Joi, 04 August 2016 - 05:21 AM Aleg.RO: CNMR reactioneaza la pensiile speciale si cere referendumuri de demitere a parlamentarilor. Politicienii pot primi pana la 6000 lei in plus

Publicat de: ---

ziarulfinanciar

Coalitia Nationala pentru Modernizarea Romaniei (CNMR) propune modificarea legislatiei astfel incat sa poata fi organizat un referendum local in circumscriptie de demitere a parlamentarului in masura in care acesta nu isi va desfasura activitatea corespunzator . Propunerea vine ca reactie la Legea privind pensiile speciale pentru parlamentari, care a intrat in vigoare de la 1 august. Un politician cu trei mandate poate primi pana la 6.000 de lei in plus.

CNMR va propune modificarea legislatiei astfel incat sa poata fi organizat un referendum local in circumscriptie de demitere a parlamentarului in masura in care acesta nu isi va desfasura activitatea corespunzator.

La momentul adoptarii atat a Legii privind pensiile speciale pentru parlamentari, cat si a Legii pentru modificarea art. 45 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor (15 decembrie 2016), CNMR protesta vehement fata de hotararile luate in acest sens de Parlamentul Romaniei, considerand atunci ca este atat un act de sfidare a drepturilor omului, cat si unul de discriminare", a transmis CNMR, intr-un comunicat.

Daca legea care stabileste acordarea, din 2017, de pensii speciale pentru alesii locali a fost pentru declarata pentru a doua oara neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), legea privind pensiile speciale pentru parlamentari nu a intampinat oprelisti si a intrat in drepturi.

Astfel, peste 600 de fosti parlamentari vor primi, incepand de ieri (luni), pensii speciale pe langa pensia de stat: de la 1.500 de lei in plus pentru un politician cu un mandat efectuat in intregime pana la aproximativ 6.000 de lei in plus pentru cei care au la activ trei mandate. Si toate acestea in detrimentul si spre sfidarea cetatenilor Romaniei, in conditiile in care pensia medie in Romania este de cca 900 de lei, se arata intr-un comunicat al Coalitiei Nationale pentru Modernizarea Romaniei.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pensiilor speciale pentru parlamentari la sfarsitul anului trecut, dupa ce actul normativ a fost reexaminat de Parlament. Presedintele nu mai putea respinge proiectul de lege, singura cale de atac ar fi fost doar o contestatie la Curtea Constitutionala.

Pe 21 iunie 2016, Senatul a adoptat si propunerea legislativa privind pensiile speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene. Proiectul a intrunit 101 voturi pentru, 6 abtineri si un vot impotriva.

Magistratii CCR au decis pe 20 iulie ca Legea pensiilor speciale pentru alesii locali este neconstitutionala. Au luat aceasta decizie pentru a doua oara, in urma unei noi sesizari depuse de Executiv.

Potrivit art.147 alin.(1) lit.c) din Constitutie, dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare constatate ca fiind neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale, daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei.

Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.

 


(288 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

CNMR reactioneaza la pensiile speciale si cere referendumuri de demitere a parlamentarilor. Politicienii pot primi pana la 6000 lei in plus | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71546602249146 seconds.