Marți, 20 Decembrie 2016 - 05:48 AM Aleg.RO: Presedintii PSD si ALDE au semnat protocolul Coalitiei de Guvernare pentru Dezvoltare si Democratie

Publicat de: ---

Bursa      * Tariceanu: "Premierul va fi desemnat din partea social-democratilor"
       Copresedintii ALDE, Daniel Constantin si Calin Popescu-Tariceanu, si presedintele PSD, Liviu Dragnea, au semnat, luni, documentul prin care cele doua partide se constituie in Coalitia de Guvernare pentru Dezvoltare si Democratie, protocolul prevazand sustinerea unui prim-ministru comun al unui guvern in care reprezentarea partidelor sa se faca proportional si constituirea unei majoritati parlamentare .
     Protocolul cuprinde trei obiective principale: asigurarea cresterii economice sustenabile si de noi locuri de munca, cresterea bunastarii materiale si a calitatii vietii si respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti.
     "PSD si ALDE vor alcatui un program comun de guvernare prin armonizarea prevederilor din programele lor electorale", se arata in documentul citat.
     Coalitia de Guvernare pentru Dezvoltare si Democratie PSD-ALDE va propune un candidat unic pentru functia de prim-ministru, desemnat de comun acord, si va sustine, prin vot, in Parlamentul Romaniei, un guvern de coalitie condus de acesta, a carui echipa guvernamentala va fi formata din ministri desemnati proportional de catre PSD si ALDE.
     De asemenea, grupurile parlamentare ale PSD si ALDE din Senat si Camera Deputatilor vor constitui o majoritate parlamentara in vederea sustinerii alegerii reprezentantilor proprii in Birourile permanente ale celor doua Camere, in cadrul conducerilor comisiilor permanente, precum si pentru promovarea initiativelor legislative si proiectelor de lege pentru care cele doua partide decid, consultandu-se reciproc, sa le initieze la nivel parlamentar si guvernamental.
     Potrivit protocolului, PSD si ALDE se angajeaza ca toate numirile politice din ministere, din agentiile guvernamentale, din aparatul de lucru al Guvernului, din institutiile ce reprezinta Guvernul in teritoriu sa fie facute proportional, in baza criteriilor competentei, integritatii si determinarii de a realiza obiectivele de aparare a drepturilor si libertatilor cetatenesti din programul comun de guvernare.
     "Prezentul protocol este incheiat pentru intreaga durata a mandatului parlamentar decembrie 2016 - decembrie 2020", se arata in protocolul semnat de PSD si ALDE, conform news.ro.
     Cele doua formatiuni politice, avand 250 de parlamentari dintre cei 465 alesi, se vor sprijini reciproc in Parlament pentru obtinerea functiilor de conducere in cele doua Camere, inclusiv la nivelul comisiilor.
     Copresedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, luni, la Parlament, ca propunerea de premier pe care PSD-ALDE o vor face la Palatul Cotroceni va fi stabilita de comun acord cu PSD, dar, avand in vedere scorul obtinut la alegerile parlamentare, acesta va face parte din randul social-democratilor.
     "Noi suntem obligati sa tinem cont de realitatea votului, este ceea ce am spus in cateva randuri in ultimele zile, si anume ca incercarile pe care le-am vazut in a alcatui o alta majoritate in Parlament decat cea rezultata din alegeri este un demers nelegitim. Acest lucru se bazeaza pe o realitate politica a votului si aceasta realitate politica a votului functioneaza si in relatia din ALDE si PSD. Avand in vedere scorul pe care l-a obtinut PSD, sigur ca logica politica ne face, fara sa facem multe discutii, sa spunem: candidatul va fi desemnat de comun acord, dar va fi o persoana propusa din partea PSD", a subliniat Calin Popescu Tariceanu.
     Chestionat cine va fi propunerea de premier a PSD si ALDE, acesta a afirmat: "Numele il vom anunta la momentul potrivit, dar in niciun caz, nu inainte de a merge la consultarile de la Cotroceni".   


(219 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Presedintii PSD si ALDE au semnat protocolul Coalitiei de Guvernare pentru Dezvoltare si Democratie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57126903533936 seconds.