Miercuri, 14 Decembrie 2016 - 05:50 AM Aleg.RO: Liviu Dragnea a anuntat ca PSD nu participa la consultarile de miercuri de la Cotroceni: Nu mergem pentru a face un exercitiu de imaginatie

Publicat de: ---

jurnalulnational

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca nu va merge la consultarile de miercuri de la Palatul Cotroceni . El a motivat ca invitatia venita din partea sefului statului este fundamentata gresit pe un articol din Constitutie. "Nu mergem la consultari pentru a face un exercitiu de imaginatie. Eu nu am vazut in Constitutia Romaniei ca se pot face consultari pentru a se vedea ce isi imagineaza partidele", a declarat Liviu Dragnea

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marti ca nu poate sa dea curs invitatiei lansate de presedintele Klaus Iohannis la Cotroceni, deoarece potrivit Constitutiei consultarile pot avea loc abia dupa validarea parlamentului, a fiecarui parlamentar.

"Vreau sa am o reactie la invitatia primita de la Cotroceni si o fac cu tot respectul cuvenit fata de institutiei prezidentiale. M-am uitat cu atentie pe invitatie si aici se spune ca suntem invitati in baza Articolului 85, alineatul 1 din Constitutia Romaniei. Care prevede 'Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.' Acest articol nu poate fi urmat decat de emiterea unui decret", a declarat Presedintele PSD.

Liviu Dragnea a subliniat ca se pot face consultarile doar in baza Articolului 103 si, si acolo se spune foarte clar ca in functie de majoritatile incluse in Parlament, despre  care nu se poate vorbi decat dupa validarea parlamentului, fiecarui parlamentar.

Noua ni se pare straniu ca sunt invitate la consultari,partide care la acest moment nu sunt parlamentare si la refer la USR si PMP. Maine este in functiune actualul Parlament. (...)

Nu putem merge la aceste consultari pentru ca asa cum am spus in permanenta in campanie si in seara alegerilor, noi vrem sa respectam cu strictete toate prevederile Constitutionale, a aratat presedintele PSD, Liviu Dragnea.

Nu mergem la consultari pentru a face un exercitiu de imaginatie. Eu nu am vazut in Constitutia Romaniei ca se pot face consultari pentru a se vedea ce isi imagineaza partidele. eu cred ca dupa ce fiecare deputat si senator este validat si depune juramantul se pot face consultari si vom merge la consultari cu toata deschiderea. O spun cu foarte mult respect fata de institutia prezidentiala, a mai spus Liviu Dragnea.

Numirea Guvernului

ARTICOLUL 85

(1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.

(2) In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru.

ARTICOLUL 103

(1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

(2) Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

(3) Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

 

 

 

 


(119 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Liviu Dragnea a anuntat ca PSD nu participa la consultarile de miercuri de la Cotroceni: Nu mergem pentru a face un exercitiu de imaginatie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.2985470294952 seconds.