Miercuri, 31 August 2016 - 05:43 AM Aleg.RO: Novel Research: "Contrabanda cu tigari a scazut la 14,9%"

Publicat de: ---

Bursa      Piata neagra a tigaretelor a scazut, in iulie fata de mai, de la 16,9% la 14,9%, conform ultimelor date furnizate de compania de cercetare Novel Research . Acestea arata ca, dupa aproape sase luni, nivelul de 14,9% se situeaza sub media de 16% din 2015, precum si sub cea a ultimilor cinci ani, de circa 15%.
     Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria, este de parere ca piata ilicita din domeniul tutunului a scazut "ca urmare a actiunilor tintite ale institutiilor de aplicare a legii, in ciuda faptului ca 2016 este un an electoral, iar companiile producatoare de tigarete se afla intr-o incertitudine legislativa fara precedent".
     Domnia sa a precizat: "Nu stim nici acum, dupa mai mult de doi ani de la publicarea Directivei tutunului in Jurnalul Oficial al UE, cum va arata legea locala de transpunere si normele ei de aplicare. Pentru a spori confuzia, exista doua proiecte aproape identice, unul aflat in dezbaterea Camerei Deputatilor si un altul, de OUG, initiat in paralel de Guvern. Niciunul nu prevede o perioada de tranzitie pentru modificarea productiei si fabricarea potrivit regulilor viitoare, existand astfel un real pericol de disturbare a pietei legale si de stimulare a contrabandei. Modul in care este inteleasa reglementarea celor mai taxate produse din Romania a fost insa contrabalansat de politica fiscala coerenta din ultimul an. Desi a crescut acciza in ianuarie, pentru a compensa scaderea TVA, nu ne-am mai confruntat cu cresteri de taxe si modificari de structura neasteptate sau cu «inovatii» de genul cursului de schimb artificial".
     De obicei, in lunile de vara contrabanda scade, iar in lunile de toamna si iarna sunt inregistrate cresteri, spune Ileana Dumitru, Director Legal & Corporate Affairs, BAT Romania.
     Doamna Dumitru a mentionat: "Ca sa putem spune ca am intrat pe un trend de descrestere ar trebui ca, de doua ori la rand, cercetarile Novel sa consemneze reduceri semnificative ale comertului ilegal cu tigarete. In plus, suntem si intr-un an electoral, iar cadrul legislativ in care ne vom desfasura activitatea nu este deloc clar. In nici unul dintre cele doua proiecte de transpunere a Directivei tutunului nu este prevazuta o perioada de tranzitie pentru conformarea productiei, ceea ce inseamna ca va trebui sa ne adaptam productia de la o zi la alta. In timp ce producatorii legali vor fi in pericol sa blocheze productia si sa nu poata vinde, consumatorii au la dispozitie optiunea tigaretelor ilegale. Iata cum incertitudinea creeaza prejudicii agentilor economici, prin costuri suplimentare de administrare a stocurilor, dar si bugetului de stat, care inregistreaza fluctuatii la incasarile din acciza la tigarete si pierderi anualizate de peste 500 de milioane de euro! Nu in ultimul rand, fiecare punct procentual de scadere a contrabandei presupune resurse suplimentare alocate de autoritatile de aplicare a legii".
     Contrabanda cu tigari a scazut ca urmare a eforturilore facute in acest sens, a mai spus reprezentantul BAT.
     Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania, considera ca inca suntem departe de media europeana a comertului ilegal cu tigarete, de 10%. "Evolutia fluctuanta a contrabandei de la inceputul anului si pana acum ne determina sa fim precauti in a previziona un trend real de scadere", a precizat doamna Olaru, adaugand: "Traficul ilegal si contrafacerea sunt incurajate de lipsa unor solutii de dezvoltare regionala pentru anumite zone ale Romaniei, unde comertul ilicit reprezinta singura sursa de venituri pentru o mare parte a populatiei. Pe langa o abordare in context economic largit a acestui fenomen, reiteram faptul ca este nevoie de o Strategie Nationala de Combatere a Comertului ilegal cu tigarete, care sa implice toti factorii cu putere de decizie asupra industriei, in materie de reglementare, politici fiscale si terminand cu autoritatile de aplicare a legii".
