Miercuri, 22 Iunie 2016 - 06:24 AM Aleg.RO: Senatul a respins proiectul de abilitare a Guvernului de a da ordonante pe perioada vacantei parlamentare

Publicat de: ---

Bursa

Senatul a respins, marti, proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara, fiind inregistrate 25 voturi pentru, 8 abtineri si 77 impotriva . Senatul este prima Camera sesizata, iar Camera Deputatilor este for decizional.

Parlament

UPDATE Este pentru prima oara cand o astfel de initiativa privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare este respinsa.

La dezbateri, senatorul PSD Serban Nicolae a anuntat ca grupul PSD voteaza impotriva abilitarii Guvernului de a emite ordonante in timpul vacantei parlamentare, aratand ca este in interesul Romaniei si al cetatenilor ca acest Guvern sa administreze numai chestiunile curente.

"E adevarat ca nu a existat un precedent de a respinge ca Guvernul sa emita ordonante in vacanta parlamentara, dar nu am avut un Guvern atat de prost. (...) In principiu, nu avem a da socoteala adversarilor nostri pentru votul nostru. Grupul PSD va vota impotriva proiectului de lege, este in interesul Romaniei, al romanilor ca acest Guvern sa exercite numai chestiunile curente", a spus Serban Nicolae, potrivit Agerpres.

Senatorul PNL Puiu Hasotti a aratat ca nu s-a intamplat niciodata sa fie respinsa solicitarea Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara.

"Nu o data in decursul anilor s-a votat in favoarea emiterii chiar la guverne care erau minoritare. Este vorba de a da un vot de a guverna in vacanta parlamentara. Fac apel la dumneavoastra sa dam dovada de normalitate", a afirmat Hasotti.

Senatorul ALDE Cristiana Anghel a sustinut ca Guvernul doreste sa emita ordonante in prea multe domenii, aratand ca, daca premierul doreste, in vara sa cheme parlamentarii.

Senatul este prima Camera sesizata, iar Camera Deputatilor este for decizional.

 

Abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe timpul vacantei parlamentare a primit marti aviz favorabil de la Comisia juridica a Senatului, dupa ce au fost respinse toate amendamentele celorlalte comisii parlamentare, urmand ca plenul sa se pronunte tot marti.

Proiectul va intra tot marti in plenul Senatului pentru vot in forma propusa de Executiv, dupa ce toate amendamentele formulate de celelalte comisii au fost respinse.Decizia din Comisia juridica vine dupa ce PSD amenintase, prin vocea presedintelui Liviu Dragnea, ca va limita posibilitatea Cabinetului Ciolos de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare.Principalele domenii de abilitare ale Guvernului sunt: finante publice si economie, dezvoltare regionala si administratie publica, sanatate, afaceri interne, justitie, cultura, fonduri europene, agricultura si dezvoltare rurala, transporturi, comunicatii si societate informationala.

Citeste si:  Tariceanu avertizeaza Guvernul Ciolos: Vom restrange posibilitatea de a da ordonante. Au avut o "performanta proasta"

In domeniul finantelor publice si economie, Guvernul doreste abilitare pentru rectificarea bugetului de stat si rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2016, modificarea si completarea legii privind Codul fiscal, precum si pentru autorizarea si plata obligatiilor financiare la organisme si organizatii internationale la care Romania este parte.De asemenea, referitor la dezvoltarea regionala si administratie publica, Executivul doreste modificarea si completarea ordonantei Guvernului privind infiintarea Companiei Nationale de Investitii(CNI), infiintarea Institutului National de Administratie si modificarea si completarea ordonantei Guvernului privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente.In domeniul afacerilor interne, sunt vizate masuri privind stabilirea si modificarea unor tarife pentru serviciile prestate in regim de urgenta catre populatie de Ministerul Afacerilor Interne, precum si modificarea unor acte normative in domeniul strainilor.Totodata, Guvernul intentioneaza sa emita acte normative privind cinematografia, patrimoniul arheologic si monumentele istorice si sa declare unele situri arheologice ca zone de interes national.In domeniul fondurilor europene, se doreste modificarea si completarea legislatiei referitoare la gestionarea fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020 si a legislatiei privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora.Guvernul mai solicita abilitare si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, organizarea si finantarea rezidentiatului, precum si pentru stabilirea unor masuri referitoare la semnarea acordurilor tehnice de utilizare a frecventelor radio in zonele de frontiera.


(211 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Senatul a respins proiectul de abilitare a Guvernului de a da ordonante pe perioada vacantei parlamentare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67682719230652 seconds.