Miercuri, 22 Iunie 2016 - 06:24 AM Aleg.RO: Transpunerea intarzie, controversele cresc, productia risca sa fie blocata

Publicat de: ---

Bursa      Directiva Europeana din domeniul tutunului (40/2014), care stabileste conditii noi pentru fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun si a celor conexe si care ar fi trebuit sa fie transpusa si la noi pana la data de 20 mai 2016, a condus la controverse intre industria de profil si autoritati . Pana in prezent, Directiva nu a fost transpusa in legislatia nationala.
     Recent, producatorii de tigarete au fost surprinsi ca, in timp ce Senatul a adoptat un proiect de transpunere a Directivei, Ministerul Sanatatii a postat pe site-ul sau un alt proiect, identic cu primul, care ar urma sa fie adoptat prin Ordonanta de Urgenta de Guvern.
     In acest context, reprezentantii sectorului de profil semnaleaza ca industria tutunului se afla intr-o "situatie fara precedent".
     Proiectul de Ordonanta prevede intrarea in vigoare si conformarea productiei la data publicarii acesteia in Monitorul Oficial, normele de aplicare urmand sa fie adoptate in termen de 30 de zile de la aceasta data, avertizeaza sursele citate, apreciind: "Rezulta ca trecerea la noile cerinte de productie ar trebui facuta intempestiv, la data publicarii Ordonantei, data care nu poate fi anticipata, fara sansa finalizarii activitatilor necesare noii productii (introducerea in procesul de fabricatie a noilor materiale si echipamente). In plus, intre data intrarii in vigoare astfel cum este prevazuta de proiectul de Ordonanta de Urgenta si aparitia normelor, productia va fi blocata, nemaiputand produce conform actualelor prevederi ale legii si necunoscand continutul normelor de aplicare".
     In aceste conditii, reprezentantii din domeniu solicita acordarea unei perioade de tranzitie pentru conformarea productiei la noile cerinte.
     Totodata, cei din Ministerul Sanatatii s-au aratat mirati de nelamuririle industriei, precizand ca, pe site-ul ministerului de resort, au fost postate inca din luna februarie fisiere si fotografii cu mesajele care vor fi puse pe pachetele de tigari si ca acestea nu vor fi modificate in textul normelor de aplicare. Referitor la metoda de rulare a ilustratiilor pe pachetele de tigari, aceasta va fi stabilita printr-un Ordin de ministru care ar urma sa fie dat imediat dupa aprobarea Ordonantei, dupa cum ne-au spus surse din Ministerul Sanatatii. 

     *  LEGE SAU ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ?
     Conform Regulamentului Camerei Deputatilor, art.96 (4), daca un proiect de lege a fost aprobat de Senat, atunci el nu mai poate fi retras de catre initiatori (Guvernul, in acest caz).
     Dan Suciu, purtator de cuvant al Executivului in momentul redactarii articolului, ne-a spus ca, daca Parlamentul a inceput procesul de legiferare, atunci proiectul de Ordonanta nu mai poate intra si in Guvern.
     La unison, si Cristiana Anghel, secretar in Comisia economica, industrii si servicii din Senat, ne-a precizat ca reprezentantii Executivului "nu au voie" sa emita Ordonanta de Urgenta daca exista o lege pe traseu.
     * 
     *  Doar 16 state din 28 au transpus Directiva
     Din totalul de 28 de state membre UE, doar 16 au transpus Directiva Europeana din domeniul tutunului in legislatiile nationale pana la data limita de 20 mai 2016.
     In Romania, transpunerea intarziata se afla, in paralel, atat in Camera Deputatilor, fiind deja aprobata de Senat, ca Proiect de Lege, cat si pe site-ul Ministerului Sanatatii, ca Ordonanta de Urgenta, promovata abia pe 5 iunie.

 

 link: Parlamentul a interzis fumatul in locurile publice

 link: Producatorii: "Din cauza balbelor legislative, situatia este fara precedent"

 link: "Cand esti al doilea mare contribuabil, te astepti sa fii consultat, nu sfidat"

 link: PMI - investitii de 2 miliarde dolari in produsele cu potential redus de risc

 link: BAT solicita un calendar de implementare a Directivei care sa nu incurajeze contrabanda

 link: "Directiva UE si legislatia romaneasca - amenintari reale asupra industriei"

 link: Contrabanda cu tigari pe doua roti

 link: Directia Generala a Vamilor a confiscat 62 milioane tigarete

 link: Contrabanda cu tigari - in crestere

 link: Cazuri de contrabanda

 link: Politia de frontiera a retinut tigari de contrabanda de 105 milioane lei
 


(134 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Transpunerea intarzie, controversele cresc, productia risca sa fie blocata | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54831695556641 seconds.