     In ultimele luni, autoritatile au facut confiscari in domeniu, au capturat tigarete ascunse in rezervoare de benzina, in cherestea sau lipite pe corp, a evidentiat Adrian Pirau, Director Comercial, Imperial Tobacco Romania. "Institutiile statului competente in combaterea contrabandei nu pot, insa, compensa lipsa de predictibilitate in care ne desfasuram activitatea in momentul de fata, situatie care este de natura sa determine cresterea comertului ilegal", a spus domnia sa, precizand: "Pentru a evita viitoare perturbari majore ale pietei, cea mai buna solutie ar fi ca, in privinta transpunerii Directivei tutunului, sa se permita adaptarea productiei pe parcurs, in paralel, dupa vechea si dupa noua lege, astfel incat sa fie respectat termenul de piata curata, 20 mai 2017, cand vor trebui comercializate doar produse conforme. Ori de cate ori au ocazia, pentru a justifica lipsa de transparenta si dialog eficient, reprezentantii Ministerului Sanatatii invoca infringementul. Insa Romania avea deschise, la sfarsitul anului trecut, peste 50 de astfel de proceduri, iar in prezent este intarziata transpunerea in legislatia nationala a nu mai putin de 44 de directive europene".
     In luna iulie, regiunea nord-est continua sa fie cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete, cu toate ca piata neagra a scazut cu 15,2 puncte procentuale fata de luna mai. Regiunile vest, sud-vest si nord-vest detin, de asemenea, cote importante (23%, 22,9% respectiv 21,1%). Din punct de vedere al provenientei, ponderea "cheap whites", se afla in crestere (plus 2,5 p.p. fata de mai) si continua sa detina cea mai mare cota (59,9%) din totalul pietei negre. Produsele provenite din Moldova, Ucraina si Serbia se mentin la nivel relativ constant (15,7%, 16,5%, respectiv 1,8%)", potrivit lui Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.
     Dorel Fronea, vicepresedintele ANAF si coordonatorul Autoritatii Vamale din Romania, a declarat: "Autoritatea Vamala se afla intr-un amplu proces de reorganizare, cu scopul eficientizarii si transformarii institutiei in principalul pilon de cooperare vamala in regiune. Efectele pozitive ale acestui proces sunt deja vizibile: in doar doua luni de cand am inceput sa functionam intr-o noua structura, contrabanda cu tigarete a scazut cu doua puncte procentuale. Un element important al transformarii organizationale a Vamii este reinfiintarea echipelor mobile, cel mai eficient mijloc de combatere a comertului ilegal, alaturi de echipamentele de scanare. In momentul de fata, finalizam strategia de reoperationalizare a echipelor canine, urmand sa fie disponibile in punctele vamale din toata tara un numar de circa 40-50. Am convingerea ca Autoritatea Vamala va deveni una dintre cele mai importante institutii ale statului, cu beneficii majore pentru veniturile bugetare ale tarii si implicit ale Uniunii Europene".
     Pentru reducerea contrabandei pe viitor, sunt necesare mai multe schimbari legislative, pe care industria tutunului impreuna cu autoritatile de aplicare a legii le solicita de ani de zile. Astfel, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunilor de evaziune fiscala si de contrabanda cu tigarete, este necesara clarificarea situatiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria si Bulgaria, precum si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara in zona de competenta a acestora - piete, oboare, statii de metrou, arata comunicatul de presa transmis de reprezentantii industriei.
     Marii producatori de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeana pentru combaterea comertului ilegal cu produse din tutun si sustin instituirea, din sumele alocate Romaniei ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite in lupta impotriva contrabandei cu tigarete.
     Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa sectorul petrolier. In 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, insemnand accize, TVA, taxe si contributii. Suma reprezinta aproape 2% din PIB sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.   


(304 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Novel Research: "Contrabanda cu tigari a scazut la 14,9%" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.78709006309509 seconds.