Marți, 14 Iunie 2016 - 06:20 AM Aleg.RO: EXCLUSIV / Datoriile de milioane ale firmelor in care sunt implicati deputati. Record detinut de o firma din Constanta unde este actionar si un parlamentar

Publicat de: ---

libertatea

Alesii nostri se ocupa, cand nu ne decid soarta prin legi, de propria stare financiara . Asa se face ca multi dintre acestia sunt parte sociala sau au actiuni la firme care au datorii de zeci de milioane de lei. Libertatea a realizat, impreuna cu Multumesc.org si Termene.ro, un top al deputatilor ale caror nume apar in dosarele acestor firme. Astazi va prezentam prima parte a acestui clasament, care contine aproape 750 de dosare ale firmelor in care sunt mentionati deputati sau fosti deputati. 

Martin Eduard Stelian – Deputat PSD Constanta

In topul clasamentului, la firma cu cea mai mare datorie este apare si numele deputatului PSD Constanta, Martin Eduard Stelian, potrivit Multumesc.org. Este vorba de Polaris M. Holding SRL firma cu 1.451 de angajati, care are datorii de aproape 76 de milioane de lei. Compania respectiva are sau avea foarte multe contracte cu autoritatile locale pentru colectarea deseurilor nepericuloase. Ultimul bilant financiar disponibil, potrivit Termene.ro a fost in 2014. De acolo reiese ca aceasta firma are un capital de aproape 124,8 milioane lei, venituri de aproape 159 de milioane si cheltuieli de aproximativ 136 de milioane de lei, profitul net s-a ridicat, la finele lui 2014, la putin peste 19 milioane de lei.

Deputatul in cauza mai are cateva firme care figurau cu datorii dar doar de cateva sute de mii sau zeci de mii de lei. Unele dintre acestea au fost radiate in anii trecuti. Daca ne uitam la site-ul Camerei Deputatilor vom observa ca deputatul Martin Eduard Stelian nu a mai initiat o propunere legislativa de aproape 2 ani. Ultima inregistrata a fost in data de 23 iunie 2014, iar aceea a fost „Proiect de Lege privind stabilirea metodologiei de aprobare, arborare si folosire a steagurilor unitatilor administrative-teritoriale”. In ultima sa declaratie de avere, acesta are expuse o serie de venituri care insumeaza cateva milioane de lei.

City Enterprise International SRL este o alta firma a deputatului care are datorii de 290.000 de lei, iar la un capital de 2,16 milioane lei, aceasta are un profit de aproape 719.000 lei lei, potrivit bilantului din 2014, ultimul afisat. Pe declaratia de avere din 2015 a lui Martin Eduard Stelian putem vedea ca deputatul a beneficiat de dividende in valoare de 1,4 milioane de lei. Acesta a trecut in declaratia de avere ca este consilier al firmelor Polaris M Holding SRL si a City Enterprise International.

Stefan Viorel – Deputat PSD Galati

Un alt deputat care are numele implicat in firme cu datorii este Stefan Viorel. Demnitarul PSD este actionar la firma TTS (Transport Trade Services SA) companie specializata in „ alte activitati anexe transporturilor”, dupa cum ii spune si numele. Ultimul bilant, cel din 2015, arata ca aceasta firma are datorii de peste 52,17 milioane de lei, Iar capitalul total este de 240 de milioane de lei. Veniturile totale ale firmei, pe 2015 au fost de aproape 337 de milioane de lei, iar cheltuielile inregistrate s-au ridicat la 317,7 milioane de lei, profitul net, pe anul trecut fiind de 15  milioane de lei.

O alta firma in componenta carei conduceri apare din nou numele deputatului de Galati este Navrom Shipyard SRL, firma cu domeniul de activitate in repararea si intretinerea navelor si barcilor. Potrivit ultimului bilant, cel din 2014, Navrom Shipyard SRL are 205 angajati si are trecuta la datorii o suma de peste 11 milioane de lei, dar cu un profit de aproape 5.000 de lei.

