Marți, 25 Octombrie 2016 - 06:16 AM Aleg.RO: Guvernul a "ciolosit-o" pe Gorghiu

Publicat de: ---

Bursa      *  Ciolos a trimis legea conversiei la Curtea Constitutionala, dupa de PNL a anuntat ca-l sustine ca premier, iar el a acceptat
       Guvernul condus de Dacian Ciolos a trimis, ieri, Legea conversiei creditelor in franci elvetieni la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), cu o zi inainte de expirarea termenului pana la care putea face acest lucru . Tot ieri, presedintele PNL Alina Gorghiu a anuntat ca Biroul Politic National al PNL l-a desemnat pe Dacian Ciolos, cu unanimitate de voturi, candidat pentru functia de premier, iar acesta a acceptat propunerea.
     Decizia lui Dacian Ciolos de a trimite legea conversiei la CCR pare ca nu coincide cu pozitia PNL care a votat in unanimitate, in Parlament, conversia la cursul istoric.
     Liviu Iolu, purtatorul de cuvant al Executivului, ne-a precizat ca aceasta miscare a fost facuta pentru ca legea nu este sociala.
     Domnia sa ne-a declarat: "Vreau sa mentionez ca Guvernul sustine masurile din lege care sprijina cazurile sociale, dar legea, per ansamblu, asa cum a iesit, sustine afacerile. De aceea Guvernul a trimis legea la CCR. Daca se depaseste caracterul social al legii, Guvernul nu o mai sustine".
     Deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir, care a depus amendamentul privind conversia la curs istoric a imprumuturilor in CHF, este de parere ca, astfel, problema legata de aceasta legea va fi transata mai repede.
     Domnul Zamfir ne-a declarat: "Eu cred ca Legea conversiei va trece controlul de constitutionalitate. Nu este nici prima, nici ultima lege care ajunge la Curtea Constitutionala. Pana la urma, este o forma ca problema sa fie transata mai rapid, pentru ca la Legea darii in plata ne-au tinut sase luni si inca asteptam sa vedem ce se va intampla. Nu-mi faceam iluzii ca legea n-ar fi ajuns la Curte, pentru ca oricum ar fi trimis-o bancile. Tocmai de aceea, eu cred ca premierul Ciolos a luat decizia sa lamureasca chestiunea cat mai repede. Asa, pana la finalul anului putem avea o imagine finala asupra acestei legi".
     La randul sau, deputatul PSD Ciprian Nica, vice-presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, s-a aratat extrem de deranjat de decizia Guvernului de a trimite legea la CCR.
     Domnia sa ne-a spus: "Este o lege pentru cei inrobiti de banci, pentru ca oamenii sa nu se mai sinucida si vine premierul, cu indicatii de la Bruxelles, si o trimite la Curtea Cons-titutionala, in conditiile in care avizul de la Guvern a fost pozitiv si in conditiile in care PNL l-a nominalizat pe Ciolos pentru functia de premier".
     Ieri, legea fusese trimisa presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, dupa cum apare pe site-ul Camerei Deputatilor.
     Conform legislatiei in domeniu, astazi era ultima zi in care legea trebuia trimisa sefului statului ca sa o promulge. Noua lege a fost votata in 18 octombrie, in unanimitate, aceasta vizand conversia creditelor in CHF la cursul de la data acordarii, fara niciun prag sau grad de indatorare, la costuri care urmeaza sa fie negociate de cele doua parti, res-pectand principiul bunei credinte si diligentele profesionale, astfel incat obligatiile de plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumatori.
     Presedintele Klaus Iohannis a spus, in urma cu o saptamana, ca, impreuna cu echipa sa, va analiza Legea conversiei creditelor in franci elvetieni, solicitand inclusiv opinia bancilor.
     Domnia sa a precizat: "Eu nu cred ca este bine sa fac acum o apreciere pausala a acestor initiative care, sigur, pot fi denumite unele populiste. Impreuna cu echipa mea, vom lua fiecare act normativ in parte, vom analiza, vom cere opinia si celorlalte parti implicate. De exemplu, cand vorbim despre conversia francilor, cu siguranta voi cere din zona bancara o opinie si, in momentul in care avem o analiza completa pe care o consideram corecta, voi face aprecieri asupra acestor acte normative".
     Vicepresedintele PSD, deputatul Doina Pana, a spus, zilele trecute, ca spera ca presedintele Klaus Iohannis sa promulge legea conversiei creditelor in franci elvetieni, deoarece aceasta "corecteaza o mare nedreptate".
     Domnia sa a spus, la finalul saptamanii trecute: "Eu sper ca domnul Iohannis sa nu tergiverseze promulgarea ei, pentru ca nu are absolut niciun motiv. La nivel de Uniune Europeana mai exis-ta asemenea legis-latie, prin care tarile isi protejeaza cetatenii proprii, spre exemplu, Polonia. In plus, corecteaza o nedreptate, in sensul ca riscuri trebuie sa-si asume nu numai clientii, ci si bancile. Este o lege dreapta, o lege care corecteaza o mare nedreptate si dumnealui nu ar face decat sa o intarzie, pentru ca, stiti foarte bine, chiar daca ar trimite-o inapoi in Parlament, nu face decat, cateva luni, sa mai chinuie niste oameni disperati".
     In opinia deputatului bistritean, in cazul in care legea va fi retrimisa in Parlament, actualul legislativ se va mobiliza pentru a o aproba din nou in cel mai scurt timp, chiar daca va incepe campania electorala pentru alegerile parlamentare.
     "Pentru asa ceva, chiar daca vom intra in perioada de campanie, (...) sunt convinsa ca, daca va fi cazul - sper sa nu fie - Parlamentul se va aduna special pentru aceasta lege", a afirmat Doina Pana.
     Directorul general al ANPC Paul Anghel a scris, pe pagina sa de Facebook, ca Legea conversiei este justa si va face dreptate in raporturile juridice ale bancilor cu consumatorii. Directorul ANPC mai spune ca impartirea riscului valutar trebuie sa se faca in mod corect intre cele doua parti (creditor si debitor) si subliniaza ca, acum, riscul este suportat exclusiv de catre o singura parte, si anume de consumator.
     Debitorii cu imprumuturi in moneda elvetiana au trimis scrisori presedintelui tarii, in care ii solicita sa promulge legea.
     In conditiile actuale, presedintele trebuie sa astepte decizia CCR inainte sa ia o dicizie legata de lege.
     Noul act legislativ va intra in vigoa-re dupa 60 de zile de la momentul publicarii ei in Monitorul Oficial 

