Miercuri, 15 Iunie 2016 - 04:46 AM Aleg.RO: "70 de banci - implicate in 800 de tranzactii frauduloase, in UE"

Publicat de: ---

Bursa      *  Nistor: "Doi cetateni letoni au deschis conturi bancare la toate marile banci din Bucuresti, folosind mai multe identitati false din Cehia"
     *  Nistor: "Criminalitatea cibernetica - o activitate fara granite"
       Criminalitatea cibernetica este o activitate fara granite, a spus Flavius Dorin Nistor, subcomisar de Politiei in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate, Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice) .
     Domnia sa a tinut sa mentioneze ca victimele criminalitatii cibernetice, asemeni banilor din conturi false, au aparut peste tot in lume.
     Fiecare fapta poate fi formata dint-un complex de infractiuni, apreciaza domnia sa, adaugand ca "este aproape imposibil sa iei toate masurile ca sa poti preveni un atac de piata".
     Flavius Nistor a declarat ca exista multe cazuri de activitati infractionale si ca "cel mai rau este ca se merge pe incredere", iar component umana, care este foarte importanta, ar trebui sa fie mai atenta in actiunile sale.
     Reprezentantul IGPR a oferit un exemplu de infractiune in domeniu - un avcocat polonez care dorea sa transfere o suma foarte mare in Caraibe a fost victima unui act de criminalitate cibernetica si a transferat 1,2 milioane de dolari catre un cont din Marea Britanie, care apartinea unui roman, tot victima si el, folosit de structurile de spalare a banilor.
     In acest context, domnul Nistor sustine ca, pe langa protectia tehnica, trebuie verificat contul, situatia aferenta etc., insa telefonic, nu prin email.
     "Noi avem dotarile, posibilitatile si sprijinul necesare ca sa cercetam infractiunile de acest gen", a tinut sa precizeze domnia sa.
     Flavius Nistor a vorbit si despre carausii de bani, care sunt proveniti din structurile infractionale si care, in multe cazuri, transporta bani cash.
     Sunt foarte multi carausi care nu constientizeaza ca sunt in acest lant, avand impresia ca desfasoara o activitate legala. Din punct de vedere penal, sunt foarte putine lucruri pentru care sa poti trage la raspundere o astfel de persoana, a explicat reprezentantul IGPR, mentionand ca respectivul individ poate fi sanctionat in relatia cu bancile, care au liste cu acesti carausi de bani, carora, printre altele, nu le mai fac conturi.
     De asemenea, mai sunt si cei care-i recruteaza pe carausi si sunt grupari specializate de carausi de bani, pentru retragerea sumelor din conturi si, ulterior, transferati prin mai multe conturi.
     DIICOT si IGPR au implementat o actiune de control, la inceputul anului in curs, atat la nivel national, cat si la nivel global.
     Controlul specialistilor la nivelul UE s-a soldat cu identificarea a 600 de carausi, 800 de tranzactii frauduloase, fiind implicate 70 de banci, 900 de victime si un prejudiciu raportat de 7,5 milioane euro. Au avut loc 190 de audieri, 80 de arestari si 20 perchezitii.
     In Romania au fost idenficati 134 de carausi de bani, fiind descoperite 198 de tranzactii frauduloase. Prejudiciul a fost de 2,4 milioane euro, conform lui Flavius Nistor, care a mentionat ca au fost 205 victime identificate, cinci dosare penale, 85 de audieri si 20 de perchezitii.
     Domnia sa a precizat: "In 2014, am fost informati de catre ONPCSB despre faptul ca mai multi cetateni din Republica Moldova au deschis conturi bancare, acestea fiind ulterior creditate cu diferite sume de bani din Germania.
     Autoritatile din Germania ne-au informat ca tranzactiile sunt frauduloase, provenind din comiterea unor atacuri malware (CITADEL si URLZone).
     La inceput banii au fost retrasi in numerar de la ghiseu si transportati in Moldova.
     Investigatiile au aratat faptul ca suspectii erau escortati la banci atat la deschiderea conturilor, cat si la retragerea banilor.
     Dupa ce am descoperit acest model si s-a inceput blocarea transferurilor, suspectii au schimbat tactica: inregistrare companii (contracte false pentru diferite sedii), folosire identitati false, folosirea unor carausi de alte nationalitati.
     Doi cetateni letoni au deschis conturi bancare la toate marile banci din Bucuresti, folosind mai multe identitati false din Cehia.
     Un cetatean moldovean a infiintat o companie care, la inceputul anului 2015, a primit de la o companie din Italia, in trei transe, suma de aproximativ 600.000 euro. Banii au fost transferati ulterior in mai multe conturi din strainatate si catre alti carausi".
     Printre tipurile de infractiuni prezentate de domnul Nistor se numara:
     Frauda informatica;
      Efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos;
      Falsificarea instrumentelor de plata electronica;
      Accesul ilegal la un sistem informatic;
      Interceptarea ilegala a unei transmisiuni de date informatice;
      Alterarea integritatii datelor informatice;
      Perturbarea functionarii sistemelor informatice;
      Transferul neautorizat de date informatice;
      Operatiunile ilegale cu dispozitive sau programe informatice. 

 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / RADU DORCIOMAN, MINISTERUL COMUNICAȚIILOR: "Bancile au devenit tinte ale criminalitatii informatice"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / CĂTĂLIN PĂTRASCU, CERT-RO: 12 banci din Romania, atacate cibernetic

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / FLORIN COSMOIU, CYBERINT: "Nu exista prevederi cu caracter intruziv in noua lege a securitatii cibernetice"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / MIRCEA URSACHE, ASF: Cea mai mare parte a investitiilor ASF - catre sectorul IT

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / RĂZVAN BOLOGA, ASE: "Dorim sa scolim specialisti, nu utilizatori"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / BOGDAN MATACHE, S&T ROMÂNIA: "Suntem intr-un razboi cibernetic"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / DAN GRIGORE, CERTSIGN: "Este foarte greu sa te protejezi de atacurile cibernetice"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / DAN NECHITA, CONSILIER AL PREMIERULUI: "Guvernul are viziunea unui viitor digital pentru Romania"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / ADAM WOLMAN, VP SALES CYBERX ISRAEL SI PARTENER SAFETECH: "Cea mai comuna parola este 12345..."

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / LIVIU CODIRLĂ, DEPUTAT: "Toate legile din domeniul informational sunt vechi"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / CĂLIN RANGU, ASF: "Romania are cel mai slab securizat card de identitate din zona euro"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / RODICA TUCHILĂ, ARB: "Pentru acordarea creditelor online trebuie indepartate unele bariere legislative"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / MIHAELA CRACEA, PACHIU SI ASOCIAȚII: "Companiile vor trebui sa faca un audit privind protectia datelor, pana in 2018"

 
 link: CONFERINȚA NAȚIONALĂ CYBERSECURITY / RĂZVAN GRIGORESCU, CEC BANK "Ingineria sociala, cea mai elaborata tehnica folosita de atacatorii cibernetici"
 


(176 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"70 de banci - implicate in 800 de tranzactii frauduloase, in UE" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71298503875732 seconds.