Miercuri, 27 Iulie 2016 - 05:28 AM Aleg.RO: INTACT MEDIA GROUP. SPORTUL – Disciplina cheie pentru dezvoltarea personala

Publicat de: ---

jurnalulnational Vezi galeria foto (adsbygoogle = window .adsbygoogle || []).push({});

În 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney, Ion Tiriac transmitea autoritatilor si intregii lumi sportive romanesti un mesaj dur, greu si aproape de neacceptat pentru o tara obisnuita cu inalta performanta sportiva. „E nevoie de un spirit nou. Va fi dezastru peste cativa ani!”, spunea Ion Tiriac, cu intelepciunea si viziunea unui geniu sportiv si antreprenorial. Astazi, 16 ani mai tarziu, dezastrul defineste o realitate, aceea a sportului romanesc, deopotriva cel de performanta si cel de masa, cel profesionist, dar si cel amator. Legi alambicate, neaplicate sau prost implementate, strategii intinse pe sute de foi ingalbenite prin sertare ministeriale, lipsa unei viziuni, lipsa unei continuitati la nivelul Executivului, dar si revolutia tehnologica ce a tintuit copiii in fata monitoarelor sunt doar cateva dintre elementele care au creionat noua stare dezastruoasa a sportului romanesc. Adunati in jurul aceleiasi mese, campioni mondiali, membri ai Guvernului, primari, deputati, presedinti de Federatii, sefi de sindicate, de ONG-uri din mediul sportiv, toti sunt de acord ca sportul romanesc trebuie sa devina o prioritate nationala. Solutii par sa existe de fiecare parte a baricadei. Ceea ce pare sa lipseasca insa este mintea limpede, cea care sa centralizeze si sa armonizeze toate aceste posibile solutii si, mai ales, cea care sa le execute, sa le puna in practica.

 

“E minutul zero in care trebuie sa salvezi natiunea, acest genocid cu sportul in ultimii 27 de ani e inadmisibil. Am fost cu caciula in mana la fiecare guvern. Nu e prioritate. E cea mai mare prioritate pentru salvarea natiunii. Începem cu cel de 2 ani, nu suntem aici pentru sport, suntem aici pentru ca acel copil sa invete sa fuga ca lumea, sa se dea peste cap ca lumea si din milioanele astea de copiii sa cernem si sa scoatem o Nadia, o Lipa. Marii campioni sunt exceptii, nu ne trebuie exceptii, sa dea Dumnezeu sa ploua cu ele, dar nu ajunge. (...) Ce a facut Orban peste granita? A facut din sport numarul 1 ca urgenta. Dupa 5 ani se vad rezultatele. Ce ar fi la o tara din asta un program, 3 miliarde pentru natiune, unul la Sanatate, unul la Educatie si unul la Sport? Trebuie sa facem acest program de 3 miliarde de euro pentru salvarea natiunii cu un plan la care trebuie sa fie si Opozitia la masa”, a spus Ion TIRIAC in cadrul dezbaterii “SPORTUL – Disciplina cheie pentru dezvoltarea personala”, organizata de Intact Media Group si moderata de Alessandra Stoicescu.

 

Dezbaterea a reunit personalitati marcante din domeniul sportiv, dar si reprezentanti ai Guvernului, Parlamentului, administratiei locale, mediului de business si ONG-urilor printre care: Ion TIRIAC, Ilie NASTASE, Virgil STANESCU, Presedinte Steaua CSM EximBank, Vasile DÎNCU, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Prof. univ. dr. Mircea DUMITRU, Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Elisabeta LIPA, Ministrul Tineretului si Sportului, Gabriela FIREA, Primarul General al Municipiului Bucuresti, Alin Petrache, Presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Robert Sorin NEGOITA, Presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania si Cristian Erbasu, Director General Constructii Erbasu.

 

Un mesaj dur catre autoritati a transmis si Ilie NASTASE. „Un buget mare pentru sport ne-ar trebui, mai mult de 3 miliarde de euro, sa avem si noi o tara sanatoasa. (...) Am lasat sportul sa moara. Trebuie sa schimbam situatia. Suntem in 2016. Sa ne uitam la Spania, Franta, tari care au investit mult in sport. Cine nu ne lasa? Noi pe noi, romanii pe romani! Haideti sa ne trezim!”, a spus fostul mare campion.

 

Sportul ar trebui sa devina subiect in CSAT, ca prioritate nationala, sustine si Alin Petrache, Presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. „Dimensiunea performantei din acesti ani e direct proportionala cu implicarea financiara si manageriala din ultimii 26 de ani a guvernelor si a societatii civile. Atat am investit, asta avem! (…) Propun un acord national pentru sportul romanesc. Am mai facut-o in 2014. Azi, aici, cu majoritatea decidentilor, cu mari campioni, sa facem un acord pe 10 ani, pe 20 de ani. (…) Sportul in Romania e o piramida. Avem sport de elita, avem mijlocul acestei piramide, sportul de performanta facut de federatiile nationale, iar ceea ce nu mai avem azi e sportul de masa si acele competitii minunate pe care guvernele le-au pus la dispozitia acestor federatii nationale de unde si-au tras seva ca mai apoi sa avem mari campioni”, a explicat Alin Petrache.  