     CLIENȚII CU CREDITE IN CHF:
     "Un Guvern care nu a fost votat de cetateni calca in picioare interesele acestora"
     Clientii cu credite in franci elvetieni se declara revoltati de decizia Guvernului de a trimite Legea conversiei la CCR.
     Reprezentantii Grupului clientilor cu credite in CHF ne-au transmis: "Consideram ca motivele invocate - retroactivitate si criterii sociale - nu stau in picioare. Mai mult, criteriile invocate fac aceasta lege inaplicabila pentru foarte multi imprumutati. Ce doreste Guvernul? Sa incurajeze munca la negru pentru ca debitorii sa poata beneficia de lege? Ce face cu cei care au doua sau trei servicii pentru a putea plati ratele si nu se incadreaza in criteriul propus? Stie Guvernul care era pretul unui apartament cu 3 camere intr-un cartier oarecare din Bucuresti in anii 2007-2008? 160.000 - 180.000 de euro! Pe cine vrea sa excluda Guvernul, pe cei care au cazut prada unei inselatorii?
     Guvernul Ciolos nu cunoaste ce a insemnat creditarea in CHF? O creditare in care bancile au folosit practici comerciale inselatoare si o inginerie financiara, prin care bancile si-au securizat profiturile intr-o moneda de refugiu, cu pretul ruinarii debitorilor. Decizia Guvernului inseamna amanarea aplicarii legii si inseamna girarea consecintelor acestei inselatorii. Criteriile sociale de care vorbeste nu isi au rostul intr-o lege de protectie a consumatorului!
     In acest moment, singurii care nu beneficiaza de nicio protectie prin lege in Romania sunt tocmai debitorii in CHF, prinsi in capcana, pe care Guvernul, preocupat mai mult de interesele marii finante internationale si ale bancilor straine din Romania decat de aflarea adevarului si rezolvarea problemei cetatenilor abuzati intr-un fel fara echivalent in restul tarilor din UE, a avut grija sa o prelungeasca!
     Daca in acest fel sunt protejate interesele cetatenilor romani, care, sa nu uitam, au fost inselati crunt si au platit chiar cu viata, care nu cer nimic de la stat, ci doar atat: sa se puna capat printr-o lege corecta unei situatii dezastruoase provocata exclusiv de banci in goana dupa profit si cota de piata, atunci nu putem spune decat atat: viitorul acestei tari este in pericol.
     Am ajuns in situatia in care un Guvern care nu a fost votat de cetateni, neavand legitimitatea votului acestora, calca in picioare interesele acestora fara sa se teama de raspundere. Sanctiunile cetatenilor vor urma, fiindca nimic nu este etern si dreptatea pana la urma va invinge".
     
