Miercuri, 03 August 2016 - 05:11 AM Aleg.RO: Meci de pregatire cu vuvuzele in pauza campionatului politic

Publicat de: ---

Bursa      Prin consensuala decizie de non-combat si cedarea benevola a puterii executive unui lot incropit din jucatori semi-anonimi de la echipe obscure din tara sau strainatate, partidele politice din fruntea clasamentului au dorit sa-si ofere ragazul necesar pregatirii decisivei confruntari din noiembrie . Un astfel de ragaz era necesar si a fost exploatat de la caz la caz: s-au schimbat conducatori de joc sau antrenori (Dragnea - in, Ponta - out), au fuzionat echipe cu loturi insuficient de competitive individual (PMP& UNPR), se incearca excluderea din campionat a celor banuiti ca fiind dispusi a ceda puncte pe teren propriu (Tariceanu, ALDE), se lupta pentru promovare (USR) sau se incearca in mod straniu evitarea prin ignorare si inactiune a unei probabile contraperformante de rasunet (PNL).
     Instalarea acestui armistitiu de forma unei "come auto- induse" mediului politic romanesc a limitat drastic disputele si atacurile inter-partinice, singura forma de promovare a politicienilor in lipsa unor programe coerente si convingatoare, de altfel inutile datorita dezinteresului electoral (Primaria Bucurestilor este exemplul cel mai sugestiv in acest sens!).
     Starea de acalmie politica, accentuata spre limitele letargiei de canicula lunii ce tocmai s-a incheiat, fara ca luna august sa ofere perspectiva vreunei schimbari, fiind incompatibila cu profilul adeptilor "luptei continue" comercial promovate de Che Guevara, trebuiau identificate identitati din afara armistitiului politic care sa fie luate in colimator. Astfel, fara multa dificultate a fost identificata, sub forma unui meci de pregatire, o tinta ideala: Banca Nationala a Romaniei. De ce ideala? In primul rand, nu poate fi catalogata ca apartinand unui partid politic sau altuia, deci nu se incalca armistitiul. Apoi, rolul si activitatile sale sunt caracterizate de o complexitate al caror inteles nu poate fi lamurit prin simpla lecturare a articolelor Wikipedia, totul dublat de obligativitatea unei inerente discretii obligatorii pentru evitarea consecintelor accesului neautorizat sau prematur la informatii sensibile.
     Critica este departe de a fi o activitate reprobabila, fiind chiar necesara. Nu exista banca centrala care, intr-un moment sau altul, sa nu fie supusa criticii. Spre deosebire de chimie sau de fizica, in domeniul economic-financiar, modelarea nu are decat o eficienta limitata de imposibilitatea identificarii, cuantificarii corecte si controlarii comportamentului tuturor variabilelor cu impact asupra activitatii acestui domeniu. Situatiile cand o estimare economic-financiara se realizeaza integral sunt extreme de rare si, de fapt, consecinta a unor factori neavuti in vedere, dar favorabili!
     Banca Nationala a Romaniei este criticabila, la fel cum este criticabila orice institutie. Cea mai buna dovada o constituie chiar propriile rapoarte, din care sunt extrase datele aduse in discutie. Credibilitatea bunelor intentii este, insa, serios afectata atunci cand critica, influentata de succesul facil al emisiunilor "de tip pamflet", se identifica acestora.
     Astfel, este greu de inteles legatura dintre seriozitatea institutiei si corectitudinea politicii sale, pe de o parte si, pe de alta parte, nivelul salariilor conducatorilor sai sau capacitatea cilindrica a autoturismelor pe care le conduc, apartenenta sau nu la organizatii oculte ... Este greu daca nu imposibil de acceptat faptul ca FMI, ECB sau alte organisme internationale nu s-au raliat initiativei deputatului Zamfir doar pentru ca asa le-a cerut BNR. Discrepanta dintre sutele de mii de cazuri ce au impresionat si determinat pe initiatori sa promoveze Legea darii in Plata si cele cateva sute de cazuri concrete de transpunere in practica a prevederilor legii deja amenintata de desuetudine, nu poate fi imputata BNR.
     Mai mult sau mai putin intamplator, intrarea DNA in scena si acuzatiile formulate la adresa vice-guvernatorului Olteanu pun neindoielnic institutia Bancii Nationale si Conducerea sa intr-o pozitie delicata, dar ostentativitatea entuziasmului public exprimat de anumiti opinenti se va dovedi prematura. Sa ne gandim, comparativ, la Christine Lagarde.
     Poate ca acuzatia la adresa lui Bogdan Olteanu se va dovedi reala, dar cazul este deocamdata inca un motiv de a ne intreba asupra legaturii dintre aceasta presupusa fapta de coruptie si altele similare si modul de finantare a campaniilor si activitatii partidelor politice, aceasta din urma constituind un subiect doar timid si sporadic abordat de presa si, aparent cel putin, de loc de organele abilitate!
     Pe scurt, strategia ofensivei impotriva BNR seamana izbitor cu aceea a cuceririi legendarei cetati a Ierihonului, cea mai veche asezare urbana actuala, ale carei ziduri au cazut dupa ce anticii asediatori au mers in jurul orasului fortificat zilnic, timp de sapte zile sufland in sapte trompete, un fel de vuvuzele.
     Pana in noiembrie, cand armistitiul incetand, BNR va fi trecuta in rezerva!   


(111 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Meci de pregatire cu vuvuzele in pauza campionatului politic | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.1250879764557 seconds.