Navrom Bac este o alta firma la care alesul are numele trecut, iar aceasta firma are, potrivit bilantului din 2015, datorii de aproape 800.000 de lei. La un capital total de 19,2 milioane de lei, Navrom Bac a avut un profit de 6,2 milioane de lei.

In declaratia sa de avere, deputatul PSD de Galati a mentionat ca este actionar la Navrom Bac SRL Galati, Navrom Reparatii SRL, TTS SA Bucuresti, Romgaz si Electrica SA.

Dirzu Ioan (PSD Alba)   

Prefera Foods SA are ca domeniu de activitate productia si conservarea carnii si daca ne uitam la bilantul din 2014, firma avea datorii de 39,6 milioane de lei. In declaratia sa de avere, deputatul a notat ca are 46.320 de actiuni la Prefera Foods, cu o valoare de 463.200 de lei. De asemenea, acesta mai detine si 307.000 de actiuni la SC Albalact SA, in valoare de 132.317 lei.

Dobre Mircea Titus – (PSD Constanta)

Firma la care deputatul este actionar, Dobre si Fiii SRL, avea, la finele lui 2014, datorii de peste 33,3 milioane de lei, dar venea cu un profit net de aproximativ 460.000 de lei. Tot in dreptul acestui deputat mai apare si firma specializata in invatamant secundar, tehnic sau profesional, CM Training SRL, cu o datorie de aproape 163.000 lei. Geomir International SRL este o firma care se ocupa cu inchirierea si sub inchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate si avea o datorie de peste 24.000 de lei, dar si un profit de 77.000 de lei. MG Tour Hotels SRL si-a reluat activitatea in februarie 2016, dar la bilantul din 2014 aparea cu o datorie infima, de 731 lei.

Numele acestui deputat mai apare in dosarele a trei firme care tocmai au fost infiintate in aceasta luna. Este vorba de Damiramid SRL (infiintata in 3 iunie 2016), Zarnelen SRL (2 iunie 2016) si Domadami SRL (2 iunie 2016).

In declaratia de avere din 2015, deputatul Dobre Titus mentioneaza ca detine 49% din firma Dobre si Fiii SRL cu o valoare a actiunilor de 373.380 lei, a mai acordat un imprumut de 325.000 euro unei persoane fizice si, mai mult decat atat, acesta a dat un imprumut si firmei Dobre si Fiii SRL in valoare de 497.750 de lei.

”Aceste datorii de 33,3 milioane sunt la furnizori deoarece in momentul depunerii bilantului erau in derulare mai multe contracte. In cursul anului 2015 aceste datorii au fost inchise. Va mentionez ca nu exista datorii la bugetul statului compania chiar avand de recuperat TVA”, ne-a declarat deputatul Dobre Mircea Titus care a tinut sa mentioneze ca el este doar actionar in cadrul companiei si nu are functie executiva.

Blajut Viorel Ionel – Independent Iasi

Numele deputatului apare in dreptul firmei IA Sisting SRL care are ca domeniu de activitate fabricarea altor masini si utilaje de utilizare generala. La finele lui 2014, agentul economic avea datorii de peste 30 de milioane de lei, dar realizase si un profit de aproape 610.000 lei. Red Hospital SRL este o alta firma in care pare sa fie angrenat demnitarul. Aceasta avea, in 2014 datorii de 3,6 milioane de lei, potrivit ultimului bilant. Romsting SRL este o firma care se ocupa cu rindeluirea lemnului, iar in 2015, aparea cu datorii de peste 591.000 lei.

Daca ne uitam peste declaratia de avere a deputatului Blajut Viorel Ionel putem vedea ca acesta are trecute la active financiare un imprumut acordat, in nume personal, firmei IA Sisting SRL, cu o valoare de 1.143.598 lei, 4630 de actiuni la aceeasi firma, actiuni ce valoreaza 4,63 milioane lei, are si 19 actiuni la Red Hospital SRL, cu o valoare de 190 de lei, 48 de actiuni la Romsting SRL, cu o valoare de 480 de lei, dar este si parte sociala in Asociatia Umanitara „Blajut P. Sava” Iasi.

