Miercuri, 21 Decembrie 2016 - 05:44 AM Aleg.RO: Noul Parlament s-a intrunit marti. Leon Danaila (83 ani) si Miron Ignat (75 ani), presedinti temporari ai celor doua Camere

Publicat de: ---

AMOS News

Senatul si Camera Deputatilor nou alese s-au intrunit marti la ora 12 .00 in primele sedinte de dupa alegerile din 11 decembrie, iar lucrarile au fost conduse de decanii de varsta ai celor doua Camere: senatorul Leon Danaila (PNL), in varsta de 83 de ani, si deputatul Miron Ignat (minoritati), in varsta de 75 de ani.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

Prima sedinta a Senatului in actuala componenta a fost prezidata de Leon Danaila, asistat de patru dintre cei mai tineri senatori alesi - George Catalin Stanga (PNL) si George-Edward Dirca (USR), ambii senatori alesi in circumscriptia nr. 18 Galati, social-democratul Marius-Alexandru Dunca (circumscriptia nr. 8 Brasov), precum si Constantin Bogdan Matei (ales senator pe listele PSD in circumscriptia nr. 40 Valcea).

Primul plen urmeaza sa convoace Comisia de validare, care va verifica daca alegerea noilor senatori s-a realizat cu respectarea prevederilor legii electorale. Comisia de validare poate recomanda invalidarea mandatului unui senator in cazul in care au fost constatate nereguli. Pentru constituirea Comisiei de validare, fiecare partid sau alianta electorala isi va desemna reprezentantul, astfel incat sa se reflecte configuratia politica a Senatului rezultata din alegeri. In urma validarii mandatului, senatorii urmeaza sa depuna juramantul. Refuzul de a-l depune atrage dupa sine pierderea mandatului de senator.

La prima sedinta a Camerei Deputatilor au fost prezenti 256 de deputati din totalul de 329 alesi si validati pana in prezent. Ignat a fot asistat de catre cei mai tineri patru deputati: Mara Mares (24 ani, PNL, Brasov), Andrei Pop (25 ani, PSD, Ialomita), Vlad Emanuel Durus (26 ani, USR, Maramures) si Apjok Norbert (27 ani, UDMR, Maramures). Comisia de validare a mandatelor deputatilor va fi compusa din 30 de membri.

Dupa ce comisiile alese in sedintele celor doua camere vor valida mandatele, vor elabora fiecare cate un raport in care nominalizeaza senatorii si deputatii pentru care se propune validarea sau invalidarea mandatelor. Dupa ce rapoartele vor fi aprobate, prin vot, de catre comisii, ele vor fi supuse votului plenului fiecarei camere. Camera Deputatilor a stabilit deja votul pentru raportul comisiei de validare miercuri la ora 9.00.

Atat comisia de validare a Senatului, cat si cea a Camerei Deputatilor pot propune invalidarea mandatului unui parlamentar in cazul in care constata ca alegerea acestuia s-a facut prin incalcarea dispozitiilor legii electorale privind candidatura sau obtinerea mandatului, precum si in cazul in care exista o hotarare definitiva si irevocabila privind savarsirea de catre cel in cauza a unei infractiuni legate de derularea procesului electoral. Eventualii deputati sau senatori care vor fi contestati de Comisia de validare vor trebui validati individual, printr-un vot al plenului.

Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anuntat ca liberalii vor vota pentru invalidarea mandatului de deputat al liderului PSD Liviu Dragnea, precizand ca, daca va fi necesar, PNL va sesiza Curtea Constitutionala. Ea spune ca exista un precedent, cand pentru fapte similare pentru care nu fusese emisa o sentinta judecatoreasca la acel moment, in 2004 toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei in cauza. PMP si USR au anuntat la randul lor ca vor incerca sa blocheze validarea mandatului lui Liviu Dragnea.

Camera Deputatilor este legal constituita dupa validarea a doua treimi din mandatele de deputati si dupa depunerea juramantului de catre acestia. Senatul este legal constituit dupa validarea mandatelor a trei patrimi din numarul total de senatori.

Dupa ce noii senatori si deputati vor depune juramantul, cel mai probabil miercuri, vor fi alese conducerile celor doua camere: presedintele Senatului, presedintele Camerei Deputatilor, Birourile Permanente si se vor constitui comisiile parlamentare. Birourile Permanente ale ambelor Camere ale Parlamentului sunt compuse din cate patru vicepresedinti, patru secretari si patru chestori si se formeaza in urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare, respectandu-se configuratia politica a Camerei Deputatilor si Senatului.

Alegerea presedintelui Camerei Deputatilor, respectiv Senatului, are loc prin vot secret, cu buletine de vot. Fiecare grup parlamentar poate face o singura propunere. Este declarat ales presedinte candidatul care a intrunit votul majoritatii celor prezenti. Lista candidatilor propusi pentru functiile de vicepresedinte, secretar si chestor din Biroul permanent se supune in intregime votului deputatilor, respectiv senatorilor si se aproba cu majoritatea voturilor celor prezenti. Votul este secret si se exprima prin bile. Vicepresedintii, secretarii si chestorii Camerei Deputatilor si Senatului sunt alesi la inceputul fiecarei sesiuni ordinare, la propunerea grupurilor parlamentare carora le-au fost repartizate locurile respective.


(245 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Noul Parlament s-a intrunit marti. Leon Danaila (83 ani) si Miron Ignat (75 ani), presedinti temporari ai celor doua Camere | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 2.809210062027 seconds.