     * 
     
     Avocatul Piperea: "Tot raul spre bine"
     "In timp ce debitorii sufocati de datorii inca se cearta intre ei pe tema «discriminarii», adevaratii lor adversari, banksterii, care au stat uniti, tocmai ce au obtinut o victorie de parcurs: Guvernul a trimis legea la Curtea Constitutionala pentru verificarea compatibilitatii ei cu Constitutia", a scris avocatul Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook.
     Domnia sa a precizat: "Personal, trebuie sa repet ca legea, desi are niste inadvertente de redactare, nu are vicii de constitutionalitate.
     Chiar daca debitorii vizati de lege sunt, probabil, pe culmile disperarii in prezent, trebuie spus, cum zice romanu': «tot raul spre bine».
     Asa cum ne-a aratat experienta cu Legea darii in plata, banksterii s-ar fi opus din rasputeri si acestei legi, atacand-o in instanta dupa intrarea sa in vigoare si tinand pe loc pe toata lumea cu sute sau mii de exceptii de neconstitutionalitate generatoare de dosare suspendate.
     Or, atacarea legii inainte de promulgare poate scurta cu luni bune de zile termenul efectivitatii legii, caci, dupa pronuntarea solutiei de constitutionalitate, presedintele nu mai poate evita promulgarea, iar banksterii nu mai pot ataca ulterior legea la CCR.
     Important de spus: CCR va verifica legea sub toate aspectele, inclusiv acela al potentialei discriminari intre debitorii in CHF si debitorii in alte valute. Vom sti daca aceasta idee, strecurata in mintea si emotiile oamenilor de cantaretii in struna ai banksterilor a fost o idee justa sau, dimpotriva, poluatoare a aliantei debitorilor. (...) Sugerez calm si gestiune eficienta a maniei".
     
     * 
     
     Alina Gorghiu: "Am convingerea ca legea conversiei nu are motive sa pice la CCR"
     Liderul PNL, Alina Gorghiu, s-a declarat, aseara, convinsa ca legea conversiei creditelor in franci elvetieni la curs istoric nu are motive sa pice la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), precizand ca efectuarea unui control de costitutionalitate va usura parcursul ulterior al legii.
     Alina Gorghiu a declarat, intr-o emisiune la Realitatea TV: "Nu cunosc ratiunea acestei sesizari la CCR, dar va spun un lucru: atacul la CCR poate avea si o conotatie pozitiva: se scurteaza timpul pana vom avea o decizie asupra legii si se limiteaza, astfel, posibilitatea bancilor de a contesta constitutionalitatea acesteia, asa cum au anuntat deja ca vor face".
     Liderul PNL a precizat: "Am convingerea ca legea nu are motive sa pice la CCR, nu vad motive de ingrijorare pentru cei cu credite in franci".
     Alina Gorghiu a sustinut ca explicatiile privind contestarea legii conversiei la CCR trebuie sa vina de la Guvern.
     "Faptul ca se face un control de costitutionalitate usureaza parcursul ulterior al legii.(...) Ar fi fost bine, insa, ca inainte de sesizare, Guvernul sa comunice care sunt motivele pentru care a facut acest lucru", a mai afirmat, aseara, liderul PNL.

   


(478 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Guvernul a "ciolosit-o" pe Gorghiu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65830516815186 seconds.