Marți, 21 Iunie 2016 - 06:15 AM Aleg.RO: EXCLUSIV / Potopul de duminica a fost ratat de soft-ul de 47 de milioane de euro

Publicat de: ---

libertatea

In 2014, Apele Romane au inaugurat harta de risc de inundatii, un soft care contine datele topografice de langa cursurile apelor pentru a alerta localitatile in pericol de a ajunge sub ape . Inundatiile de duminica au avut loc si in localitati sigure, conform aplicatiei finantate prin fonduri europene.

Inundatiile provocate de ploile torentiale au afectat, conform datelor Ministerului Afacerilor Interne (MAI), 41 de localitati din judetele Bacau, Cluj, Hunedoara, Iasi, Neamt, Olt, Suceava si Vrancea, avand loc in sate, comune si orase considerate sigure in fata unui potop. Asta pentru ca din anul 2014, in baza unui proiect european care a costat 47 de milioane de euro, Apele Romane detine o harta de risc de inundatii care prezinta localitatile care sunt in calea unor eventuale revarsari ale apelor.

Viiturile au lovit mai multe localitati din Judetul Mures, printre care comunele Cuci si Bahnea. Conform aplicatiei care trebuie sa prevada potopul, Bahnea avea un risc mediu de inundare, iar Cuci – risc redus si risc mediu.

In baza datelor obtinute de la Apele Romane, la realizarea soft-ului hartilor de risc au contribuit mai multe firme prin furnizare de studii topo si hidrografice. In judetul Mures, datele au fost colectate de firma Blominfo, reprezentata de deputatul PSD Ionut Cristian Savoiu, contra unei sume de 800.000 de euro.

Niciun risc la Voronet

Suceava a fost un alt judet acoperit partial de ape, inclusiv turisti aflati la Voronet au fost evacuati. Cea mai grava situatie a fost la Horodnicul de Jos unde suvoaiele erau aproape de inaltimea unui gard, conform martorilor.

Daca la Voronet, pe harta de risc de inundatii, nu era niciun pericol de viitura, la Horodnicul de Jos erau prognozate sanse mari in cazul unor ploi puternice.

In bazinul hidrografic Prut-Barlad, datele pentru aplicatie au fost colectate si intergrate, in schimbul unei sume de 6 milioane de euro, de o asociere de firme condusa de Teamnet International, societate infiintata de deputatul Sebastian Ghita.

Si bazinul Jiului a fost lovita de potop. 4,5 milioane de euro a primit firma europarlamentarului Marian-Jean Marinescu, Cartotop, pentru a oferi datele necesare aplicatiei anti-inundatie.

Rolul acestei aplicatiei era sa releve localitatile in pericol de a fi acoperite de ape pentru a se ridica lucrari hidrotehnice de aparare a populatiei si nu numai. “Hartile de hazard la inundatii arata cu precizie ridicata extinderea zonei inundate si, in anumite situatii, vor putea sa ofere informatii referitoare la viteza apei, adancimea apei la viituri”, au explicat reprezentantii Apele Romane necesitatea investitiei.

 


(3021 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Libertatea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Libertatea:

EXCLUSIV / Potopul de duminica a fost ratat de soft-ul de 47 de milioane de euro | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65000915527344 seconds.