Marți, 05 Iulie 2005 - 08:28 AM Aleg.RO: UE ne incurca votul in Parlament

Publicat de: Lucian Gheorghiu

Cotidianul Delegarea de catre partidele parlamentare a 35 de euro-observatori complica si mai mult raportul putere-opozitie din Senat si Camera Deputatilor. Riscul e ca, la legile organice, coalitei sa-i lipseasca mereu citeva voturi. Deputatii nu au reusit ieri sa rezolve problema, oscilind intre mai multe solutii de compromis. Liderii PNL si PD sint constienti ca, din 26 septembrie a.c., actuala Coalitie va avea dificultati pentru a trece singura legile organice prin Camera Deputatilor. La ora actuala, PNL+PD+UDMR+PC+Minoritati au 170 de „voturi“ - asta in cazul in care nu se inregistreaza defectiuni. Pentru a trece o lege organica sint necesare 166 de voturi. Prin participarea in calitate de europarlamentari a 12 deputati din partidele mai sus amintite la lucrarile Parlamentului European, Coalitia va mai avea (cu ministri cu tot) 158 de voturi.
Vot prin corespondenta sau prin delegare

Daca la Senat, in viitorul regulament s-a introdus votul prin corespondenta pentru euro-observatori, in schimb la Camera Deputatilor nimeni nu s-a gindit pina ieri la situatia nou-creata si la posibilele ei consecinte. Liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, ne-a declarat ieri ca o solutie in acest caz ar consta in programarea sedintelor de vot final in zilele in care euro-observatorii au activitate in tara. Propunerea lui Nicolaescu prezinta insa o serie de inconveniente. Atunci cind un proiect este votat pe articole, s-ar putea sa nu existe majoritatea simpla necesara si legea sa iasa strimb. Vicepresedintele Comisiei pentru Regulament, Mircea Iustian (PNL), va propune astazi urmatorul amendament: vot prin delegare. „Este cea mai echitabila varianta. Cel care este plecat la Parlamentul European nominalizeaza un coleg de partid care va vota pentru el atit in sedintele din comisia de specialitate, cit si in plen, indiferent ca va fi vorba de vot pe articole sau vot final”, spune Iustian.

In Marea Britanie votul se deleaga unui adversar

Mircea Iustian nu neaga valabilitatea celorlalte variante - zi speciala pentru vot final si vot prin corespondenta -, dar considera delegarea ca fiind cea mai completa. „Din cite stiu eu, sistemul functioneaza si in alte tari pentru parlamentarii aflati in diferite misiuni oficiale. In Marea Britanie, parlamentarul plecat in misiune deleaga votul sau unui coleg din opozitie. Votul prin delegatie este intotdeauna opus celui pe care il exprima parlamentarul imputernicit sa voteze pentru un coleg aflat in strainatate”, a conchis Iustian.


(617 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Lucian Gheorghiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

UE ne incurca votul in Parlament | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60655999183655 seconds.