietenii din Congresul SUA, republicani si democrati, pentru a anula efectele negative ale acestei rezolutii absurde", a precizat Biroul premierului israelian.

Presedintele-ales al SUA, Donald Trump, a exprimat sustinere pentru pozitia lui Benjamin Netanyahu, dand asigurari, prin Twitter, ca, "la ONU, lucrurile vor fi diferite dupa 20 ianuarie", data la care incepe mandatul sau.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a argumentat ca rezolutia condamna in mod corect "actiunile de instigare si activitatile de colonizare". Kerry a indemnat atat Israelul, cat si Autoritatea Palestiniana sa relanseze negocierile in sensul solutiei coexistentei a doua state, israelian si palestinian. La randul sau, Samantha Power, ambasadorul american la ONU, a explicat decizia de a se abtine de la vot: "Activitatile israeliene de colonizare submineaza grav securitatea Israelului; este o decizie compatibila cu linia politica a Statelor Unite, care transmit de aproape cinci decenii ca activitatile de colonizare publice si private trebuie sa inceteze".

In mod previzibil, secretarul general ONU, Ban Ki-Moon, si Autoritatea Palestiniana au salutat rezolutia anticolonizare.

Citeste si: Opt deputati, in stare de incompatibilitate. Lia Vasilescu nu a decis daca ramane deputat Citeste si: SDS Group a echipat si pus in functiune cu succes curatatoria umeda GREEN CLEAN din Brasov Citeste si: Senatorul republican John McCain: "Statele Unite vor mentine angajamentele in cadrul NATO" Citeste si: Peste un milion de oameni au trecut frontiera Romaniei in perioada Craciunului

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_externe.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroplcppmjsmd', {myMaster: '_P_s98FhTTyIEIjNt7SWWEbkj2Tw6w8vh93kJe5DSy7.77' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_externe.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrosklimppnri', {myMaster: '_P_s98FhTTyIEIjNt7SWWEbkj2Tw6w8vh93kJe5DSy7.77' });


(800 )

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Israelul revizuieste relatiile cu 12 tari si acuza SUA, dupa rezolutia ONU anticolonizare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.