Miercuri, 28 Decembrie 2016 - 05:52 AM Aleg.RO: Sebastian Ghita, „licentiat“ de Curtea Suprema sa le dea cu tifla procurorilor DNA

Publicat de: ---

adevarul

Sebastian Ghita a scapat, cel putin deocamdata, de arestarea preventiva, dupa ce completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au respins cererea procurorilor DNA de inlocuire a controlului judiciar in cazul fostului deputat .

Un complet de trei judecatori de la instanta suprema decisese, in 16 decembrie, ca lui Sebastian Ghita sa ii fie ridicata interdictia de parasire a tarii, una dintre obligatiile din cadrul controlului judiciar pe cautiune, in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de fosti sefi de Parchet si Politie din Prahova.

Specialistii in Drept sustin ca refuzul magistratilor Curtii Supreme de a-l aresta pe mogul nu echivaleaza, neaparat, cu o nerecunoastere a incalcarii controlului judiciar.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au cerut, marti, la instanta suprema, inlocuirea masurii controlului judiciar pe cautiune cu arestul preventiv in cazul lui Sebastian Ghita pe motiv ca fostul deputat nu a respectat obligatia de a fi prezent ori de cate ori i s-a solicitat de catre organul judiciar, dar si suspiciunea rezonabila ca acesta ar fi parasit teritoriul tarii.

„Admite contestatia formulata de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie impotriva incheierii de sedinta din data de 16 decembrie 2016, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Penala, privind pe intimatul inculpat Ghita Sebastian Aurelian. Desfiinteaza, in parte, incheierea atacata si, rejudecand: Respinge ca nefondata cererea inculpatului de modificare a obligatiilor din continutul masurii preventive a controlului judiciar pe cautiune. Mentine celelalte dispozitii ale incheierii contestate. Respinge ca inadmisibila cererea reprezentantului Ministerului Public de inlocuire a masurii preventive a controlului judiciar pe cautiune cu masura arestului preventiv“, se arata in minuta sentintei judecatoresti.

Strategia avocatilor

Procurorul DNA a depus la instanta o adresa oficiala de la Politia Judeteana Prahova, din 22 decembrie, un  comunicat al Ministerului Afacerilor Interne si articole din presa legate de o eventuala disparitie a lui Ghita si posibilitatea ca acesta sa fi fugit din tara. De altfel, sunt mai multe indicii ca fostul deputat si-a premeditat fuga. Astfel, el a fost reprezentat de trei avocati, care s-au prezentat in fata instantei cu imputernicire avocatiala semnata de fratele acestuia, Alexandru Ghita.

Aparatorii mogulului au incercat sa-i convinga pe judecatori ca Ghita nu a incalcat controlul judiciar. Avocatii au aratat ca dosarul in care a fost citat si nu s-a prezentat Sebastian Ghita este „Ponta-Blair“, insa in respectiva cauza fostul deputat nu are nicio masura preventiva. Aparatorii au mai argumentat ca fostul parlamentar ar fi avut abia miercuri obligatia de a se prezenta la politie, invocand de asemenea faptul ca nu se poate dovedi ca a avut la cunostinta despre derularea acestui proces.

Daniel Fenechiu: Controlul judiciar a fost incalcat

Avocatul Daniel Fenechiu sustine ca decizia de arestare in lipsa a lui Sebastian Ghita ar fi fost perfect justificata.

„Decizia completului de 5 judecatori pune instanta intr-o pozitie delicata. Sebastian Ghita nu s-a prezentat in fata organelor judiciare asa cum era obligat. Daca nu se respecta conditiile controlului judiciar, solutia este revocarea si inlocuirea cu alta masura. E clar ca a incalcat de doua ori controlul judiciar“, a explicat, pentru „Adevarul“, Daniel Fenechiu. Refuzul de a-l aresta pe Ghita nu este neaparat o nerecunoastere a incalcarii controlului judiciar, arata specialistul.

