Marți, 14 Iunie 2016 - 06:20 AM Aleg.RO: Constantin Nita, fost ministru al Energiei, la DNA. Procurorii au pus sechestru pe bunurile sale

Publicat de: ---

romanialibera

Constantin Nita, fost ministru al Energiei, s-a prezentat, luni, la DNA in dosarul in care este cercetat ca i-ar fi cerut unui om de afaceri un comision de 5% din valoarea unui contract . Procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile imobile ale lui Constantin Nita pentru suma de 450.000 de lei.

Fostul ministru Constantin Nita, la DNA Foto: Romania TV

"Din punctul meu de vedere, n-ar trebui sa am nicio legatura cu acest dosar, insa respect munca procurorilor, dupa cum si eu am dreptul sa ma adresez, si o voi face, pana in panzele albe, fie la instantele nationale, fie la cele internationale", a declarat Constantin Nita, la iesirea de la DNA.

Pe 25 aprilie, DNA a anuntat ca deputatul Constantin Nita, fost ministru al Energiei, este urmarit penal, sub control judiciar pe cautiune in valoare de 150.000 lei, pentru trafic de influenta.

Procurorii DNA au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile aflate in proprietatea deputatului Constantin Nita, pana la concurenta sumei de 435.823 lei, reprezentand obiectul infractiunii de trafic de influenta retinuta in sarcina inculpatului, se arata intr-un comunicat DNA remis luni.

"Din probatoriu a rezultat ca suma respectiva a fost primita de inculpatul Nita Constantin de la un om de afaceri, in doua transe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei, in schimbul exercitarii influentei sale asupra primarului unui municipiu si a promisiunii ca interveni pe langa acesta pentru a-l determina sa agreeze semnarea si buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri.

Aceasta masura asiguratorie a fost dispusa de procurorii anticoruptie in vederea confiscarii speciale si pentru garantarea executarii cheltuielilor judiciare. 

La data de 13 iunie 2016, inculpatului i-a fost adusa la cunostinta ordonanta privind dispunerea masurilor asiguratorii, in conformitate cu dispozitiile CPP", se mentioneaza in comunicat. 

DNA sustine ca, in 2013, Constantin Nita, deputat in Parlamentul Romaniei si, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denuntator) un comision de 5% din valoarea unui contract incheiat de societatea comerciala a acestuia cu primaria unui municipiu.

"Comisionul a fost pretins de Nita in schimbul exercitarii influentei sale asupra primarului de municipiu si a promisiunii ca va interveni pe langa acesta pentru a-l determina sa agreeze semnarea si buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri. Potrivit intelegerii, urma ca suma reprezentand 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) sa ii fie remisa lui Nita in doua forme: partial cash si partial printr-un contract de consultanta fictiv, ce urma a fi incheiat cu o persoana de incredere din anturajul lui Constantin Nita. In consecinta, la 21 iulie 2013, Constantin Nita a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, in incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucuresti", afirma procurorii.

Anchetatorii au constatat ca, la solicitarea lui Nita, a fost contactata persoana de incredere a acestuia care a propus incheierea unui contract de consultanta cu o anumita firma, la pretul de 5.000 euro + TVA/luna, care a si fost semnat la 2 mai 2013."In baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, in fapt, prestate de firma), reprezentantii omului de afaceri au remis firmei indicate de Nita, prin intermediul acestui mecanism, suma totala de 303.118 lei, in transe lunare, in perioada mai 2013 — iunie 2014. Suma solicitata nu a fost, asadar, achitata integral, ci doua transe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, in mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizatiei judetene de partid, la solicitarea lui Constantin Nita", au retinut procurorii.


(179 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Constantin Nita, fost ministru al Energiei, la DNA. Procurorii au pus sechestru pe bunurile sale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.