Luni, 04 Iulie 2005 - 07:20 AM Aleg.RO: Geoana avertizeaza: Actuala guvernare nu ne va integra in UE la 1 ianuarie 2007!

Publicat de: Lacramioara Rosculet

gardianul O data cu apropierea publicarii Raportului de tara din 25 octombrie a.c., tot mai multe voci sustin ca integrarea Romaniei in UE va fi amanata cu un an. Motivele ar fi nerealizarea reformelor si nerespectarea promisiunilor facute la Bruxelles. Primul semnal a fost dat chiar de catre ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, in conditiile in care aceasta tara a preluat zilele trecute presedintia Uniunii Europene. "Nu putem spune ca Romania a indeplinit toate conditiile necesare. Este posibil ca aderarea sa fie amanata pentru 2008, situatia nu este clara”, avertiza Quayle. Si comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, s-a aratat pesimist in privinta aderarii Romaniei la 1 ianuarie 2007. El sustine ca guvernul de la Bucuresti inregistreaza intarzieri in aplicarea legislatiei concurentei economice, in lupta impotriva coruptiei, in securizarea frontierelor si in politicile agricole si de mediu. In plan intern, parerile sunt impartite. In timp ce opozitia avertizeaza asupra unei posibile amanari, reprezentantii Puterii cred ca integrarea Romaniei este in interesul UE.


Geoana: Scumpirile vor aduce o iarna foarte grea

PSD a atras atentia sambata, prin vocea liderului Mircea Geoana, ca Romania nu va deveni membra a UE la 1 ianuarie 2007, daca autoritatile nu-si respecta promisiunile facute la Bruxelles. El a precizat ca Marea Britanie, in noua sa calitate de presedinta a celor 25, este un arbitru care ne atrage subtil atentia asupra unei eventuale amanari a integrarii. Surse din PSD ne-au spus, de asemenea, ca, in calitate de membri ai Internationalei Socialiste, primesc tot mai multe semnale negative. "Ne tot vorbesc de 2008 si asta asa, ca sa ne spuna ceva”, au precizat sursele citate. Mircea Geoana a lansat si un atac dur la adresa Guvernului Tariceanu, pe care il acuza de incompetenta si ineficienta. "Rectificarea bugetului de stat inseamna esecul politicii fiscale a Guvernului”, a declarat el, la Iasi, citat de Mediafax. In plus, "cota unica de impozitare de 16% a fost o cifra inventata. Aceasta valoare a fost avansata fara nici un fundament serios, fara o consultare prealabila a organismelor financiare internationale. Geoana a avertizat asupra faptului ca "deficitul bugetar urmeaza sa fie acoperit prin taierea unor sume importante de la Invatamant si Sanatate”. El a adaugat ca se prefigureaza o inasprire a fiscalitatii care va duce implicit la majorari mari de preturi. "Pentru a inchide bugetul, Guvernul ne pregateste exact opusul la ceea ce ne-a promis in campania electorala: o majorare de taxe care va imbraca doua forme, fie o majorare de TVA, fie o majorare a accizelor, in special la combustibili”, a spus liderul PSD. In acest ritm, spune Geoana, iarna sigur nu va fi ca vara. "Majorarile de accize, combinate cu recentele scumpiri la utilitati, vor aduce romanilor o iarna deosebit de grea. Facturile la intretinere in lunile de iarna vor fi insuportabile.

Am calculat ca pentru un apartament cu 2-3 camere cheltuielile vor fi de circa 3-3,5 milioane de lei”, a explicat presedintele PSD.


Berceanu, increzator

Vicepresedintele Partidului Democrat, Radu Berceanu, a declarat: "Daca se va intampla ca integrarea Romaniei sa fie amanata, bineinteles ca toti cei din opozitie vor da vina pe Guvern, de fapt pe actuala putere. Dar daca e vorba despre vocile din afara tarii, este o alta problema. Cred ca acum nu este o chestiune care nu mai tine de noi, tine de UE si de actuala componenta. Au aparut deja probleme legate de Constitutia Europeana si de buget, iar in acest context o largire a Uniunii, cu inca doua tari, nu stiu cat de bine poate fi privita. Dar, oricum, am mai spus si altadata ca daca s-ar astepta momentul cand Romania ar fi compatibila cu UE, acesta s-ar putea sa nu vina niciodata. Dar nu asa stau lucrurile. Nu Romania intra in UE, ci UE intra in Romania. De fapt asa s-a intamplat cu multe dintre statele care sunt membre. Exista interesul ca UE sa fie puternica, pentru a echilibra situatia pe plan mondial si de aceea se extinde. Interesul este de ambele parti”.


(706 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Lacramioara Rosculet


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Geoana avertizeaza: Actuala guvernare nu ne va integra in UE la 1 ianuarie 2007! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.