Joi, 08 Septembrie 2016 - 04:57 AM Aleg.RO: VIATA de VIP: Elizabeth I, Regina Virgina in Anglia crimelor si uneltirilor. Vremea lui Shakespeare FOTO

Publicat de: ---

7plus

Elisabeta I a fost regina a Angliei si a Irlandei din 17 noiembrie 1558 pana la moarte . A fost fiica lui Henric al VIII-lea al Angliei si a lui Anne Boleyn, care a fost executata la nici trei ani de la nasterea Elisabetei. Elisabeta I a fost al cincilea si ultimul monarh al casei Tudor (primii sunt Henric al VII-lea, Henric al VIII-lea, fratele sau vitreg Eduard al VI-lea, verisoara sa Jane Grey si sora sa vitrega, Maria I).

Fratele sau vitreg Eduard a domnit pana la moartea sa in 1553 cand a lasat-o mostenitoare pe Lady Jane Grey, incalcand Actul de succesiune a lui Henric al VIII-lea. Dar vointa lui Eduard este ignorata, Jane Grey este executata si ii urmeaza Maria I, sora vitrega a Elisabetei. Cinci ani mai tarziu Elisabeta devine regina la douazeci si cinci de ani si jura "ca ii va purta de grija pana la moarte".

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_cultura_media.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalronjmfijfikt', {myMaster: 'hH_g8e0sl_htkeeHXgS1u57WLvJ5Xk_l4vg6BRACA5H.N7' });

Deoarece nu s-a casatorit niciodata, in ciuda numeroaselor oferte, casa Tudor s-a stins la moartea ei. A fost cunoscuta drept Regina Fecioara, Buna regina Bess sau Gloriana.

S-a inconjurat de un grup de consilieri de incredere, condusi de William Cecil, Primul Baron Burghley. In politica a fost mai moderata decat tatal sau, fratele si sora sa. Unul din motto-urile sale era "Video ed taceo (Vad si nu spun nimic)". A adoptat o diplomatie prudenta, in comparatie cu marile puteri ale Europei din acea vreme Franta si Spania. Dupa izbucnirea razboiului anglo-spaniol, Spania a incercat sa cucereasca Anglia, iar infrangerea Armadei spaniole este una din cele mai mari victorii din istoria Angliei.

Citeste si: Comisia de cultura a Camerei: Guvernul, obligat sa plateasca diferenta pentru Cumintenia Pamantului Citeste si: Gigel Stirbu, presedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor: Nici eu nu vad urgenta in cinematografie. Sustinem constituirea unui grup de lucru

Domnia reginei Elisabeta este denumita era elisabetana sau epoca de aur. Perioada este marcata de sporirea puterii Angliei pe plan mondial. A fost si o perioada de extraordinara inflorire artistica si culturala: dramaturgii William Shakespeare, Christopher Marlowe si Ben Jonson sunt cativa din dramaturgii care au trait in timpul domniei sale.

In plus, in aceeasi perioada, Francis Drake a devenit primul englez care a inconjurat globul; Francis Bacon si-a expus viziunile filosofice si politice si s-a produs colonizarea Americii de Nord, sub Sir Walter Raleigh si Sir Humphrey Gilbert.

Elisabeta a fost calificata o domnitoare temperamentala si uneori indecisa. Spre sfarsitul domniei, o serie de probleme economice si militare i-au afectat popularitatea. Totusi ii este recunoscuta carisma si incapatanarea, intr-o perioada in care suveranii din tarile vecine infrunta dificultati interne care le pericliteaza tronurile. Ca in cazul rivalei sale Maria regina Scotiei, care a fost inchisa in 1568 si executata in 1587. Indecizia sa, pe care consilierii sai o considerau paguboasa, a salvat-o deseori de aliante matrimoniale si politice nefericite. Asemenea tatalui ei, regele Henric al VIII-lea, Elisabeta a scris poezie si proza. Domnia sa a fost marcata de prudenta in ceea ce priveste acordarea de onoruri si demnitati. In timpul domniei reginei Elisabeta, au fost ridicate la rang nobiliar doar opt persoane: un earl si sapte baroni. Elisabeta a redus de asemenea numarul consilierilor sai privati, de la treizeci si noua la nouasprezece si ulterior la paisprezece.

Dupa scurtele domnii ale fratilor sai vitregi, cei 44 de ani de domnie ai Elisabetei au dat stabilitate regatului si au ajutat la crearea identitatii nationale.

Citeste si: Gala Hop muta lumea teatrului la malul marii: Shakespeare, nebunie, actori si improvizatie pe litoral Citeste si: Noile abonamente la Sala Radio

Noi, astazi, cum o vedem pe Elizabeth? Am vazut-o in filmul cu Cate Blanchett, vi-l amintiti? Iata o cronica de film pentru iubitorii de spectaculoase istorii despre figuri regale:

Elizabeth (1998) Regia: Shekhar Kapur. Cu: Cate Blanchett

Elizabeth I, Regina Virgina in Anglia Uneltirilor Dark & Senzuala Elizabeth devine regina Angliei la 25 de ani, cand, filiforma si cu zambetul volatil ca o zana de Boticelli, patrunde in tara devastata de comploturi, perfidii si razboi religios intre catolici si protestanti. Curand, Gloriana isi va transfigura chipul de copil intr-o fizionomie imperiala. Devine o masca si isi impune un camuflaj psihic ce o metamorfozeaza in Regina de pe tabla de sah. Intrigile tesute la curtea Angliei le decripteaza impreuna cu feluriti Sir, ce-i soptesc strategii politice la ureche. In palatul fortificat, cu piatra rece de sepulcru, printre fosnete de rochii regale si zornait de zale-n armuri, se ticluiesc asasinate. Amazoanca Elizabeth se schimba la fata, capata un nou spirit, ca intr-o eclozare a crisalidei de-un fluture cap-de-mort, in lumina de lumanare de seu, in intunericul sumbru din incaperea monarhica, opacizata de draperii de catifea, printre umbre spectrale de episcopi corupti si-n ecouri de pasi ale curtenilor. Filmul reconstituie fundalul dark & viciat al Angliei: arderea pe rug a martirilor, masacrele, urlete de spaima, campul de lupta impanzit de cavalerii cu sange pe scut. Regina Fecioara va ramane casta, nu se va casatori, va urca in saua unui cal pur-sange in batalie, cu inima de felina pradalnica si va conduce Anglia, de la vladica la opinca. Isi albeste chipul cu pomada, e fantomatica si statuara, un avatar sanctificat al Femeii ce si-a depasit conditia. Elizabeth e unsul lui Dumnezeu.

 

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_cultura_media.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrollfoluegxf', {myMaster: 'hH_g8e0sl_htkeeHXgS1u57WLvJ5Xk_l4vg6BRACA5H.N7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_cultura_media.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrookohixkrsg', {myMaster: 'hH_g8e0sl_htkeeHXgS1u57WLvJ5Xk_l4vg6BRACA5H.N7' });


(564 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

VIATA de VIP: Elizabeth I, Regina Virgina in Anglia crimelor si uneltirilor. Vremea lui Shakespeare FOTO | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.