Miercuri, 22 Iunie 2016 - 06:24 AM Aleg.RO: Senatul a aprobat pensiile speciale pentru alesii locali. Cine poate sa beneficieze de ele

Publicat de: ---

7plus

Senatul Romaniei a votat, marti, proiectul de lege prin care se acorda pensii speciale primarilor, informeaza Romania TV .

Senatul a votat pentru adoptarea legii privind pensiile speciale le alesilor locali Documente atasate: Forma revizuita a legii privind pensiile speciale pentru alesii locali

Proiectul a intrunit 101 voturi 'pentru', 6 abtineri si un vot 'impotriva'.

Potrivit celor adoptate, alesii locali vor primi pensii speciale dupa un mandat intreg. Nu vor beneficia de aceasta pensie cei care au fost condamnati definitiv cu executare in exercitarea functiei de ales local, primar, viceprimar, presedinte de consiliu judetean si vicepresedinte de CJ. Nu se pot cumula pensia de ales local si cea de parlamentar. Aceasta lege va intra in vigoare din ianuarie 2017, iar banii pentru pensiile alesilor locali vor fi acordati de la bugetele locale.

Senatorul PNL Octavian Motoc a sustinut, la dezbateri, ca initiativa legislativa are "o tenta populista".

Citeste si Vasile Dincu: Pensiile speciale pentru alesii locali nu reprezinta un lux. Este o cerere legitima

"E clar ca primarii din Romania lucreaza pentru comunitatile pe care le reprezinta si pentru munca lor nu sunt inca platiti la nivelul muncii lor. Salariul lor este mic in comparatie cu munca pe care o presteaza. Orice Guvern ar trebui sa aiba ca prioritate cresterea salariilor primarilor, insa, pentru fi consecventi, noi militam ca pensiile speciale sa nu existe. Pensiile trebuie sa se bazeze pe o contributivitate. In aceste conditii, grupul parlamentar liberal se opune acordarii de pensii speciale oricaror categorii sociale", a aratat Motoc.

La randul sau, senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a spus ca proiectul incalca decizia Curtii Constitutionale si pentru acest lucru raspunde majoritatea, adica grupul PSD.

Comisia pentru constitutionalitate a analizat in doua randuri si a pus in acord fiecare motivatie de neconstitutionalitate, ajungandu-se la un text constitutional, a sustinut senatorul PSD Ovidiu Dontu.

Legea privind pensiile speciale pentru alesii locali a fost declarata neconstitutionala de catre CCR, la sesizarea Guvernului. Legea a fost trimisa la Camera Deputatilor pentru a fi pusa in acord cu decizia judecatorilor de la Curte, care au aratat ca actul normativ discrimineaza intre categoriile de alesi locali, pentru ca nu li se aplica tuturor, si nu prevede sursa de finantare.

Noua varianta a legii, care stabilea printre altele ca pensiile speciale vor fi finantate de la bugetele locale, ca pensiile vor fi acordate pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene, consilierii locali si judetenii fiind in continuare exceptati de la lege, a fost respinsa de Camera Deputatilor. Trimisa catre Senat, care este camera decizionala, legea a fost adoptata.


(262 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

Senatul a aprobat pensiile speciale pentru alesii locali. Cine poate sa beneficieze de ele | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68272805213928 seconds.