Marți, 02 August 2016 - 05:00 AM Aleg.RO: Board-ul BNR se intruneste joi in opt membri, dupa ce Bogdan Olteanu a demisionat din functia de viceguvernator. In istoria post-decembrista mai exista o singura situatie cand consiliul BNR a ramas in

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Claudia Medrega 01 .08.2016

Consiliul de administratie al Bancii Nationale se intruneste joi in cea de-a sasea sedinta de politica monetara din acest an, de aceasta data in opt membrii, dupa ce Bogdan Olteanu (45 de ani) a demisionat din functia de viceguvernator, pozitie pe care o ocupa din 2009 incoace, fiind la al doilea mandat.

Bogdan Olteanu a fost retinut de DNA si este acum plasat in arest la domiciliu de instanta suprema in cazul unei presupuse mite de un milion de euro. Este pentru prima data cand un oficial al BNR este acuzat de fapte de coruptie si prima demisie a unui membru al board-ului bancii centrale in acest mod.

Banca centrala a transmis ca activitatea institutiei se desfasoara normal, atributiile lui Olteanu urmand a fi preluate conform procedurilor interne in vigoare de catre ceilalti membrii ai conducerii executive.

In istoria post-decembrista mai exista o situatie cand primul board al BNR a ramas incomplet, dupa disparitia din cauze naturale a unui membru neexecutiv. Atunci, Consiliul de administatie al BNR a functionat in opt membrii timp de mai bine de un an pana la expirarea mandatului.

De aceasta data, este mai putin probabila functionarea incompleta a Consiliului de administratie al BNR pe termen mai lung avand in vedere ca ramane vacanta o pozitie executiva. Actuala conducere a BNR isi termina mandatul in 2019.

Avocatul lui Bogdan Olteanu a confirmat faptul ca fostul presedinte al Camerei Deputatilor a demisionat din functia de viceguvernator al BNR, conform agentiei Mediafax. Potrivit avocatului sau, Bogdan Olteanu a luat aceasta decizie pentru ca nu vrea ca imaginea Bancii Nationale sa fie afectata de cazul penal in care este implicat.

Demisia lui Olteanu urma sa fie adresata Parlamentului, care l-a numit in functia de viceguvernator, si nu ajunge la Banca Nationala, potrivit unor surse apropiate discutiilor. Copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat ca liberalii sunt indreptatiti sa nominalizeze un membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale in locul lui Bogdan Olteanu, afirmand capana la 1 septembrie institutia poate functiona si cu un om in minus, conform Mediafax. Parlamentarii sunt in vacanta pana la toamna.

Conform legii, cei noua membri ai conducerii BNR, patru executivi si cinci neexecutivi, sunt numiti de Parlament, la propunerea comisiilor de specialitate, pentru un mandat de cinci ani.

BNR a precizat intr-un comunicat ca ancheta DNA vizeaza fapte care s-au petrecut inainte ca Olteanu sa ajunga viceguvernator, in toamna lui 2009, astfel ca nu are nicio legatura cu activitatea pe care a depus-o la banca.

Bogdan Olteanu, unul dintre tinerii oameni politici cu o cariera si o ascensiune politica impresionanta, a fost eliberat vineri noaptea, dupa 24 de ore de la retinerea sa de catre DNA pentru o acuzatie de trafic de influenta care ar fi avut loc in 2008, in perioada cand detinea functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Olteanu este acuzat ca ar fi primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vintu pentru a-l sustine in functia de guvernator al Deltei pe Liviu Mihaiu. Olteanu a admis ca a vorbit cu Sorin Ovidiu Vantu despre pozitia de guvernator al Deltei, dar respinge categoric ipoteza ca ar fi luat mita in schimbul numirii lui Mihaiu in aceasta functie.

 

 

 


(164 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Board-ul BNR se intruneste joi in opt membri, dupa ce Bogdan Olteanu a demisionat din functia de viceguvernator. In istoria post-decembrista mai exista o singura situatie cand consiliul BNR a ramas in | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.6777970790863 seconds.