„Probabil ca judecatorii au avut in vedere o incalcare minora a controlului judiciar, care nu justifica arestarea. Adica incalcarea nu a fost proportionala cu necesitatea luarii unei masuri mai severe. Nu au negat neaparat incalcarea, dar n-au apreciat ca aceasta este suficienta pentru arestare“, a explicat Fenechiu. Potrivit acestuia, Sebastian Ghita are sanse mari sa aleaga cu un mandat de arestare pe numele sau.

„Meciul asta nu s-a terminat. Daca DNA vrea razboi cu Ghita, miscarea urmatoare este sa-i mai trimita cateva citatii si daca nu se prezinta va reveni cu o alta cerere de arestare saptamana viitoare. Exeptand ipoteza ca Sebatian Ghita sa apara peste cateva zile cu o poveste halucianta, ca nu a putut sa se prezinte. El incalca in continuare controlul judiciar“, a mai spus specialistul in Drept.

Cautiune de 13 milioane de euro

In cazul in care instanta constata ca Sebastian Ghita a incalcat termenii controului judiciar, asa cum au cerut procurorii DNA, mogulul va avea si probleme financiare. Astfel, Ghita isi poate lua adio si de la imensa cautiune de 13 milioane de euro, lasata garantie de afacerist pentru „buna purtare“. Masura fusese luata de anchetatori in dosarul in care Ghita a fost trimis in judecata de DNA Ploiesti alaturi de fosti sefi din politie si parchete, dupa ce, in primavara, Camera Deputatilor respinsese cererile privind retinerea si arestarea parlamentarului.

„Nu stim inca daca judecatorii au constat incalcarea controlului judiciar. Dar daca va consta o incalcare oricat de mica, Sebastian Ghita pierde cautiunea“, a explicat Daniel Fenechiu. La 22 noiembrie, Curtea Suprema decisese definitiv ca Sebastian Ghita ramane sub control judiciar pe cautiune, instanta respingand, totodata, cererea acestuia de a putea parasi teritoriul Romaniei fara incuviintarea judecatorilor.

Garantiile depuse de Ghita in contul cautiunii de 13 milioane de euro includ atat activele unei firme pe care o controleaza, cat si mai multe imobile.

Scapat printre degete 

Sebastian Ghita a fost vazut in public ultima oara lunea trecuta, cand a participat la o intalnire „protocolara” cu fostii membri ai Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra SRI, care a marcat finalul mandatului fostului Legislativ.

Dupa ce a plecat de la intalnirea cu oficialii SRI, Ghita s-a facut nevazut. Fostul parlamentar era supravegheat de catre politistii de la Operatiuni Speciale, iar ultima oara a fost vazut de echipajul de filaj pe DN 1. Aflat la volanul unui bolid Mercedes, Ghita a accelerat la peste 200 de kilometri pe ora, astfel incat masina care se tinea dupa el l-a pierdut.

Cand au ajuns la locuinta din Ploiesti, situata in cartierul Albert, in nordul Ploiestiului, ofiterii de la filaj au constatat ca masina parlamentarului era in dreptul locuintei.

A doua zi dimineata, pe 20 decembrie, deoarece nu a mai fost semnalata prezenta lui Ghita la locuinta sa din Ploiesti, acesta a fost citat la sediul IPJ Prahova. Intrucat fostul deputat nu s-a prezentat, politistii au informat Inalta Curte de Casatie si Justitie ca Ghita a incalcat termenii controlului judiciar.

Miercuri, acesta a fost citat din nou - de data aceasta la DNA Ploiesti. Nu s-a prezentat nici aici, asa ca procurorii au emis pe numele sau un mandat de aducere. Cautat la domiciliu si in locurile pe care le frecventeaza, Sebastian Ghita a fost de negasit.

 


(1656 afiri)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte tiri din sursa
Adevrul

· Alte tiri de la ---


Azi: Cea mai citit tire din sursa Adevrul:

Sebastian Ghita, „licentiat“ de Curtea Suprema sa le dea cu tifla procurorilor DNA | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparin autorilor. Nu suntem responsabili pentru coninutul acestora.
Page created in 0.6112060546875 seconds.