Iliuta Vasile – deputat PNL Calarasi

Ildu SRL este o companie care se ocupa cu cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase. Aceasta avea inregistrate, in 2014, datorii de peste 23,27 milioane lei si scosese un profit net de 3,3 milioane lei. Numele deputatului PNL mai apare si in dreptul firmei Ilya Agro SRL, care avea datorii de 8,28 milioane lei, in 2014. Firma se ocupa cu cresterea bovinelor de lapte si avea 33 de angajati, in urma cu doi ani, iar la finele lui 2014, obtinuse un profit net de 1,258 milioane lei.

Agro Prest Iliuta SRL se ocupa cu activitati auxiliare pentru productia vegetala, iar in 2014, cumulase datorii de aproape 1,21 milioane lei, dar inregistrase un profit net de peste 128.000 lei. Rom Ilva, specializata pe fabricarea painii, fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie, aparea in dosarele Termene.ro, cu datorii de aproape 830.000 lei, in 2014 si pierdere de peste 108.000 lei.

Iliuta SRL este o alta firma in care apare numele alesului, aceasta avand ca domeniu de activitate inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate. Iliuta SRL adunase, in urma cu doi ani datorii de peste 433.000 lei si scosese un profit de 186.000 lei.

Potrivit declaratiei de avere din 2015, deputatul de Calarasi este un mic latifundiar in zona sa, avand mai multe proprietati printre care si un teren de 450 de hectare. Si cu toate acestea, deputatul traieste, se pare, numai cu salariul de la Camera deputatilor pentru ca nu mai are nimic altceva trecut la capitolul venituri si active financiare.

Numele lui Iliuta Vasile mai apare si in dosarele a catorva firme care au fost dizolvate sau suspendate, iar aici enumeram Zet Media SRL, Agromind SRL, Danubius SA, Iliuta Vasile Asociatie Familiala si Canadianul SRL.

Cine face publice informatiile

„Toate datele pe care le procesam sunt deja publice, doar ca sunt greu de parcurs, greu de gasit si greu de agregat, fiind raspandite in 5-6 surse (incluzand Monitorul Oficial, ONRC, ANAF, Camera Deputatilor, dar si altele), ceea ce le face practic inaccesibile pentru un om cu mai putin timp sau cu mai putine cunostinte tehnice. Daca am fi lucrat singuri si pentru noi ar fi fost coplesitor. Tocmai din acest motiv a fost foarte util ajutorul celor de la Termene.ro, care au o intelegere mai buna a acestor surse de date publice si a felului in care trebuie interpretate”, a declarat pentru Libertatea, Bogdan Bocse, fondator Multumesc.org. 

O parte din aceste informatii se fac anual disponibile prin intermediul declaratiilor de interese. Aceste declaratii sunt insa completate de mana, nu sunt disponibile intr-un format digital, sunt greu de interpretat (si in unele cazuri, aproape ilizibile) si nu fac referire la informatii financiare despre firma sau despre ceilalti asociati.

„Pe viitor, am vrea sa vedem ca astfel de informatii sunt facute publice si usor disponbile de catre stat pentru toti cetatenii. La fel cum intr-un cartier bine luminat scade criminalitatea, la fel si intr-o societate in care informatia este deschisa catre public coruptia se retrage”, a mai declarat Bocse.

In schimb, Termene.ro preia toate informatiile din surse publice. De exemplu: Ministerul Finantelor, Ministerul Justitiei, Anaf, Inalta Curte de Casatie si Justitie. „Datele firmelor sunt actualizate in limita publicarii acestora in sursele publice enumerate mai sus. In cursul zilei de astazi, toate firmele care au informatiile financiare depuse pe anul 2015, vor fi actualizate, bineinteles cu exceptia firmelor care nu si-au depus datele din 2015”, ne-a declarat Carmen Dragomir, managing partner la Termene.ro


(3815 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Libertatea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Libertatea:

EXCLUSIV / Datoriile de milioane ale firmelor in care sunt implicati deputati. Record detinut de o firma din Constanta unde este actionar si un parlamentar | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.