 

Bani ar exista, nu exista insa organizare si viziune, o spune chiar Vasile DÎNCU, Viceprim-ministru si Ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. „Salile de sport exista, dar fara un proiect national n-au sens, nici nu stim ca sunt. În ele se face sport, dar probabil neorganizat. Avem nevoie de consens politic. (…) Noi facem infrastructura, care e o cheltuiala publica, dar nu avem la ea un program strategic asociat ca sa o si folosim. (…) Sportul ar trebui sa fie prioritatea numarul 1. (...) Bugetul Romaniei ar putea sa suporte pentru aceste proiecte o suma mai mare, dar trebuie gestionata intr-un proiect in care sa schimbam cu adevarat viziunea”, a mai spus vicepremierul DÎNCU.

 

Timpul insa nu pare niciodata a fi de partea Romaniei. Ion TIRIAC a vorbit despre nevoia de actiune imediata, despre inutilitatea cuvintelor goale si urgenta faptelor. „Problema nu e noua, solutia nu exista insa in acest moment. Ea nu poate fi rezolvata decat de Executivul politic, iar noi, cei de pe margine, comitet, federatii, putem numai sa urmam. (…) Am fost la presedinte cu caciula in mana. I-am spus «faceti ceva si pentru sport ca ne ducem in jos». Logic, a zis da, dar fara un plan aproape cincinal la care toata lumea sa participe, pe care sa-l accepte si sa-l duca mai departe, nu ajungem nicaieri. (...) Federatiile nu pot trai azi pentru ca societatea romaneasca inca nu le poate garanta ce se garanteaza in alte tari din punct de vedere financiar, moral, social si nu pot supravietui singure fara sa fie finantate de la stat. Sportul general, nu cel de masa, trebuie finantat din bani publici. Suntem in situatii care nu au iesire”, a spus Ion TIRIAC. „Eu maine dimineata pun 50 de milioane de euro pe masa, dati si dumneavoastra 50 de milioane, ca le aveti, si sa facem marketing, sa facem administratie, sa facem Facultatea (n.a. UNEFS) aia sa nu mai continue in grajd”, l-a indemnat Ion TIRIAC pe vicepremierul Vasile DÎNCU.

 

Problemele pe marginea carora s-a discutat pe larg in cadrul dezbaterii organizate de Intact Media Group au fost redeschiderea curtilor scolare, acordarea de burse sportive de excelenta, legea sportului, implicarea autoritatilor locale in crearea de proiecte sportive pentru comunitati, schimbarea mentalitatii parintilor prin incurajarea acestora sa acorde mai multa atentie activitatilor sportive necesare in procesul de educare si formare a copiiilor lor, despre crearea infrastructurii pentru desfasurarea de mari evenimente sportive in Romania, dar si despre legea sponsorizarii, al carei cadru nu incurajeaza sustinerea sportului de catre entitati private.

 

„Am pornit un proiect pentru redeschiderea curtilor scolare, impreuna cu Romanian Business Leaders, cu Primaria Bucurestiului, sa gasim o solutie de accesibilitate pentru orice copil. Pe vremea noastra, in curtea scolii ne-am apucat de sport. De ce e inchisa curtea scolii? Propun un sistem: centralizam acest lucru, pe baza de card, ai control in privinta celor care intra in curte, se pot organiza evenimente. E un cost mic, scalabil, astfel incat copiii nostri sa aiba un loc de joaca in curtea scolii”, a explicat Virgil STANESCU, Presedinte Steaua CSM EximBank. Proiectul are deschidere si la nivelul administratiei centrale. „Cand au aparut violente legate de curtea scolii, dintr-o ratiune securitara, toata lumea s-a panicat si dupa aia s-au inchis curtile din ratiuni de securitate. Putem sa facem programe de investitii pentru a redeschide curtile scolile, dar in multe locuri curtea scolii a devenit baza sportiva, folosita insa din ratiuni economice, inchiriata. Faceti un proiect viabil si va asteptam la minister”, i-a transmis vicepremierul Vasile DÎNCU.

 

Ministerul Tineretului si Sportului se pregateste de lansarea in dezbatere publica a noii legi a sportului, dar lucreaza in paralel si la o serie de proiecte care sa ajute dezvoltarea sportului romanesc, asa cum este platforma digitala cu ajutorul careia se va sti exact cati sportivi, cati antrenori si cate cluburi sportive, de stat sau private functioneaza in Romania, dar si Programul National „Sportul pentru toti”.

 

 „Din 2004 Romania nu mai are o strategie nationala de dezvoltare a sportului. Dupa ce trecem de dezbaterea pentru modificarea legii sportului, vom face o dezbatere si pentru aceasta strategie. Cu cat vom avea mai multe dezbateri si fiecare ne vom expune problemele si punctele de vedere, sunt ferm convinsa ca si lucrurile se vor indrepta catre directia dorita de toti. (...) Sustin sportul, nu e niciun dubiu, atat in afara orelor, cat si in timpul orelor de educatie fizica, dar sustin si sportul de performanta. Se impune optimizarea modului de organizare si desfasurare a orei de educatie fizica, atat din punctul de vedere al numarului de ore de sport pe saptamana, cat si in ceea ce priveste continutul orei de educatie fizica. O practicare organizata si sistematizata a exercitiului fizic, adaptat fiecarei categorii de varsta, e necesara de la gradinita pana la invatamantul universitar (...) Avem multe competitii pe hartie, dar fara o baza de selectie reala care sa duca la practicarea sportului de masa astfel incat sa se regaseasca si in sportul de performanta”, a precizat Elisabeta LIPA, Ministrul Tineretului si Sportului.  

 

„Noi nu mai percepem corect care e rolul formativ al educatiei fizice si al practicarii sporturilor, iar asta e reflectat in reducerea orelor de educatie fizica. Scade alarmant numarul copiilor care practica sportul sub diferite forme. Asistam la diluarea performantelor sportive ale Romaniei pe plan international. E lipsa de viziune si o lipsa de consecventa. Aceste carente in privinta educatiei sportive atrag dupa sine si o crestere a comportamentului social deviant”, a completat si Prof. univ. dr. Mircea DUMITRU, Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

 

Reprezentantii administratiilor locale prezenti la dezbatere au prezentat mai multe solutii pe care primariile le pot pune in aplicare pentru diminuarea problemelor din sectorul sportiv. „Tema sportului nu ar trebui sa fie o tema la periferia societatii, de care ne aducem aminte doar cand lacrimam si ne emotionam cand tricolorul se ridica pe cele mai inalte culmi. Acest subiect ar trebui sa fie o prioritate, pe cele doua coordonate, sportul de masa si sportul de performanta”, a punctat Gabriela FIREA, Primarul General al Municipiului Bucuresti.

 

Edilul Capitalei a explicat ca a inceput deja sa rezolve unele dintre probleme, in parteneriat cu Ministerul Sportului, dand ca exemplu situatia clubului de kaiac-canoe Dinamo. De asemenea, Gabriela FIREA si-a anuntat sprijinul pentru redeschiderea curtilor scolilor din Capitala si a dat asigurari ca primaria va face tot ce ii sta in putinta pentru a asigura costurile si resursele necesare in privinta pazei si supravegherii medicale a curtilor scolare in intervalele in care sunt deschise.

 

„I-am propus doamnei primar sa facem un campus – scoala vocationala pe sport, una din putinele din tara. O sa facem un parteneriat sa oferim cazare copiilor care vin in campus”, a adaugat si Robert Sorin NEGOITA, Presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania si Primar al sectorului 3 din Capitala. Negoita a mai precizat si ca exista un deficit foarte mare de sali de sport. „Jumatate din scolile din Bucuresti nu au sali de sport. Avem multe scoli in Capitala si in municipii, scoli de peste 1.000 de elevi, care nu au sali de sport. În Bucuresti nici macar bani pe POR nu mai sunt ca sa facem sali de sport”, a explicat Robert NEGOITA.

 

Într-un astfel de context, finantarea privata este nu doar ideala, ci necesara, nu doar pentru proiecte alaturi de administratiile locale sau chiar de administratia centrala, ci si pentru sponsorizarea diverselor echipe sportive. Obstacolul insa tot de aparatul de stat este determinat, de data asta de sectorul legislativ. „S-a discutat ca in zona privata implicarea e scazuta, doar la 5%. Dupa 25 de ani ne aflam poate la acelasi nivel de implicare ca in anii ’90. Acum, sponsorizarile se pot limita la cateva mii de euro. Conduc o companie care s-a implicat cu placere in sport, dar ne aflam intr-o situatia dureroasa. O echipa de fotbal traditionala, FC Arges, a disparut, dar Dacia se afla pe tricourile unor echipe de fotbal din strainatate. Este si din cauza acestei legi care limiteaza. Adevarata performanta nu se obtine doar cu cateva mii de euro. E vorba si de Codul Fiscal. Ar fi utila o modificare in acest sens in privinta publicitatii din zona sportului.(...) Nu avem o viziune de management asupra acestei filozofii a sportului”, a declarat Cristian Erbasu, Director General Constructii Erbasu.

Dezbaterea „SPORTUL – Disciplina cheie pentru dezvoltarea personala”, organizata de Intact Media Group, a fost sustinuta de Constructii Erbasu, Asociatia Municipiilor din Romania, EximBank Romania.

Intact Professional Debates multumeste tuturor partenerilor si participantilor care au contribuit la succesul acestui eveniment!


(521 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

INTACT MEDIA GROUP. SPORTUL – Disciplina cheie pentru dezvoltarea personala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.73112392425537 seconds.